-
-
SESTAVINE:
300-400g keksov (polnozrnati, kukiji, albert,..)
100-150g masla ali margarine
1000g Soft cheese namaz
200g kisla + 100-200g sladka smetana
1 makova fila Hofer (ali mak namočen v smetani plus sladkor, vanilija,..)
1 lešnikova ali orehova fila Hofer (ali mleti oreščki namočeni v smetani plus sladkor, vanilija,..)
jabolčna marmelada s cimetom za božične dni
sladkor dodamo po okusu
Kotanyi cimet, vanilijev in karamelni sladkor,..
PRIPRAVA:
PIŠKOTNO DNO: Na 24-26 cm premer tortni pekač položimo popolnoma zmlete kekse 1x 300-400g (digestive-kupiš jih v leclerku ali pa polnozrnate “albert” kekse v Lidlu ali Hoferju) zmešane z 100-max. 150g stopljenega masla ali margarine ter jih z pripomočkom za delanje “pire krompirja” rahlo potisnemo in zravnamo na dnu pekača. Za 5-10 min položimo v hladilnik, da se strdi. Med tem pripravimo kremo:
KREMA: Vsa skrivnost je v namazu Philadelphia – sirni namaz soft cheese cca. 6 x 175g “soft cream cheese” (lahko tudi softcheese namaz od npr. Lidla, Hoferja,..), cca.2dl sladkorja, 1 žlica vanilijevega sladkorja, 1 kisla smetana ok.200g plus 100-200g sladke smetane (lahko za stepanje) – zmešamo z mešalnikom dokler ni brez grudic in ne sme biti pretekoče, ampak vseeno malo bolj tekoče kot trdo (po potrebi-okusu dodamo še namaz, začimbe , sladkor ali smetano).).
Keksno dno prelijemo z cheesecake nadevom, preostanek pa razpolovimo. V pol kreme vmešamo že pripravljeno filo za makov nadev in v drugo polovico orehovega ter previdno dodamo plasti.
Vse skupaj le še prelijemo s pasirano domačo jabolčno marmelado s cimetom.
Pustimo v hladilniku čez noč ali pa vsaj nekaj ur, da se torta strdi.
Pa sladek tek***
-
IDEJE HITRA KUHNA po balkansko s KOTANYI
Hitra kuhna s Kotanyi po balkanskem navdihu