ANJA BOHINC ŽIVI Z JOGO

Anja Bohinc je znana medijska osebnost, zelo zagnana ambiciozna ženska, polna energije, elana in življenja. Svoje življenje je oplemenitila z gibanjem in zdravim načinom življenja.

Anja je bila vedno “športnica”, ampak zadnje čase je tudi profesionalna trenerka joge in seveda polna znanja o zdravi prehrani. Zato si preberite najin pogovor v spodnjih vrsticah, kajti boste mogoče spoznali in izvedeli kaj novega in tudi sami obrnili list v bolj polno in zdravo življenje 🙂

1.Kaj zate pomeni sreča? 

Sreča je univerzalni jezik in želja slehernega živega bitja. Sreča pomeni svobodo (odločanja), duševni mir, pravzaprav pa skupek psihofižičnih procesov v telesu, ki jih ustvarjamo s svojim organizmom. Mislimi, hrano, okoljem, načinom komuniciranja s seboj in drugimi. Sreča je posledica odgovornega ravnanja s svojo intuicijo, zavestjo in vsemi odnosi okrog nas, perspektive in globoke hvaležnosti. Do narave, živali, hrane, ki jo pripravljamo, jemo. Srečen je lahko vsak. Vsak trenutek. In sreče se je moč naučiti. Sama se poslužujem mnogih tehnik kjer telo prelisiči hormone, miselne vzorce in stanje psihofizičnega telesa. Temu rada rečen srečna joga, ki v našem telesu sproži cel kup procesov in jim rečemo “Fake it till you make it”. Z določenimi asanami, prakso dosežemo lahko sanje spodbujanja naravnih opijatov, hormonov, ki nas “delajo srečne” – oksitocin, endorfin, serotonin, dopamin…sami fantastični hormoni po katerih se počutimo umirjeno, srečno in fantastično 🙂

2. Poznamo te iz medijev, zdaj si pa zašla v čisto nove vode – menjala si poklic in se pričela ukvarjati z novim zanimivim, zdravim, duhovnim projektom. A si srečna v svojem poklicu? 

Pravljičnih 7 let sem kot radijski moderator (Radio Antena, Belvi, Šport) uživala v svojem retorično energijsko nabitem okolju ter iskala svoj prostor pod soncem. Moj navječi izziv je bil kako dan za dnem sejati dobro voljo, kjub temu, da se je tudi meni življenje odvijalo z edino življenjsko stalnico: spremembami  Naučila sem se zanimivih tehnik, ki jih sedaj rada delim in učim naprej. Radio je bil odskočna deska za mnoge televizijske in oderske nastope, kjer sem predvsem močno uživala. Vedno sem poslušala svojo intucijo, ki me je vedno znova pripeljala do sreče, zadocoljstva s samo s seboj. Moji videjši projekti so tusti, kjer sem lahko zasijala v vsej svoji luči – z zanjem, energijo in pozitivizmom: Olimpijske igre Vancouver 2010 (Slovensko olimpijsko mesto), Olimpijske igre London 2012, BasketPartyBus turneja po Sloveniji, Hrvaški in Bosni – EuroBasket 2013 ter zadnja moja oddaja, ki se sedaj ravno končuje na TV3 Medias – HajLajf, ki me predsatvlja skozi prizmo reality showa v Egiptu, kjer se učim kitebordanja.

Moje življenje in dolo se neprestano prepletata in vedno znova rojevata nove oblike. Sedaj že skoraj 6 let aktivno sodelujem z martetinško agencijo Kitio, kjer smo skupaj ustvarjali izjemne projekte v medijskem svetu ter samostojne znamke. Bolj vidnih je v zadnjih letih mednarodni project Restaurant club (največje gurmansko društvo v SLO in HR) ter Festival okusov. Naš zadnji projekt je SelectClub, ki združuje več kot 200 regijskih ponudnikov in več kot 400 ponudb, ki jih bankam in zavarovanicam nudimo kot edinstven bonitetno lojalnostni system za njihove končne uporabnike. SelectBox je skupek le the ponudb, ki jih je mogoče kupiti v obliki darilnih bonov. Slednje je možno kupiti na več kot 100 prodajnih mestih po SLoveniji in je prava prodajna uspešnica.

Mojo največjo srečo in ravnotežje pa najdem ob deljenju znanja in učenju joge. Lani sem “diplomirala” in prejela mednarodno licenco Yoga Allinace, na katero sem izjemno ponosna, saj je zahtevala veliko predanost cello prejšnje leto in psiho fizično pripravljenost. Najprej sem po znanje potovala po S Ameriki, letos pa zaključila šolanje na Hawaiih. Zanimivo je, da šele sedaj, ko toliko vem, vem da nič ne vem (smeh!).  Moja pot se šele začenja. S širokim nasmehom na obrazu <3

Najnovejša novica pa je, da je Anja postala ambasadorka zdravja za znamko Healthy, Sensilab. Več o tem: http://www.sensilab.si/cmspro/tag/list/tagId/526/

Več o njenih projektih:

www.restaurantclub.si

www.festivalokusov.si

www.selectbox.si

3. Kakšna gospodinja si? Kuhaš? Kaj najraje pripravljaš? Opravljaš vsa hišna opravila sama ali imaš pomoč ? 

Zaradi natrpanega urnika in ker še nimam otrok (razen svojega malecga kosmatinca Happy-ja – Srečkota ;)) ne vidim nujne potrebe po tedenskem kuhanju doma. Za zajtrke sem izjemno pridna in družinici, prijateljem ali sebi vsak dan pripravim:

1. limonado z mlačno vodo, bio jabolčnim kisom in kajenskim poprom (pred jogo), ki je fantastičen napitek za čiščenje telesa (in hujšanje, če to potrebujete). V napitek kitajska medicina priporoča dodajanje medu, saj blagodejno upliva na naše črevesje (in ne redi!)

2. Domače mandljevo ali konopljino mleko

Čez noč namočene mandlje  (konoplje ni potrebno namakati) zmiksam s paličnim mešalnikom, dodam datelje ali drugo naravno neobdelano sladilo (kokosov sladkor, agawin sirup, yacoon) in burbonsko vanilijo. Napitek je že sam po sebi izjemen, z nizkim glikemičnim indeksom in fantastičnimi hranili. Konoplja ima tudi pravo zarmerje Omega 3 in 6 kislin, zatorej jo še posebej priporočam. V naslati napitek rada vmešam bio kakav, ker spodbuja naravne opijate (serotonin) in je najbolj kompleksno živilo na našem planetu. Redno dodajam chia semena, goji jagode, včasih maline, borovnice, acai, ječmenovo travo, zeleno, banane. S takij zajtrkom zdržim do popoldneva.

Moja kosila so navadno lahka, po navadi v bližnji restavraciji – juha, solate, ribe. Večerje so vedno zelo zelenjavne in kar se da lahko in zdrave. Za lažji spanec.

Med vikendi, ko čas dopušča zelooo rada kuham vseh vrst mediteranske hrane (vedno brez mesa, ker ga ne jem), sem specialist za rižote, ribe v pečici ter jedi s tartufi, obvladam pa tudi že kar nekaj receptov za presne sladice.

Kot gospodinja se imam za izjemno kreativno kuharico, sem hedonist, ki sicer pomije posodo, a raje vidi, da jo kdo drug 😉

Moj dom je prijeten, čist, poln dišečih svečk, naravnih čistilnih alternativ.

4. A nam lahko zaupaš kakšen naj recept ? 

Meni izjemno ljub recept za vikend kosilo – Rižota s šparglji, mozzarelo in Grana Padanno.

Njami bi rekla tudi jaz 🙂

5. Kaj ti pomeni “zdrava” prehrana, “naravna” kozmetika, bio, eko,..? Kje kupuješ?

Zdrava prehrana je moje vodilo, kajti smo to kar jemo! In če se zavedamo, da je hrana, ki jo vnašamo tista, ki v našem telesu proizvaja kemične procese, … boste vedno 2 x razmislili, kaj boste naslednjič dali vase, kaj ne?

Izjemno pozornost posvečam naravni kozmetiki, ne pa v vseh pogledih. Bio dobrih šamponov recimo res še nisem našla hahah, vse ostalo pa skoraj vse. Namesto krem za telo uporabljam naravne in bio olja – kokososvo, shea, kakavovo maslo, za obraz prav tako. Včaih sama ustvarjam kreme za obraz še z burbonsko vanilijo. Fantastično dišim in nimam več nikakršnih težav s kožo. Pomembno je le, da je naša koža pred nanosom navlažena. Namesto doedorantov uporabljam sodo bikarbono in sem navdušena.

Kupujem vsepovsod in sem v večnem iskanju najugodnejšega in najkvalitetnejšega ponudnika.

Anja glede nato, da ne najdeš vredu naravnega šampona in regeneratorja za lase ti lahko svetujem jaz in namreč narediš si ga lahko sama. Več: RECEPT MASKA Uživaj  v maski, ki bi jo jaz lahko kar pojedla *****

6. Glede nato, da si bila med ustanovitelji kartice Restaurant kluba in si tudi velika gurmanka, nas zelo zanima katere restavracije najraje obiščeš? 

Naravnost obožujem JB-ja, Strelca, Šajno (Šepulje), Hišo Franko, Gostilnico XXl (vse v Sloveniji), najraje pa s prijatelji ustvarjamo doma, na žaru, v kolikor imamo možnost na prostem, nekje na soncu. Nora sem na piknike.

7. A si velika zapravljivka za lepotne tretmane, kozmetiko, ..? 

Lepotnih tretmajev se načeloma sploh ne poslužujem, edini za katerega vem in trdim da deluje je LPG. Svoj obraz razvajam v Lia oblikovanje telesa in nega obraza, kjer Špela Kastelic tako fantastično poskrbi zame, da jo priporočam sleherni uporabnici, ne glede na starost.

8. Kje kupuješ lepotne pripravke ali jih narediš kar sama? 

Make up kupujem, kreme, losione pa sem zamenjala z naravnimi porizvodi, ki jih delam sama.

9. Kaj zate pomeni giibanje? Joga?

Opisati jogo je tako težko kot umetnost. Meni joga pomeni bazo, stabilnost, telesno, custveno, hormonsko. Uči me ljubezni do sebe, poslušanja svojega telesa, s tehnikami meditacije razvijam svoj fokus, intuicijo. V trenutkih sreče občutke podaljšuje, v težkih trenutkih mi pomaga ostati v stiku sama s seboj, v najglobjem smislu. Z jogo se vsak dan učim o svojemu telesu, reakcijah ter mi pomaga, da ohranjam duševni mir, lepo telo in fantastično psihofizično kondicijo.

AnjaIzpitHawaii AnjaHawaii

10. Kje si se učila joge? Izpiti, seminarji,…? Zakaj joga?

Jogo sem spoznala že kot profesionalna plesalka latinsko ameriških plesov in kasneje poglobila prakso, ko sem zaradi hude prometne nesreče komajda uporabljala svoje telo. Po diagnozi multiple skleroze sem po tednu velike žalosti in razočaranja, strahu nekako poslušala svoj notranji jaz, ovrgla vse diagnoze ter začela intenzivno vaditi. Spominjam se svoje prve ure v studiu po diagnozi. Če opišem v jogijskem jeziku “nobenega stika sama s seboj nisem imela” in če povem po domače: nisem zmogla ničesar! Padala sem, se lovila kot, da bi prvič vozila kolo brez koleščk. Brez koordinacije. Potrlo me je a nisem obupala. Našla sem polno spletnih agregatorjev s katerimi sem lahko vadila doma in ponovno razvila svojo koordinacijo, počasi sem se rešila neznosnih bolečin v vratu, telo me je začelo poslušati. Noro! Od takrat dalje sem glavna promotorka joge daleč naokrog  Rada sem hodila na različne festivale, tečaje, klase (kot jim radi rečemo) in se pred dvemi leti odločila, da svoje znanje in izkušnje delim z drugimi. Moje zadnje šolanje je trajalo intenzivno pol leta, pred tem s polletnimi pripravami. Torej leto dni študija anatomije, herbalistike, ayurvede, jogiske prakse, branja knjig o psihoanalizi, neuroimunologiji, prehrani ipd. Zaključila sem mednarodno licenco RYT 200 – Yoga Alliance pod vodstvom izjemne Tiffany Cruikshank.

AnjaSosolkeHawaii Big Island

Moje šolanje pa se je tu, vsaj tako čutim, šele začelo. Moji največji učitelji so ljudje okrog mene, tisti ki hodijo na moje ure, ki mi zvesto sledijo in mi nesebično zaupajo, delijo z mano svoje izkušnje, življenje in vtise. Moji učitelji so moji učenci, ki mi dajejo največ energije, ljubezni in spoštovanje, ki jim ga želim vsakič znova vrniti in dati cello sebe v tisto uro, ki so si jo vzeli zase, za moj klas.

Kje lahko vadimo s tabo?

Joga naj bi se v osnovi učila ena-na-ena, tako da to tudi najraje počnem, saj se le tako lahko zares posvetim osebi in telesu v celoti. Vadbe so vedno po dogovoru, časovno, lokacijsko. Skupinske vadbe izvajam v studiih kjer gostujem. Torke in četrtke imam zvečer rezervirane za ure joge vLibero dance studiu, kjer se je joga neverjetno dobro prijela. Moje jogijske ure so po tehniki vinjasa in so primerne za vse stopnje predznanja, tudi za zacetnike. Za vse informacije sem vedno dosegljiva na mailu  anja.bohinc@gmail.com.

AnjaSupJoga

AnjaBoard  anjaSurf

11. Kakšno jogo priporočaš začetnicam?

Kar priporočam vsakemu začetniku je sicer slednje. Najpomembnejši segment učenja je učitelj, ki nagovarja “tebe”, ki je tebi “blizu”, všeč, mu zaupaš. Vsi učitelji so podkovani, dobri in vsakdo ima svoj slog. Zatorej nikoli ni rečeno, da boste v prvem poizkusu našli pravega, ki bo ustrezal vam. Ko ga boste, boste to dobro vedeli. In dober učitelj bo tisti, ki vam bo znal na preprost način razložiti vse stopnje fizičnih asan, poz, kjer boste lahko iskali meje svojega telesa in se ob in po jogi počutili fantastično. Vsekakor je pomembno, da se začetnik loti najprej začetnega tečaja in naj ne pričakuje nemogočih poz od svojega telesa po parih vadbah. Sem pa prepričana, da bo razlika vidna ZELO kmalu.

12. Na kaj naj pazimo pri izbiri vadbe?

Joga pozna mnogo tehnik (kundalini, yin, hatha, vinjasa, asthanga…)in ker ima vsako telo svoje pred dispozicije je tako prsiho-kot fizično odvisno od tega kakšni ste. Ker živimo v izjemno stresnem okolju, življenju in za naše telo vsakodnevna opravila predstavljajo stres – promet, urbano okolje, telefoni, na katere smo neprestano dosegljivi, hiter tempo življenja – rada priporočam, da najde oseba svoj “mir”. Joga točno to je. Katerakoli tehnika. Pozorni bodite na signale, ki vam jih “govori” telo. Ne tekmujte s sosedom na blazini, ki se zvije v presto, ne tekmujte niti s seboj. Joga uči posluha samega sebe. In če boste poslušali sebe nikoli ne bo prišlo do poškodb ali slabega počutja.

anjaStoja anja Hajlajf

Več o jogi in o “zdravem” načinu življenja pa boste lahko debatirali z nama z Anjo vsak dan tudi na srečna.si, kjer lahko napišete pod člankom svoje vprašanje ali komentar in nanj vam bova v kratkem času tudi odgovorili. V kratkem pa pričakujte tudi naše skupne delavnice in tečaje, kjer se bomo dobile srečne dame, nosečke, gospodinje, mamice in žurerke, da bomo skupaj kaj skupaj, pripravile napitke in seveda tudi meditirale in jogirale 😉

Vabljene na srečno JOGO z meditacijo k Anji, ob torkih in četrtkih dopoldan ob 10h, po promo ceni, ki je le 10eur na vadbo 🙂 Več: Srečna Mama Yoga

Komentarji

comments

Comments are closed.