PIRINA RIŽOTKA S ŠPARGLJI

Sestavine:

Pirin riž Muller (lahko delate tudi z navadnim ali divjim rižem po enakem postopku ali pa Žitovi trije riži s piro,..)

šparglji

čebula (mlada, rdeča, šarlotka, … )

strok česna

korenček (lahko še zelena, beli koren,..)

paprika (več barv)

paradižnik

piščančja prsa

jušna osnova

ingver v prahu ali svež

sol, poper

Oljčno olje Jenko

pirina rižota s šparglji

Priprava:

V ponvi na olivnem olju popečemo ali pa brez olja za bolnike abdomna (žolč, jetra, črevesje) podušimo čebulo, strok sesekljanega česna in korenček, nato dodamo pirin riž in ga vmešamo, da postekleni. V drugi ponvi popečemo ali podušimo piščančja prsa narezana na majhne kocke, dodamo šparglje in paradižnik, da se vse skupaj poduši in se povežejo okusi. Zmešamo vse skupaj in dodamo sol, poper, malo ribanega ali ingverja v prahu ter pol deci penine (lahko tudi belega vina ali pa nič). Pustimo 2 minuti, da alkohol izhlapi, premešamo in dodamo pol deci smetane ali kokosovega mleka ter nato še dodamo ostalo tekočino – voda z jušno kocko ali jušna osnova (2merice tekočine na 1 merico riža). Kuhamo dokler ni riž kuhan in jed povezana v celoto, vmes lahko dolijemo tekočino, če je izhlapela in mešamo, da se ne prime na posodo. Jaz sem namreč bolj “testeninski” jedec, ampak ta rižotka je res dobra! Na koncu namesto masla vmešate dobro Slovensko oljčno olje Jenko (naročite ga lahko tudi v srečni trgovinici), da bo ta rižotka še boljšega polnega okusa in ob enem bolj zdrava kot če bi pražili zelenjavo, meso na olju in dodajali maslo. Ker zaradi trenutnega vnetja žolčevodov in slabih testov za jetra ne smem surove zelenjave, jo vedno malo popečem brez olja na ponvi, ki ima takšno dno, da se ne prime. Lahko pa si pomagate tudi z dolivanjem vroče vode, namesto z oljem in oljčno olje dodate komaj na koncu, da se ne segreva oz. peče.

P.s. vegetarjanci lahko naredite to isto jed brez piščančka! Pa dober tek*

Komentarji

comments

Comments are closed.