ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE je tapravo Slovensko #Kocbeksince1929

Ta pravo ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE IZ SLOVENIJE, je eno najboljših na Svetu.
Verjetno veste, da ni vsako bučno olje enako. Tradicija pridelave Štajersko prekmurskega bučnega olja in certifikat kakovosti vam zagotavljata pristnost in pravi gurmanski užitek. Štajersko prekmursko bučno olje prepoznate po oznaki kakovosti Zaščitena geografska označba. To bučno olje je že od nekdaj priljubljeno. Začetek predelave bučnih semen v bučno olje sega v leto 1750, takrat se v pisnih virih prvič omenja stiskalnica bučnih semen in oljarna s Štajerske. V naslednjih letih se je predelava bučnih semen v olje razširila po vsem Štajerskem in v Prekmurje. Bogata tradicija predelave se je ohranila do današnjih dni.

Štajersko prekmursko bučno olje je proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen iz buč Cucurbita pepo ali po domače golice. Predelava olja poteka izključno na območju Štajerske in Prekmurja.

Kakovost bučnega olja je najbolj odvisna od kakovosti bučnih semen. Za 1 l bučnega olja potrebujemo okrog 33 srednje velikih buč, oziroma povprečno 3 kg suhih bučnih semen (odvisno od sorte in letine). To je podatek za vse, ki se sprašujemo, zakaj dobro kvalitetno bučno olje ni cenejše.

 

ZDRAVILNE POSEBNOSTI

Bučna semena vsebujejo veliko vitaminov, kot so provitamin A, vitamin B, C in E. Bučna semena vsebujejo veliko vitaminov, kot so provitamin A, vitamin B, C in E. Zelo so pomembni minerali, kot so kalcij, železo, magnezij in nekateri mikroelementi (selen, cink), ter nenasičene maščobne kisline. Uspešno se uporabljajo pri zdravljenju funkcijskih motenj mehurja, že od nekdaj pa veljajo tudi za zdravilo proti črevesnim zajedavcem (trakuljavosti). Po najnovejših raziskavah je mogoče z učinkovinami v peškah zaustaviti hitro povečanje prostate, poleg tega se okrepi delovanje mehurja in zmanjša tiščanje na vodo. S pravočasnim preventivnim uživanjem bučnih pešk lahko bistveno zmanjšamo število operacij.

KULINARIČNE POSEBNOSTI

Štajersko prekmursko bučno olje je kulinarična posebnost Severovzhodne Slovenije, tudi zaradi njegovih posebnih organoleptičnih lastnosti.

Vonj: Specifičen, značilen, intenziven in odličen vonj bučnega olja (po kakovostni surovini, brez tujih vonjev).
Barva: Olje ima značilno barvo (zeleno rjavo, temno zeleno rjavo, zeleno rdečo ali zeleno rjavo rdečo).

Bistrost: Bučno olje je popolnoma bistro, brez usedline.
Aroma: Ima značilno, specifično, odlično in intenzivno aromo po praženih semenih.
Občutek v ustih: Bučno olje ima gladek, optimalen občutek v ustih.

Ima ugodno maščobno kislinsko sestavo, saj vsebuje okrog 18 % nasičenih maščobnih kislin, okrog 35 % enkrat nenasičenih maščobnih kislin in okrog 47 % večkrat nenasičenih maščobnih kislin.

PIKA NA I SODOBNI KULINARIKI.
Z značilnim aromatičnim vonjem in okusom je bučno olje nepogrešljivo v kulinariki. Najpogosteje se uporablja za prelive k solatam. Ampak bučno olje se lahko uporablja skoraj povsod: za mariniranje, za pripravo omak, za prelive testenin, za kremne juhe, za rižote, za hladne mesne jedi, juhe, sladice in za pripravo različnih namazov. Pravi gurmanski užitek pa je vaniljev sladoled prelit z bučnim oljem 😉

VEČ SREČNIH RECEPTOV Z BUČNIM OLJEM KOCBEK >> SREČNE BUČNE JEDI 

Komentarji

comments

Comments are closed.