SESTAVINE IN PRIPRAVA: 

cheesecake_sestavine-300x225.jpg

PIŠKOTNO DNO: Na 24-26 cm premer tortni pekač položimo popolnoma zmlete kekse 1x 300-400g (digestive-kupiš jih v Leclerku ali pa polnozrnate “albert” kekse v Lidlu ali Hoferju) zmešane z 100-max. 150g stopljenega masla ali margarine ter jih s pripomočkom za pire krompir, rahlo potisnemo in zravnamo na dno pekača. Za 5-10 min položimo v hladilnik, da se strdi.

miklavev_cheesecake_1-400x400.jpg

Medtem pripravimo kremo:

KREMA: Vsa skrivnost je v namazu Philadelphia 6 x 175g “soft cream cheese” (lahko tudi softcheese namaz od npr. Lidla, Hoferja,..), 2dl sladkorja, 1 žlica vanilijevega sladkorja, malo več kot pol kisle smetane ok.160g – zmešamo z mešalnikom – počasi, nato postopno dodajamo 4 jajca in miksamo maso, dokler ni brez grudic. Pazimo, da ni pretekoče, ampak vseeno tudi ne pretrdo (po potrebi lahko dodamo še namaz, kislo smetano ali jajce/rumenjak,..).

skutacheesecake_2-400x267.jpg

Prelijemo nad piškotno dno. 
Pečico segrejemo na cca. 160-180 stopinj in pečemo ok. 45-60 min (dokler se na straneh malo ne dvigne), nato pustimo da se ohlaja v pečici – izklopljeni kakšno uro in potem še zunaj, da se popolnoma ohladi in nato pustimo “prenočit” v hladilniku.

pe%C4%8Den_cheesecake_.jpg

MOŽNOSTI: 

* Preden damo v pečico, lahko v dodamo kakršnokoli sadje – sirup ali marmelado. Ko je pečeno pa preden postrežemo prelijemo še s sirupom oz. prelivom iz sadja itd… 
CHEESECAKE%20BASIC-300x200.jpg

* Če želimo čokoladen cheesecake dodamo stopljeno in ohlajeno čokolado v kremo in počasi ter previdno premešamo v enakomerno – enobarvno čokoladno kremo. Lahko pa delamo tudi kar iz Milka philadelphie po istem postopku kot za navadnega ali pa dodamo namaz Nutella ali kakšen drug čoko namaz. Upoštevajte recept zgoraj in mu dodajte čokolado. Če bo zaradi čoko dodatka pretrda masa, dodajte malo tekoče sladke smetane ali žlico kisle smetane.

peen%20cheesecake%20oko.jpg

* Delamo lahko tudi barvne plasti (kot na sliki spodaj), tako da najprej polovico kreme vlijemo na piškotno dno in v preostanek kreme vmešamo stopljeno čokolado (priporočam mešano Mannerjevo mlečno in temno čokolado za torte ali pa kakšno boljšo z več kakava, lahko pa tudi kar “Milko” noissete in navadno mlečno ali čokolado za kuhanje) ter prelijemo nad prvo plast. Vse delate po receptu zgoraj, razen sladkorja dodamo manj ali nič, če dodajamo sladko čokolado kot je Milka ali podobne.

dvobarvni-cheesecake

Cheesecake pa lahko tudi okrasimo kot vsako drugo torto. Nekaj primerov:

cheesecake_torte_finish-400x178.jpg

Osnovni recept ZDA cheesecake brez pečenja: NO BAKE CHEESECAKE

Komentarji

comments

Comments are closed.