MAMI, KAJ DOBIM ZA ROJSTNI DAN?

Hčeri praznujeta 4 in 6 let. Pravkar se pripravljam na njuno zabavo in mrzlično iščem vse te dekoracije Soy Lune in konjev ter darila. Noro, vsako leto imata več igrač, več stvari za oblečt in preveč šolskih in ustvarjalnih stvari, ki jih vseh sploh ne bosta mogli podelat. Ne vem kdaj so vse te stvari prišle k nam? Hmmmm. Nekaj res da kupim jaz, ampak to delam sproti, ko vidim da se nekaj potrebuje katera grem in kupim. Zato imam najraje, da mi babice in dedki dajo kakšen euro in ga potem porazdelim, ko punci kaj res potrebujeta. Ne maram pa vse te navlake in 101 svinčnik, blokec, revije, pobarvanke,…ker enostavno nimam kam z njimi. Mi nismo eni tistih bogatašev, da bi bilo vse samoumevno in bi lahko vse kupili in to tudi potem shranili ali pač dali tistim, ki nimajo,…zato pač moramo premisliti kaj bomo kupili. Včasih moram izbrati ali bom kupila sebi ali njima. Zato res upam, da se sploh v takih situacijah kot so rojstni dnevi, Božič, vsi ti dobri možje, pogovorimo mamice, prijateljice, tete, babice, ki se med seboj obdarujemo, kaj komu prinest, kajti je škoda denarja za stvar, ki jo otrok že ima. V tem primeru jaz stvar skrijem in jo potem nesem komu drugemu in isto potem naredijo druge mame in na koncu smo v začaranem krogu overdose neuporabnih ali podupliranih daril.

Zato bi rada naredila en tak prehod, da bo mogoče še komu lažje v novo sfero za obdarovanje.

To je najlažje tako, da na vabilu napišete v kateri trgovini imajo vaši otroci izbrane stvari in jih povabite, da se z izbiranjem darila ne obremenjujeo in lahko prinesejo kar darilne kartice izbranih trgovin ali eur v kuverti. V kuverto pa naj dodajo še osebno noto, tako da povabljeni otroci še kaj narišejo, napišejo, da ima slavljenec nekaj za večen spomin. Te vse risbice jaz potem vsako leto spnem in pripišem datum za Tarin 6rojstni dan od prijateljev in shranim v mapo.

S tem se izognemo duplikatom, odvijanju daril na rojstnem dnevu, kjer že polovico daril otroci strgajo in včasih celo uničijo, spraševanje kaj pa si mi ti prinesel, primerjanje,… Slavljenec se naj posveti povabljenim in ne darilom, izognemo se tudi slabi volji mam, ko moramo pol vse to nekam stlačit 😉

Seveda pa s takim obdarovanjem naredimo dobro tudi obdarjencu, ker se tako nauči ravnati z denarjem/darilnimi boni. Dobi naprimer skupaj 100eur in jih razdeli kakor želi. Naša Tara si je letos zaželela v Pariz gledat Eiflov stolp, Isabella pa princeske v Disneyland. Zato smo rekli, da naj zbereta za rojstni dan denar za vstopnino, ki je čez 100eur na osebo. Midva z možem pa plačava letalo, hrano in hotel. A je to vredu? Meni se zdi da je to edino fer do vseh (otrok in staršev) in ob enem pravilno, da otroke vzgajamo v samostojne, da ne bodo preveč razvajeni in jim bo vse samoumevno.

Take so naše prepolne omare stvari za poletje/jesen. Obe omari polni. To so v večini stvari, ki jih dobimo nove – nekdo jih kupi. Škoda denarja, se vam ne zdi? Jaz bi ga raje porabila za kakšen vikend paket na morju/bazenih, ki bi otrokom dalo spomine in čudovito preživete dneve s starši,…! Za premislit ane? 

Da pa ne ostaneta čist popolnoma brez igrač, pa sta si vsaka zaželeli eno, ki smo jo naročili na Amazonu in sta jo že prejeli. Seveda se z njima igrata, ampak verjemite, tudi brez njiju jima ne bi bilo hudega, ker je zdaj manj časa za starejše igrače 😉 To je to. Upam, da me ne boste obsojali. Zato vam še dokažem, da jih res preveč filamo z darili – na fotkah spodaj so dokazi iz naše trenutne “shrambe” – 3 polne škatle igrač, iger in ustvarjalnih zadev, ki so popolnoma nove in čakajo, da jih odnesemo na kakšen rojstni dan ali pa bodo enkrat v naslednjih 10letih prišle na račun :))) #lol

Če bi vsak, ki je karkoli prinesel dal samo 5-10 eur (a oni so dali več za te stvari), bi si lahko punci kupili željeno igračo za 50 ali več eur in potemtakem ne bi bilo miljon igrač, ki jih potem delimo, ker jih nimam več kam pospravit, ampak samo ena taprava. Lahko pa seveda otroci s tem zbirajo denar za kaj večjega, kot je kolo, kotalke, za jahalne ure,… Naša Tara si je tako kupila kolo že pred rojstnim dnevom, ker je zbrala dovolj denarja od vseh dobrih mož,… Ne znam vam povedati kako ponosna je bila, da si ga je kupila sama. S tem smo ji dali dobro vzgojno lekcijo in veselje v enem.

Jaz sem pač pristaš manj je več oz. se zdaj učim postati še bolj takšna, ker nimam več prostora za shranjevanje 😉  Vse luknjice so že prepolne. P.s. pri nas se stvari ne meče stran, tudi zadnji kos kruha zrecikliram, zato upam da me razumete, kaj želim s tem povedati.

Kaj pa vi menite o takšnem načinu obdaritve? Vesela bom vaših komentarjev na FB-ju. Jaz namreč vedno dobre komentarje/infote/nasvete obdarim 😉 <3 

 

Komentarji

comments

Comments are closed.