Zelenjavne jedi

8. 7. 2016

JAJCE S POLETNO ZELENJAVO ZA DOBRO JUTRO, DAN ali VEČER #žolč #kolitis #srce

Glede nato, da so po mnogih letih, tudi zdravniki pričeli govoriti, da zaradi bolezni abdomna (npr. zaradi žolčnih kamnov ali po operaciji) ni potrebno prevelikih diet, ampak je potrebno le spremenit postopke priprave jedi in jesti več manjših obrokov, sem v možu, ki je zdaj v tej po operacijski fazi, priredila kar nekaj jedi. Zato pri kolitisu črevesja (po navadi tudi po operaciji žolčnih kamnov) vemo, da ni vredu, če uživamo surovo zelenjavo ali sadje in seveda za žolč niso primerna jajca,.. Zdravnica pa je rekla, da če imate 1-2 […]
29. 6. 2016

Kremna juha z blitvo in avokadom

Spraševala sem se zakaj bi blitvo uporabljala le ob kuhanem krompirju kot priloga k ribam, če pa jo lahko dodamo kamorkoli kot naprimer špinačo. Zato jo tokrat uporabim v naši dietni juhi, ki je primerna za probleme žolča, črevesja, jetra in seveda tudi za srčne bolnike, kajti je ta juha polna Omega/nenasičenih kislin, ki so pomembne pri vseh teh zdravstvenih težavah. Za cca. 4 krožnike potrebujemo: 1kg blitve (jaz sem mešala blitvo in špinačo) 2 x krompir 2 x zrel avokado 1 x strok česna 1 x kolobar čebule / […]
21. 3. 2016

SREČEN PISAN KROMPIRČEK

Potrebujemo:  mlad krompir, vijolični krompir, sladki krompir, rdečo čebulo, belo čebulo, česen, svež rožmarin, timijan, kajenski poper, provansalske ali mediteranske začimbe, solni cvet, olivno olje. Priprava:  V ponev ali pekač narežete različni krompir. Sladkega narežete na večje kose kot vijoličnega in domačega, ker se prej speče. Dodate kolobarje čebule, svež timijan, neolupljene stroke česna (strok malo porežete ob straneh ali pa ga z nožem potlačite, da se malo odpre). Solite, potresete s kajenskim poprom in z mešanico provansalskih ali mediteranskih zelišč ter polijete s hladno stiskanim olivnim oljem. Pečete tako […]
21. 3. 2016

SREČNI PISANI ROSTIJI

Potrebujemo: krompir (vijoličen, sladek, navaden) svež rožmarin sol bel poper provansalske začimbe Kotanyi jajce moko (po potrebi) Priprava: Najprej krompirje olupimo in jih naribamo v posodo. Posolimo in če spustijo preveč vode jo odlijemo. Dodamo še  začimbe in vmešamo 1 jajce ali več, odvisno od količine krompirja. Na malo olivnega ali kokosovega olja pečemo “polpetke” oz. rostije. Vmes jih malo potisnemo k dno, da se hitreje prepečejo in zapečejo. To je lahko zajtrk, prigrizek ali priloga k glavni jedi. Namig: V “maso” lahko dodamo še trakce pršuta ali pancete, čebulo, […]
21. 3. 2016

SREČNA ZLOŽENKA IZ KROMPIRJA

KROMPIRJEVO SREČNO ZLOŽENKO lahko naredite na 101 način. Jaz jo opisujem kot mini lazanjina tortica iz krompirja 😉 P.s. je nekje vmes med musako in lazanjo 😉 Potrebujemo: krompir, vijolični krompir sladek krompir, sveža zelišča, bolonjeze omako (na čebuli, česnu, korenčku, zeleni popečena panceta ali pršut ter mleto meso, zalito z vinom in paradižnikovo omako) bešamel, mozzarelo ali mešan riban sir za gratiniranjeI in/ali parmezan Priprava: Krompir narežete na tanke rezine podobne čipsu. Pekač za mafine namažite z maslom ali oljem. Nalagate zloženko: rezina krompirja + bolonjeze + bešamel + […]
21. 3. 2016

SREČNE ZVEZDICE IZ KROMPIRJA #dutchesspotatoes #masterkuhna

Potrebujemo:  1 kg krompirja ( vijoličen, sladek, bel, rumen,.. ) kislo ali gosto 1 smetano za kuhanje, 3-4 rumenjake in eno celo jajce, olje z aromo tartufov, tartufata pršut/panceta Priprava:  Olupljen krompir skuhate do mehkega. Naredite pire z dodatkom smetane, soli, tartufovega olja in na koncu dodate še jajčne rumenjake, ki pire naredijo gostejši in bolj kompakten. Ko ga zmečkate do željene gostote, lahko dodate še kakšen popečen pršut ali panceto (drobtine) ali/in tartufato. Premešate in stisnete “zvezdice”, s pomočjo dresirne vrečke, na pekač pokrit s peki papirjem. Predlagam, da […]
21. 3. 2016

SATARAŠ PO SREČNO 🙂 #2v1 #babyfood #sataras

Sataraš lahko pripravimo na več načinov in z ogromno različne zelenjave. Jaz z veseljem dodam k čebuli, paradižniku in papriki še bučke, melancane, šparglje, pršut ali panceto in česen ter smetano,.. Zato delim z vami še moji 2 “verziji” sataraša 🙂 POTREBUJEMO: barvne paprike (rumena, zelena, oranžna, rdeča) jajca feferoni (pekoči, polpekoči, sladki) belo čebulo – srebrnjak česen mini češnjeve paradižnike pršut kisla smetana smetana za kuhanje (sladka) sol poper sveža bazilika, meta in origano mediteranske začimbe s soljo v mlinčku Kotanyi PRIPRAVA: Na olivnem olju popečemu na drobno narezano […]
21. 3. 2016

POLNJENI PARADIŽNIKI v spremljavi s pašteto z bučnim oljem

POTREBUJEMO: kuskus čebula paprika paradižnik Kotanyi začimbe: kurkuma, ingver, sol, poper, mediteranska sušena zelišča v mlinčku sir za gratiniranje ali parmezan voda, vino, smetana za kuhanje ali sladka ali kokosovo mleko 1. PRIPRAVA NADEVA: Paradižnike izdolbemo kot prikazuje spodnja slikca, čebulo in papriko narežemo na majhne koščke. Zelenjavo popražimo na olivnem ali sončničnem olju (najprej ćebula, nato dodamo papriko in na koncu še notranjost izdolbenega paradižnika). Dodamo še sol, poper (lahko kajenski), kurkumo, sušena zelišča in ščepec ingverja v prahu. Popražimo še vse skupaj in dodamo lonček (za 4 paradižnike […]
21. 3. 2016

KROMPIRČEK IT IS (krompir, sladek krompir, topinambur)

 SESTAVINE: *kiflčar, mlad krompir, topinambur *sladek krompir *rdeča čebula *kocka za omako za pečenke *olivno olje *maslo *Na zgornji slikci sem dodala še strok česna, sveža zelišča: rožmarin, timijan in baziliko ter mešanico začimb Kotanyi za žar in bilo je njami :)) *TOPINAMBUR je nadomestilo za krompir, ki naj bi bil bolj zdrav, primeren za sladkorne bolnike, diete in je užiten tudi surov. Gomolj je podoben krompirju a okus je bolj sladek.  PRIPRAVA: Vse skupaj zmešamo in pečemo v pečici (od 30-60min na cca.200-220 stopinj – odvisno od pečice in […]
21. 3. 2016

RATATOUILLE

 Za dobre prigrizke oz. postne jedi je osnova RATATOUILLE, ki ga pripravimo iz različne zelenjave. Največkrat je pripravljen iz zelenjave popečene na olivnem olju: čebula česen paprika – vseh barv bučke jajčevci bazilika origano morska sol sveže mlet poper Najprej popečemo čebulo, nato dodajamo tršo zelenjavo in na koncu mehkejšo. Postrežemo ga lahko samostojno ali zraven mesa, kot omako, prilogo ali kot del jedi npr. v lazanji, v rižoti, v polnjenih jajčevcih, bučkah,… Nekaj receptov in idej: http://www.srecna.si/index.php/srecna-kulinarika/ideje-nasveti/30-kulinarika/ideje-nasveti/472-39-40-postni-dan-prigrizki