VSE OB SVOJEM ČASU! #plenice #govor #hoja

Tale zapis pišem samo zato, ker me je že večkrat kakšna pametna gospa “včasih tudi še ne ali nikoli bila mama”, vprašala zakaj pa še ima vedno plenico ali pa kako to da še ne hodi,…? Ojoj boljše, da vam ne povem, da sem jo zaradi kjut “napače”v govoru že pri dobrih dveh letih naročila k logopedu, potem pa mi je zdravnica rekla, da to res ni potrebno in naj se ne oziram na takšna mnenja drugih,.. V glavnem, že 100x sem rekla, da se ne obremenjujem kaj si kdo misli, ampak vseeno pa ti včasih kdo kljub temu stopi na “žulj”. No, sploh glede plenic je res ogromno polemik. Vsaka mama ima svoje mnenje, ampak zato pač ne smemo drugega mnenja oceniti za napačnega, kajne?

Prvorojenki Tari sem kupila kahlico že pri 6mesecih, ker mi je moja mami rekla, da sem jaz bila že suha pri 9mesecih in da moram to trenirati s Taro že zdaj. Boga Tarica sploh še ni vedela kako sedet in zakaj jo ima (lulico mislim), jaz pa sem jo že posedala na kahlo. Sedela je tam in gledala TV in mislila, da je to normalno :))) Ne ni ok! Dojenček naj bo dojenček pravim zdaj. Potem sem seveda ta trening opustila in se dogovorila sama s seboj, da ko bo otrok pripravljen bo, jaz pa bom to začutila in vedela kdaj je pravi čas, da jo podprem pri tem koraku. In res je bilo tako. V enem trenutku pozimi, ko je bila stara 2,5leta je pričela slačit plenico kar sama. V enem tednu je bila suha podnevi in ponoči. In tako smo brez stresa za otroka in za nas odpravili plenice.

Seveda sem to “formulo” pusti dojenčka, da je dojenček predala že mnogim mamicam in vse so mi na koncu potrdile, da je bil to način brez stresa. No, potem pa obrat pri naši drugorojenki. Seveda delam isto kot znam, pustim plenico in se s tem ne ukvarjam, dokler naša Isabella ne dopolni že skoraj 3 leta. Poleti na morju, so mi vse pametne mamice spet pomagale z nasveti in res smo tam imeli namreč super pogoje, da je Isabella brez pleničke,… Super je bilo, dokler se je le polula in ker je toplo ni bilo hujšega, ker se ni mogla prehladit, ampak problem je bil takrat, ko smo bili v restavraciji in Isabella stoji na stopnicah, joka in ne upa k nam za mizo. Pa jo grem pogledat. Stala je narazen s kakcom med nogicami. Tako ji je bilo nerodno, da je jokala in zeloooo se mi je zasmilila. Takrat sem si rekla, zakaj delam to otroku? To ni ok. Nočem otroka označit že kot majhnega, da se mora česa sramovat, ker še ne pač nekaj ne zna oziroma še ni pripravljen. Ne, jaz se ne grem! Nazaj sem ji oblekla plenico in se z njo tudi pogovorila. Rekla sem ji, da bom vesela, ko se bo ona odločila, da bo hodila kakat in lulat na školjko kot velike punce, ampak ne bom pa huda, če ne bo. Potem je včasih hodila na školjko , včasih pa pač v plenico 😉 Takle je to izgledalo na morju #lol >>

Ko smo se vrnili iz morja sem govorila z njeno vzgojiteljico iz vrtca in sama je rekla: “Isabella še ni pripravljena, ko pa bo, vam povem.” Vmes sem bila še na enem dogodku, kjer mi je spet ena izmed dam, ki uči druge mame, da bi bili že njihovi dojenčki brez plenic, rekla, da moram nujno takoj zaključiti s plenicami, da to ni zdravo,… In jaz sem odgovorila, moj otrok je srečen, jaz nisem pod stresom in želim da tako ostane! Zakaj bi se sploh katera mama hvalila, kdaj kateri otrok kaj naredi prvi? Jaz tega res ne razumem. A ne bi bilo bolje, da raje tekmujemo kateri otrok je lepše vzgojen in kateri bolj srečen? Kja pravite? 

FOTO: Nives Brelih STYLING: Stephen Joseph Slovenija

No, pa da skrajšam zaključek te zgodbe. Moja Isabella je plenice sama slekla in bila čez noč suha, ampak “komaj” s 3,5leti. Je pa res, da sem ji še takrat pripomogla s ciljem, ki sem ji ga predstavila. Vsi, ki nas spremljate veste, da je Isabella res navdušena nad konji in si je zaželela avto za konje in za veterinarja. Tako da je bila to nagrada, ko bo brez plenice. Seveda je ta nagrada pospešila proces od plenice do spodnjic 😉 Res pa je, da sem še vedno ostala istega mnenja, ne stresirajmo sebe in otrok po nepotrebnem, že itak moramo večkrat pojačati glas, da nas otroci sploh slišijo ;))) Zato zdaj vedno na vprašanja kot a tvoja že zna, govori, kdaj je shodila,…odgovorim kdaj pa je bila tvoja prvič srečna? 😉 

Želim vam srečno in čimmanj stresno odpravo plenic! <3 vaša srečna Tamara

Komentarji

comments

Comments are closed.