Kremna juha z blitvo in avokadom

Spraševala sem se zakaj bi blitvo uporabljala le ob kuhanem krompirju kot priloga k ribam, če pa jo lahko dodamo kamorkoli kot naprimer špinačo. Zato jo tokrat uporabim v naši dietni juhi, ki je primerna za probleme žolča, črevesja, jetra in seveda tudi za srčne bolnike, kajti je ta juha polna Omega/nenasičenih kislin, ki so pomembne pri vseh teh zdravstvenih težavah.

Za cca. 4 krožnike potrebujemo:

  • 1kg blitve (jaz sem mešala blitvo in špinačo)
  • 2 x krompir
  • 2 x zrel avokado
  • 1 x strok česna
  • 1 x kolobar čebule / 1x mlada čebula
  • jušno kocko ali osnovo
  • oljčno olje Jenko (Maestral je nežnejšega okusa, Belica pa je zmagovalka med oljčnimi olji in je tudi močnejšega okusa)

Priprava:

V kozico damo blitvo/špinačo, krompir na rezan na kose, avokado, čebulo, česen in vse skupaj na hitro podušimo brez dodatka olja seveda, če imate problem z bolezni abdomna.

IMG_3549

Nato dodamo še sol, kajenski poper in jušno kocko (osnovo).

IMG_3555

Zalijemo z vodo, tako da prekrijemo zelenjavo in kuhamo dokler ni krompir mehak.

IMG_3560

Ko se dobro skuha krompir juhico zmiksamo s paličnim mešalnikom. Lahko pustimo še kakšen košček zelenjave, da bo jed bolj rustikalna ali pa zmiksamo do gladkega, da bodo otroci raje pojedli 😉 Avokado, ki je bogat z nenasičenimi kislinami in ob enem naredi kremnost juhe, tako da ne potrebujemo dodatkov smetane,… Nujno pa kljub temu še dodamo sveže deviško hladnostiskano oljčno olje Jenko, ker potem bo juha in po okusu in po lestvici za zdravje kotirana še višje 🙂IMG_3592

Priporočam pa seveda, da dodamo še kakšno nad paro kuhano ribo (tuna, losos, file orade,..) in jed bo popolna.

IMG_3593

V primeru, da pa nimate slabega “želodca” pa si privoščite še malo čilija, takrat bo pa jed popolna tudi za tiste najstrožje brbončice 😉

IMG_3614

Pa zdrav in srečen tek vam želim, Tamara

Komentarji

comments

Comments are closed.