UVAJANJE GOSTE PREHRANE PRI DOJENČKU 4. MESEC

V 4. mesecu uvajanja goste prehrane je najbolj pomembno to, da utrdimo vse 3 obroke, da otroci jedo na 3-4 ure in imajo vse skupaj 5 obrokov na dan. Ponudimo jim lahko že skoraj vse, razen seveda prevec jajc, kravjega mleka, pražene hrane in perevelike količine glutena,.. Zato vam danes odgovarja Klavdija Kosič iz BOOBEEFOODEE na vprašanja, ki jih najbolj pogosto mame postavimo na različnih forumih, klepetalnicah,.. Zraven pa sem pripisala tudi svoje izkušnje iz uvajanja mojih dveh paparic 😉

1. Kdaj pričeti s polnovrednimi kašami (meso+zelenjava+priloga žit ali polenta,…) ? Kaj priporočaš najprej. Kaj pa npr. pira, ki že vsebuje gluten in kako ga uvajati ?

Priporoča se med 6. in 7. mesecem, čeprav nekateri trdijo tudi prej; enotnega odgovora ni; sama bi svetovala, da ob uvajanju le opazujte otroka – če bi bile težave z blatom, zaprtostjo, odvajanjem in sploh in da bi ga kaj tiščalo, napenjalo, potem prenehajte za dan ali dva in ponovno poskusite kasneje.

To gre načeloma dokaj hitro – ko se otrok seznani s tremi ali štirimi vrstami zelenjave, lahko poleg vmešamo brezglutenska žita (polenta, riž, ajda, proso, kvinoja). Skuhamo nekaj žlic na vodi in vmešamo v kašico, zelo preprosto.

Pira in glutenska žita pridejo na vrsto med 6. in 7. mesecem; prav tako ne mešajmo novih žit pri uvajanju nove zelenjave; torej če en dan uvajamo npr. sveže zelje, ne ponudimo tisti dan še na novo pirine kašice; če bodo težave, ne bomo vedeli, od kje izvirajo.

Jaz sem pričela uvajanje glutena z žlico kuskusa vmešanega v zelenjavno kašo, nato pira itd… Super se je odneslo. Zdaj v 9. mesecu sem ji že ponudila tudi testenine z omakico 🙂 Mmmmm kako je dobro 😉 

pirina riotka

2. Torej v 8. mesecu starosti oziroma v 4. mesecu uvajanja GH naj bi dojenčki imeli že 3 obroke + 2 mlečna. Kaj naj ponudimo za “nemlečne” obroke? (npr. kosilo zelenjava,meso+priloga, zajtrk sadje+skuta ali jogurt, večerja kaša,..?)

Kombinacije vsega; raznovrstnost žit – polenta, pirin zdrob, pšenični zdrob, kuskus, bulgur, ajdova kaša, prosena kaša, ovseni kosmiči in ovsena kaša, riževa kašica in kosmiči, izbire imamo dandanes ogromno. Najprej ob enem obroku dajemo eno vrsto žita; ko se otork navadi, pa lahko mešamo več žit med sabo.

Različna zelenjava, ki jo lahko tudi kombiniramo s sadjem v sadno-žitnih kašicah za zajtrk ali popoldanskih za malico. Prav tako lahko h kosilu damo kdaj tudi sadje (dobra je recimo zelenjavna enolončnica z ječmenom, kjer smo mešali korenček, bučo in jabolko, super zadeva!).

tropsadjeriz

3. Sezonska domača zelenjava in sadje najprej ali? Kaj pa tropska sadja, šparglji, tartufi, gobe,..? Kaj pa beli riž, testenine,..?

Sezonsko, da! Pri tem pa stojim trdno kot kamen; lokalno sezonsko domače, čim več in čim večkrat. Zato ker hrana na tak način pride od zemlje do krožnika v res kratkem času; zato ker s tem konec koncev podpiramo lokalne pridelovalce; zato ker je Slovenija res bogata s kmetijami in zato, ker je najbolj smiselno jest sezonsko, saj je naše telo temu delno prilagojeno. Pozimi korensko zelenjavo, poleti bolj lahko in bogato z vodo (bučke recimo).

Tropsko sadje lahko, vendar takrat, ko je otrok že seznanjen z lokalnim.

Našim puncam sem dodala tropska sadja že v 7, 8. mesecu, ampak sem jih malo podušila prej in dodala svežo banano in zmiksala. Tudi citruse sem le malo ožela in dodala malo soka v kaše za začetek.

Šparglji so super v sezoni, ampak po 8. mesecu (zaradi purinov in sečne kisline, če res na kratko povem).

Ker je prav zdaj, ko uvajam Isabello sezona špargljev sem dodala k že znani zelenjavi tudi kakšen kuhan špargelj ali 2 in vse skupaj spasirala.

Klavdija pravi, da si za gobe strokovnjaki v otroški prehrani niso enotni : “eni pravijo, da lahko že prej, drugi kasneje. Načeloma se prebavljajo malo dlje in so znane kot bolj “težka” hrana, zato mogoče s tega vidika bolje počakati po 12. mesecu, ko otrokov sistem že dobro prebavlja pretežno vse.”

Riž se lahko uvaja kot brezglutensko žito že zelo zgodaj, testenine (brez jajc) pa takrat, ko smo že uvedli gluten.

sadjesparglji

P.S. vso zelenjavo, meso in sadje operem z ionizirano alkalno vodo! Več: KYK

4. Kdaj priporočaš uvajati navadno mleko oz. kako narediti ta preskok ? Kaj meniš o riževem, mandljevem, ovsenem mleku,.. ? Kaj pa skuta, jogurti in drugi mlečni izdelki ?

Preden pričnemo z navadnim mlekom, raje uvedemo mlečne izdelke (po 10. mesecu starosti) – navadno skuto, navaden jogurt, navadno kislo mleko. Ne pozabite, da se v sadnih jogurtih skriva veliko sladkorja (že od samega sadja, poleg tega je pa še dodan sladkor, kar pač ni primerna hrana za to starost, pa tudi kasneje čim manj).

Riževi, mandlji, ipd. napitki so dober nadomestek, le pretiravati ne smemo; pozorni bodimo na oreškaste napitke, saj so oreščki alergen in jih uvajamo po 12. mesecu.

Jaz sem dodala pri obeh hčerah v 8. mesecu včasih žlico domače bio kisle smetane v kosila in domačo bio skuto ali jogurt v sadne kašice,.. Kasneje po 1 letu pa sem pri Tari dodajala različna mleka in glede na to, da je do zdaj brez alergij, prebavnih problemov,..sem verjetno ravnala pravilno 🙂 #trkam

5. Kaj pa kuhano sadje, kompoti, vloženo sadje, suho sadje,..?

Lahko, seveda, sploh če imamo domače; pri kupljenem bodimo pozorni na vsebnost sladkorja, pa vseeno raje čim večkrat posezimo po svežem sadju in občasno lahko tudi že dodajamo suho sadje (raje kasneje, ker je zelo sladko!)

6. Sladkor kateri in kdaj ? 

Sladkorja nič. Ker ga dobimo že z raznovrstno zelenjavo in sadjem dovolj. Lahko osladimo kakšno kašico, zdrob, ipd. po 12. mesecu, ali pa če pripravimo kakšen posladek za posebne priložnosti. Otroka lahko navajamo na suho sadje, oreščke, sveže sadje za malico; naš se ob tem zabava, rad grize in žveči, kar je super za prebavo že od ust dalje, z roko pobira drobna živila, kar je super za fino motoriko. 😉

Med sladkorji ni neke strašne razlike – če že, potem vzemimo rjavi nerafinirani, ki pač ni osiromašen in vsebuje nekaj železa in majceno več mineralov in vitaminov kot “prazni” bei sladkor. Prav tako prečiščeni agavin sirup ni čisto nič drugega kot rafiniran sladkor. Med naj bi bil za odtenek boljši, saj naj bi vseboval nekaj več hranil. V vsakem primeru malo in čim manj krat. Če vas kdo vpraša ali vam celo očita, da otroku pa ne privoščite sladkega, mu takrat sama odgovorim, da ravno zato ker mu privoščim, mu ne dajem toliko sladkorja. 😉

Prav tako čim manj sladkih pijač; otrok naj pije vodo; če pa že posežete po sadnih sokovih, obrnite embalažo in poglejte, da nima dodanega sladkorja, ampak da je 100% sadni sok.

7. Kaj pa sol ?

Solimo rahlo po 12. mesecu; pred po tem ni potrebe, saj že sama zelenjava in nekatero sadje vsebujeta dovolj soli za razvoj, prav tako se pa sol delno dobi iz zelišč. Po 12. mesecu rahlo solite s kakšno morsko soljo, naše piranske soline so prav super. 🙂

8. Zamrzovanje, odtaljevanje zelenjavnih kaš ? 

Hm, kaj pa vem. Sama nisem pristaš tega, pravzaprav sem se vedno čudila kakšnim ameriškim blogom, ko so imeli cele recepte zamrznjenih kašic. Meni osebno tista priprava kašic res ni vzela veliko časa in konec koncev sem bila na porodniški zato, da skrbim za otroka. 🙂 Prav zato sem tudi pričela s pisanjem receptov, saj sem želela pokazati, da se da vsakodnevno pripraviti svež obrok v nekaj minutkah in kuhanje za dojenčke ni noben bavbav. 🙂uvajanjeghposoda

Draga Klavdija, jaz pa sem ravno pristaš tega, da si olajšam delo 😉 Poleg dela in dveh otrok je super,če imaš za kuhat vsaj 1 obrok manj, dokler otrok ne prične jesti z nami,… Zato, ko dobim sveže domače meso in zelenjavo 1 krat tedensko naredim kaše za cel teden in jih napolnim v porcijske skodelice, dam v zamrzovalnik in jih odmrznem vsak dan sproti v mikrovalovni pečici in v le 2 minutah je “svež” obrok pripravljen 😉  Top rešitev za kosila. Sadni zajtrk, malice in mlečne kaše pa delam sproti sveže. 

Klavdija svetuje: “Če pa seveda menite, da ni časa ali da je tako bolj priročno, seveda, lahko zelenjavne kašice tudi zamrznete – res pazljivi bodite le pri ohlajanju kuhane zelenjave; v 20-ih minutah naj bo namreč ohlajena in takoj potem zamrznjena (ali hranjena v hladilniku). Najlažje si je že med kuhanjem kašic pripraviti umivalnik z ledeno vodo in potem potopiti lonec vanjo ter čimprej pospraviti na hladno.”

pecicazamrznitev

8. Peka v pečici ali na ponvi ? 

Klavdija meni, da lahko po 7. mesecu pečemo v pečici brez dodane maščobe seveda!

Jaz rada dam zelenjavo in včasih tudi meso (zdaj po 8. mesecu starosti), kar v pečico, zaradi malo bolj “gurmansko” obarvanega okusa 😉 Prej krompir malo pokuham in nato ga še pečem v pečici skupaj z drugo mehkejšo zelenjavo do mehkega, nato dodam malo hladnega olja in spasiram v “kašo” 😉

27dan

Naša Isabella je za svojo 8. mesečnico dobila že svojo prvo baby torto iz kaše in svojih prvih jagod 🙂 Zdaj lahko rečem, da je pripravljena na manj zmiksano hrano in na vse okuse 🙂 Zato vam podam v naslednjem blogu že nekaj super izi rešitev, kako naredit njami obroke za celo družino hkrati 🙂

Več:  1-3.MESEC UVAJANJA GH , ZA ZAČETEK GH UVAJANJA POTREBUJEMO , ISABELLA MESEČNICE

Info o žitih-kašah: POLNOZRNATA ŽITA-KAŠE

Nekaj predlogov jedilnikov za to obdobje: BOOBEEFOODEE

Sledi : 5. mesec uvajanja, gurmanski obroki za dojenčka, baby torta, kako narediti kaše in družinsko kosilo hkrati in to na izi,..

Komentarji

comments

Comments are closed.