Premalo ali preveč zrela domača zelenjava in sadje

Letošnje poletje nam ni dalo preveč zrelega pridelka. Zato sva z možem sproti pobirala jabolka, ki so padala na tla in jih pustla na soncu še nekaj dni, nato pa sva jih očistla in iz njih naredila dobre sadne jedi in ozimnico. Breskve in jagode so bile prav tako manj sladke zaradi primanjkovanja sonca, ampak kljub temu mehke. Porabili smo jih zaslastna peciva, domač sladoled in marmelado. Zdaj še pričakujemo slive in jesenska jabolka ter hruške.

Na srečni sem že objavila nekaj receptov za sadne jedi, peciva, štrudle,…nekaj pa jih še bom v kratkem (breskov, slivov in jabolčno-hruškov štrudl). Ena izmed sladic iz jagod, ki jih očistim in zamrznem ter uporabim naknadno v ogromno enostavni a dobrih receptih za peciva. Npr: http://www.srecna.si/index.php/sladice/torte-biskviti-pecivo/65-srecni-recepti/sladice/torte-biskviti-pecivo/269-jogurtovo-pecivo-z-jagodami-in-kokosom-na-izi

MARMELADA-DŽEM

Jaz najraje delam marmelade in džeme na najbolj osnoven način. V posodo dam sadje, pokrijem posodo in ga kuham tako dolgo, da se sadje razkroji. Paziti je treba le, da se ne prime na posodo ali da ne ostane brez tekočine. V večini ne dodajam nobenega sladkorja. V primeru, da je sadje zelo grenkega ali kislega okusa pa lahko dodamo sladkor – rjav, bel, kokosov, med, javor,… Dodamo lahko tudi Kotanyi cimet k jabolkam, malo ruma k slivam, kjagodam Kotanyi strok ali semena vanilije,… Vse skupaj včasih zmiksam do gladkega, včasih pa, sploh slivovo različico pa pustim kar takšno kot je, kajti imamo radi v sadnem džemu-marmeladi še koščke sadja. Ko se ohladi jo nadevamo v plastične posodice za zamrzovalnik in jih zmrznemo. Zato tudi ne uporabljam nobenih želatn, gostinov ali konzervansov. Odmrznem pa vedno tako, da dam večer preden potrebujem svežo marmelado, skodelico ali dve v hladilnik, da se postopno odtaja. Njami.

Marmelado potem uporabljam za različne sladice ali omake,… SKUTNI CMOKI: http://www.srecna.si/index.php/sladice/sadne-jedi/67-srecni-recepti/sladice/sadne-jedi/138-skutini-knedli-s-slivami ,    PALAČINKE: http://www.srecna.si/index.php/sladice/torte-biskviti-pecivo/65-srecni-recepti/sladice/torte-biskviti-pecivo/236-palacinke-1-2-3 , TORTE, PRESNE SLADICE: http://www.srecna.si/index.php/sladice/presne-sladice/64-srecni-recepti/sladice/presne-sladice/265-polpresna-sladica-s-slivami-in-mandlji

kompot

KOMPOT

Prav tako kot marmelado naredim tudi kompot. V vodi skuham narezano sadje (breskve, hruške, jabolke,..), dodam kakšne Kotanyi klinčke, cimet in vanilijev sladkor ali vanilijiev strok. Po želji sladkamo ali dodamo ingver ali limono, pomarančo in kuhamo da se sadje skuha, ampak zelo pazimo da se ne razkuha in potem razpada. Kar ne pojemo takoj, dam v hladilnik za naslednji dan in ostalo v zamrzovalnik v plastičnih posodicah, tako da imamo na razpolago vedno, ko si zaželimo 🙂

zrelo zelenjava sadje kuhanje peka

ZELENJAVA 

Iz ostankov zelenjave, preden zgnije pa naredim omake (pesto, omake, mezgo,..) za različne jedi, ki jih delamo pozimi. Prav tako delam popolnoma enostavno. Najprej popražim na olivnem olju malo čebule, kakšen strok česna in nato vse kar imam (bučke, melancane, papriko, paradižnik,….) ter kuhamo dokler se zelenjava ne razkuha in zgosti v omako. Paradižnik sem včasih lupila in kuhala, zdaj pa se tudi lupljenju izognem in vse skupaj le skuham ternekaj spasiram, nekaj pa pustim z kosi, da so nekatere jedi videti bolj “naravne, rustikalne”, ko jih uporabim. Kuham tako dolgo, da se zelenjava spremeni v omako in po ohlajanju nadevam v plastične posode, ki jih dam zamrznit.Omake naredim različne in v nekatere dodam tudi Kotanyi mešanico mediteranskih začimb ali origano in svežo baziliko,… To je res super mezga ali omaka za vsakodnevno kuho pozimi, ko ni na razpolago te domače zelenjave 🙂

Morska jed, ki je najboljša z domačo omakco: http://www.srecna.si/index.php/glavne-jedi/ribje-morske-jedi/56-srecni-recepti/glavne-jedi/ribje-morske-jedi/235-shrimp-saganaki ali pa bolonjeze: http://www.srecna.si/index.php/testeninske-jedi/57-srecni-recepti/testeninske-jedi/108-bolonjeze-fortuna

kuhanje omak za ozimnico

Bučke in melancane prav tako narežem na male kocke in jih nadevam v majhne posodice ali vrečke in zamrznem. Ko potrebujem to zelenjavo za kakšno jed imam pripravljeno zmrznjeno zelenjavo za praženje, pečenje, omake itd…

Več idej in nasvetov v kratkem.

Pa dobro ozimnico vam želim*

Komentarji

comments

Comments are closed.