Pito lahko delamo po svojem okusu. Testo za pito + nadev iz različne zelenjave ter vse skupaj prelijemo z mešanico smetane in jajc. Tokrat delim z vami recept za eno preprosto, malo manj nasitno verzijo te zelenjavne pite s šparglji. V MasterChefu sem “zaradi” špargljeve pite zapustila kuhinjo, zato tokrat moj izi recept, da se vam ne zgodi enako ;)) Več: MasterChef Tamara Fortuna

Sestavine in priprava za testo:

V posodo presejemo 200 g moke (lahko pirino ali belo, ampak ne priporočam polnozrnatih, ampak fino mlete moke) in ji dodamo ščepec pecilnega praška in sol ter nalijemo 5 žlic hladne vode. Dodamo kosmiče-koščke hladnega masla (150g), 2 jajca, nekaj suhih in svežih “zelišč” po okusu (bazilika, origano, čemaž,…) in vse skupaj na hitro ugnetemo v gladko testo.

Oblikujemo hlebček, pokrijemo prozorno folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo razvaljamo oz. porazdelimo po pekaču (če želite več pite – velik pekač iz pečice, delajte testo iz 250-300 g moke).

pita s šparglji

Za nadev potrebujemo: šparglji, feta sir, sušeni paradižniki ali sveži paradižniki – lahko so češnjevi, črne, zelene, kalamata olive, kapre, čebula (mlada ali rdeča ali sladka). Vse narežemo in premešamo ter razporedimo po testu.

Vse skupaj prelijemo z mešanico: lonček sladke smetane, kisle smetane in smetane za kuhanje + 3 jajca + sol + origano. Jaz dodam tudi svežo baziliko kar v lističih za okras in dodaten okus zadnjih 5 minut preden je pita pečena.  Pito pečemo cca. 1 uro na 180-200 stopinj kombinirano.

pita s šparglji konec

P.s. nekateri delajo tako da dajo za 10 minut v pečico pito brez preliva, nato pa prelijejo s smetano in pečejo dalje še 50 minut.

Za vse alergične na jajca sem delala to pito tudi brez jajc po istem receptu in je bilo enako dobro. Prav tako ne potrebujemo smetane iz kravjega mleka, lahko prelijete tudi s kokosovo smetano-mlekom, ki ji dodamo parmezan ali ali pa kakšno drugo alternativo.

Jaz pito postrežem kot prilogo k piknikom ali kot snack za obiske, včasih pa pita z bolj polnim nadevom dobi tudi vlogo pizze 😉

PA DOBER TEK ***

Želiš dostopati do zadnjih objav in biti na tekočem? Sledi nam na Instagramu!

Sorodni članki