SREČNO DRUŽINSKO KOSILO #izpečice #izi #domače #Mercator #Kuham

A veste, da lahko v slabi uri, naredimo popolno zdravo različico nedeljskega kosila, za celotno majhno ali večjo družino? Tokrat sem delala kosilo za 4 osebe. Priporočam vam kvalitetne domače sestavine, ki jih lahko dobite po akcijskih cenah v Mercatorju. Postopek po korakih v slikcah za pripravo domačega izi kosila je v zgornjem videu, spodaj pa so napisani recepti. V primeru, da si želite kuharskega tečaja ali delavnice pa me kontaktirajte na info@srecna.si 🙂

Za glavno jed  RIŽ Z ZELENJAVO IN PIŠČANCEM IZ PEČICE potrebujemo:

  • 400 ml riža + 1000ml vroče vode ali  še bolje juho, ki ste jo morda že skuhali v naprej za predjed
  • 1 kocko (če nimate jušne osnove)
  • 3 mlade čebule
  • 1 strok česna
  • mešanica različne vam ljube trše zelenjave (korenje, koleraba, čebula, zelena,..)
  • mešanica sveže pomladno-poletne zelenjave (barvne paprike, bučke, šparglji,..)
  • 4 piščančje kose mesa (prsa, bedra – lahko s kostmi ali brez)
  • začimbe

Priprava:

Meso začinimo z rdečo dimljeno papriko Kotanyi, sol, kajenski poper in dodamo lovorjev list ali rožmarin. Položimo na peki papir, da bo meso pečeno popolnoma brez dodanih maščob in ga pečemo na 200 stopinj le 5minut, med tem pa pripravimo riž. Najprej v ponvi popečemo čebulo, dodamo česen in tršo zelenjavo. Riž operemo in dodamo k zelenjavi, da “postekleni”. Nato dodamo še jušno kocko in vročo vodo ali pa zalijemo kar z juho. Dodajte še sol, poper, kurkumo in vam ljube začimbe ter prelijte v pekač, na katerega potem naložimo še v naprej na hitro popečeno meso in mehkejšo zelenjavo.

srecna domace kosilo iz pecice

V pečici se vse skupaj peče cca. 30minut oz. odvisno od količine in od velikosti kosov mesa. Mi smo imeli meso brez kosti in brez kože zaradi “diete” zaradi žolčnih kamnov, kjer je prepovedano jesti pečeno hrano, ampak če je to brez maščob in da se v bistvu sestavine bolj dušijo in kuhajo v pečici je to zadovoljivo in zdravo, tudi za več drugih zdravstvenih diet, ki so primerne za bolnike abdomna (kolitis črevesja, žolč, jetra,..). Lahko pa dodate seveda še malo masla in olivnega olja in bo jed še boljša in lepše pečena. Jaz pa nam dodam hladno oljčno olje pri serviranju hrane na koncu.

srecnaolja

Med tem, ko se peče glavna jed, pripravimo še domačo solatko in jo začinimo s Slovenskim oljčnim oljem Jenko in bučnim oljem Kocbek.

Seveda še nam ostane vsaj 20minutk, da naredimo hitro maso za mafine. Tokrat sem uporabila fino mleto Slovensko pirino moko, ki je dobro nadomestilo beli moki, dodala sem domač jogurt in mleko Slovenskih mlekarjev .

Za sladico sLOVEnski MLEČNI MAFINI potrebujemo:

  • kozarec 2dcl , metlico za mešanje, posodo
  • 200ml moke (pirina ali navadna)
  • 1 pecilni prašek
  • 2-3 domača jajca
  • 100ml domačega mleka
  • 50ml domačega jogurta
  • 50ml kokosovega ali rastlinskega olja
  • vanilijev sladkor , kokosov sladkor (po želji cca 50ml)
  • sadje po želji: borovnice, maline, jagode, ananas
  • sveža limonina meta
  • čokoladne kapljice po želji

Z metlico stepemo jajca s sladkorjem in dodamo mleko ter jogurt, na koncu pa še primešamo moko s pecilnim. Dobro premešamo in dodamo svežo sesekljano meto. Vlijemo v pekač za mafine in nadevamo sadje, čokoladke,.. Tokrat sem uporabila kar silikonski pekač v obliki vrtnic in pečene okrasila z listi mete. Pečemo cca. 20-30minut na 180-200stopinj celzija. Postopek stepbystep v slikah lahko pogledate tudi : VIDEO

IMG_1224

Med tem, ko smo postregli glavno jed so se v pečici že pekli mafinčki in pojedli smo jih še tople. Poleti paše zraven tudi kepica kakšnega dobrega vanilijevo-sadnega domačega sladoleda, ki ga naredimo v 5 minutah. Zmrznjeno sadje zmiksamo in mu dodamo malo  sveže mete, domače smetane in domačega vanilijevega jogurta, vse skupaj premešamo in postrežemo 😉

HVALA projektu KUHAM #Mercator

Kuham logotip

SREČEN DOMAČ TEK VAM ŽELIM*** Tamara Fortuna <3

Komentarji

comments

Comments are closed.