Spraševala sem se zakaj bi blitvo uporabljala le ob kuhanem krompirju kot priloga k ribam, če pa jo lahko dodamo kamorkoli kot naprimer špinačo. Zato jo tokrat uporabim v naši dietni juhi, ki je primerna za probleme žolča, črevesja, jetra in seveda tudi za srčne bolnike, kajti je ta juha polna Omega/nenasičenih kislin, ki so pomembne pri vseh teh zdravstvenih težavah.
Za cca. 4 krožnike potrebujemo:
- 1kg blitve (jaz sem mešala blitvo in špinačo)
- 2 x krompir
- 2 x zrel avokado
- 1 x strok česna
- 1 x kolobar čebule / 1x mlada čebula
- jušno kocko ali osnovo
- oljčno olje Jenko (Maestral je nežnejšega okusa, Belica pa je zmagovalka med oljčnimi olji in je tudi močnejšega okusa)
Priprava:
V kozico damo blitvo/špinačo, krompir na rezan na kose, avokado, čebulo, česen in vse skupaj na hitro podušimo brez dodatka olja seveda, če imate problem z bolezni abdomna.
Nato dodamo še sol, kajenski poper in jušno kocko (osnovo).
Zalijemo z vodo, tako da prekrijemo zelenjavo in kuhamo dokler ni krompir mehak.
Ko se dobro skuha krompir juhico zmiksamo s paličnim mešalnikom. Lahko pustimo še kakšen košček zelenjave, da bo jed bolj rustikalna ali pa zmiksamo do gladkega, da bodo otroci raje pojedli 😉 Avokado, ki je bogat z nenasičenimi kislinami in ob enem naredi kremnost juhe, tako da ne potrebujemo dodatkov smetane,… Nujno pa kljub temu še dodamo sveže deviško hladnostiskano oljčno olje Jenko, ker potem bo juha in po okusu in po lestvici za zdravje kotirana še višje 🙂
Priporočam pa seveda, da dodamo še kakšno nad paro kuhano ribo (tuna, losos, file orade,..) in jed bo popolna.
V primeru, da pa nimate slabega “želodca” pa si privoščite še malo čilija, takrat bo pa jed popolna tudi za tiste najstrožje brbončice 😉
Pa zdrav in srečen tek vam želim, Tamara