Snack, finger food

13. 2. 2019

VALENTINOV GAZPACHO #KOTANYI #IZI

K Valentinov gazpacho – recept za 2 osebi POTREBUJEMO: 1 pasiran paradižnik 300g 1 sladka rdeča paprika 1 strok pečenega ali vloženega česna 1/2 pečene šalotke ali sladke čebule 1-2 žlici kokosovega olja Po okusu >> KOTANYI kajenski poper / čili / kurkuma 2 žlici kokosovo mleko / kokosova smetana Po okusu solimo in dodamo sladkor PRIPRAVA: Na hitro popečemo/podušimo šalotko, česen in rdečo papriko. ( V Thermomix damo šalotko, česen in papriko sekljamo 1x turbo, nato dušimo 3minute do 100stopinj celzija.) Kasneje dodamo še pasiran paradižnik,  začimbe po okusu, […]
3. 7. 2018

SVEŽA STROČNA PREDJED #valfrutta #izi #degustacije

Poleti je najboljša rešitev hitro pripravljena, sveža in seveda okusna hrana. To je po navadi zelenjava, sadje in enostavno, hitro pripravljene jedi. Tokrat vam podam idejo za eno super poletno predjed, ki jo lahko postrežemo tudi kot prilogo kakšni dobri ribici ali pa kot solato. Za 4 osebe potrebujemo: 100g bele fižole Valfrutta 100g rjave fižole Valfrutta 100g čičerike Valfrutta 100g mediteranske solate Valfrutta 1 pomaranča 5 sušenih paradižnikov 50g kaper (lahko iz soli ali vložene) 1 pest sesekljanega svežega peteršilja Sesekljan pečen ali vložen česen po okusu Extra deviško […]
16. 6. 2018

FAJITAS ZA POLETNE DNI #praznujem #izi #ideja

Poleti imamo radi lahke jedi, jedi s svežo zelenjavo zavite v kakšno tortiljo, a kljub temu se nam lušta tudi dobrega žara, kajne? Tokrat ena ideja kako to dvoje združimo.  1. Priprava mesa: Na majhne koščke narežemo govedino/teletino/piščanca in dodamo FAJITAS KOTANYI začimbo ter OLJČNO OLJE JENKO. Mariniramo čez noč. Nato dodamo SREBRNJAK čebulo, barvne PAPRIKE, BUČKE,… Vse skupaj premešamo in popečemo na žaru. Govedina je boljša na električnem žar/ponvi, ker se peče dlje ( razen, če imamo mehkejši kos govedine npr. biftek ). Če pečemo brez dima, lahko za […]
24. 4. 2018

TESTENINSKA OMLETA #hrananizatjavendan #recikliranakuharija

Spet ena fajna ideja za reciklažo hrane. Tokrat ostanki testenin. O testeninah sem že ogromno napisala, na mojem blogu imate tudi dobre recepte za pašto na 101 način. Včasih, ko smo zelo lačni nas zanese in naredimo preveliko količino testenin. Kam z njimi? Jaz jih po navadi dam v testeninske solate ali pa iz njih naredim hitro lazanjo. Tokrat pa malo drugače, recimo temu kar “reciklaža po Italjansko”. Naredila sem testeninsko omleto in vsi so bili navdušeni. Upam, da boste tudi vi. Če vem je recept všeč lahko všečkate moj […]
18. 4. 2018

SREČEN KLUBSKI SENDVIČ #hrananizatjavendan

Sončni popoldnevi in vikendi že kličejo po kurjenju žara, kajne? Mi smo imeli ta vikend otvoritev sezone žara. Tokrat smo se odločili kar za pisano zelenjavo in piščančja nabodala, ki jih otroci obožujejo. Kupim jih v Lidlu, kjer imajo že malo začinjene, nato pa jih še malo posujem z meni trenutno naj začimbno mešanico, ki je novost od Kotanyi paradižnik s česnom. To začimbo posujem tudi po narezani pisani zelenjavi in vse skupaj gre na žar. Med peko polijemo malo s pivom – tokrat s temnim, ker ga radi zraven […]
11. 4. 2018

Srečni prigrizki z reciklažo starega kruha

Naša družina Fortuna resnično ne meče vstran nobene hrane. Vse imam pod nadzorom, da rok ne preteče, da se poje ostala hrana, kuham vedno za toliko ljudi kot je dogovorjeno, ampak kljub temu včasih hrana tudi ostane. Te ostanke zato z veseljem “recikliram” in iz njih naredim novo pisano srečno polnovredno jed, ki zadovolji brbončice tudi mojemu možu, ki je zelo razvajen glede okusov ter mojima hčerama, ki sta v fazi, da večino hrane ne jesta ;))) Zato danes z vami delim reciklažo kruha na malo drugačen način. Upam, da vam […]
21. 2. 2018

MESNI SUŠI #sushi #kotanyi

Moj favorit med “sušiji” pa je mesni, ki ga po navadi delam tako da ovijem čevapčiče s slanino 😉 Malo za šalo in malo zares, pa sem tokrat naredila suši v algi z Ave dolgimi leskovačkimi čevapi, ki so zelo okusni že sami po sebi . V sredino čevapčičev sem dala paličice paprike in ji potem popekla na ponvi. Riža nisem kisala, ampak sem ga le začinila s Kotanyi začimbami (zgoraj slika) s soljo z zelišči in ingverjem ter dodala malo jalapeno čilija. Nato sem alginim listom dodala sloj riža […]
21. 2. 2018

SREČEN SUŠI #izi #kotanyi

Riž skuhamo po navodilih na embalaži in ga ohladimo. Jaz ga kuham tudi v Thermomixu na sopari in v vodo dodam zelščno sol Kotanyi, zato je še boljši. Ko je riž še malo topel ga kisamo z riževim kisom. Nato ga na tanko razporedimo na algo (lahko po sredini ali na začetku alge,..odvisno kako debel in kakšen izgled sušija želimo,..). Pazimo le, da je na vsaki strani kakšen dober cm alge brez riža, da se rolca lepo zalepi skupaj! Dodamo še kakšno nam ljubo omakco (mešanice za suši, ingver, wasabi […]
12. 1. 2017

MAFIN PRIGRIZEK Z JAJCEM #izi #otroci #njami

Te tortične enostavne prigrizke sem delala že na 101 način, kajti ko jih narediš prvič ugotoviš, da jih lahko narediš naslednjič spet drugače,… Zato danes z vami delim en tak osnovni “recept”, ki je primeren tudi za delo z otroci, vi pa boste naredili svojo verzijo in upam, da jo boste podelili tudi z nami 🙂 Za 12 mafin prigrizkov potrebujete: 6 rezin sušene šunke ali pršuta 3 rezine toasta 3 rezine topljenega toast sira 12 prepeličjih jajc  (lahko tudi navadna kokošja, ampak potem pečete malo dlje) Nalagamo korak za […]
8. 7. 2016

JAJCE S POLETNO ZELENJAVO ZA DOBRO JUTRO, DAN ali VEČER #žolč #kolitis #srce

Glede nato, da so po mnogih letih, tudi zdravniki pričeli govoriti, da zaradi bolezni abdomna (npr. zaradi žolčnih kamnov ali po operaciji) ni potrebno prevelikih diet, ampak je potrebno le spremenit postopke priprave jedi in jesti več manjših obrokov, sem v možu, ki je zdaj v tej po operacijski fazi, priredila kar nekaj jedi. Zato pri kolitisu črevesja (po navadi tudi po operaciji žolčnih kamnov) vemo, da ni vredu, če uživamo surovo zelenjavo ali sadje in seveda za žolč niso primerna jajca,.. Zdravnica pa je rekla, da če imate 1-2 […]