Ribje - morske jedi
14. 3. 2022
Published by srecna at 14. 3. 2022
Jaz imam rada od rakov le škampe in jastoga, kozic/gamberov, raznih potočnih rakov, rakovic ipd. pa ne preveč. Zato, če kupim kakšne meni ne najljubše rakce ali sveže ali zmrznjene jih dam najprej v “marinado”. V večini uporabim kar vse meni najljubše mlinčke od Kotanyi. Z vsakim mlinčkom naredim en zavoj grobo mleto in en zavoj na fino mlete začimbe ter dodam malce oljčnega olja. Premešam in jih na hitro popečem na vročem stopljenem maslu in nato vzamem ven ter postrežem s prilogo ali dam v rižote, na solato, v […]
22. 3. 2021
Published by srecna at 22. 3. 2021
Jaz sem resnično nora na jedi iz riža. Riž bi lahko jedla vsak dan. Njaraje pa imam kakšne kremne rižote, kitajski pražen riž ali džuveč riž in seveda paello. Paella izvira iz Španije in nekateri pravijo, da je njen dom Valencija. Vsaka španska kuharca ima seveda svoj recept, isto kot v grčiji saganaki in v italiji pašto,… Kar imaš lahko uporabiš za to jed s kratko zrnatim rižem. Najboljša jed je, če se dela v posebni ponvi na odprtem ognju. Tako ima tudi naš prijatelj Matej in ni je boljše […]
13. 3. 2021
Published by srecna at 13. 3. 2021
Za dobro pašto se spomnite vedno, da daste v lonec v vodo poleg soli še začimbe. Tokrat pašejo mediteranske in/ali provanskalske začimbe in dimljena sol, ker bo zraven riba oz. losos. Tokrat sem imela bio dimljenega lososa in vse skupaj je bilo res zelo okusno. Najpomembneje pa je, da je bilo res hitro pripravljeno in vse to lahko imate na zalogi doma. Tudi dimljen losos ima daljši rok kot sveže ribe,… Potrebujete: testenine (100-150g na osebo max) dimljen losos (po navadi je pakiran ravno za 2 osebi ali za 4, […]
23. 2. 2021
Published by srecna at 23. 2. 2021
Feta Pašta aka. Shrimp Saganaki #izi #kotanyi #tiktok #fetapasta
20. 5. 2019
Published by klemen at 20. 5. 2019
Categories
Dobila sem dobre očiščene sveže ribe iz jadranskega morja. Tokrat Brancin in Orada, ampak imam rada tudi morski list, škarpeno in kakšnega Korbela,… Večer pred piknikom ali vsaj kakšno uro ali dve preden jih damo na žar, jih začinim z marinado iz oljčnega olja Jenko, mediteranskih zelišč Kotanyi in soli. Nato v trebušno votlino dam še morsko sol z zelišči. Dodamo še nujno svež rožmarin, prepolovljen strok česna, kose čebule in včasih dodam tudi rezino limone za sočnost. Naredim še marinado iz oljčnega olja Jenko in belega vina ter malo […]
21. 7. 2017
Published by klemen at 21. 7. 2017
Categories
SESTAVINE za enostavni SHRIMP SAGANAKI za 4 osebe: 1 x rakci cca. 1kg škampov (lahko dodate tudi zamrznjene že marinirane cele ali repke kozic, škampov, jastoga,..) 1-2 x paradižnikova omaka z zelenjavo (lahko jo naredimo sami ali kupimo že pripravljeno npr. Eurospin v steklenici paradižnik z zelenjavo) 1 x čebula (priporočam 1 bela in 1 rdeča) 1 x česen (3-5strokov) 2 dcl belega vina začimbe: bazilika, origano, sol, kajenski poper 1 x feta sir PRIPRAVA na enostaven in hitrejši način: Na olivnem olju na hitro popražimo česen in čebulo (lahko […]
3. 7. 2017
Published by srecna at 3. 7. 2017
Verjetno že veste, da sem se zaljubila v tale “robotski kuhalnik”, ampak zdaj sem sigurna, da želim to deliti tudi z vami. Postala sem namreč njihova svetovalka 🙂 Thermomix ni le kuhalnik, ampak je nova dimenzija kuhanja. Ta aparat zmore skoraj vse 😉 Naša Tara Siana najraje dela zmes za res odlične tortice, ki so narejene v slabih 5minutah. Super je, ker ne potrebujemo mešati sestavin posebej/postopno, kajti vse skupaj le vstavimo v aparat, ki ima vgrajeno tudi tehtnico in nas opomni koliko česa potrebujemo, nato pa vse skupaj zelo […]
1. 8. 2016
Published by srecna at 1. 8. 2016
Categories
Na morju lahko vsaj malo ustavimo čas kajne? Malo daljša peka rib ali mesa je resnično primerna za ta čas, ko smo na dopustu in se ti nikamor ne mudi. Kaj pa vi pripravljate na dopustu, v primeru, da nimate hotelske hrane? Mi smo tokrat bili na obisku pri očetu vmse med Zadrom in Biogradom na Moru. Tukaj je lepa “vasica” Sv. Petar s super apartmaji s pogledom na morje, kjer imajo možnost uporabe kamina, kjer je vsa oprema za meso ali ribo izpod peke. Moj oče je specialist za […]
29. 6. 2016
Published by srecna at 29. 6. 2016
Spraševala sem se zakaj bi blitvo uporabljala le ob kuhanem krompirju kot priloga k ribam, če pa jo lahko dodamo kamorkoli kot naprimer špinačo. Zato jo tokrat uporabim v naši dietni juhi, ki je primerna za probleme žolča, črevesja, jetra in seveda tudi za srčne bolnike, kajti je ta juha polna Omega/nenasičenih kislin, ki so pomembne pri vseh teh zdravstvenih težavah. Za cca. 4 krožnike potrebujemo: 1kg blitve (jaz sem mešala blitvo in špinačo) 2 x krompir 2 x zrel avokado 1 x strok česna 1 x kolobar čebule / […]
21. 3. 2016
Published by klemen at 21. 3. 2016
Categories
Priprava rib na posteljici zelišč in zelenjave na sopari je super rešitev za hitro pripravljen in zelo zdrav in okusen obrok. Dodate lahko karkoli. Danes pa vam v sodelovanju z ORIFLAME WELLNESS podamo “osnoven recept” oz. idejo kako pripraviti vse skupaj v foliji. Pomagajo vam lahko tudi otroci in vsak si lahko naredi svoj “paketek” 🙂 POTREBUJEMO: filete rib (skuša, losos, tuna, brancin,..) krompir (narezan na rezine in malo v naprej pokuhan) čebula strok česna koromač paprika paradižnik bučke gobe sveža zelišča (koper, rožmarin, timijan,..) solni cvet (ali morska groba […]