Predjedi

8. 7. 2016

JAJCE S POLETNO ZELENJAVO ZA DOBRO JUTRO, DAN ali VEČER #žolč #kolitis #srce

Glede nato, da so po mnogih letih, tudi zdravniki pričeli govoriti, da zaradi bolezni abdomna (npr. zaradi žolčnih kamnov ali po operaciji) ni potrebno prevelikih diet, ampak je potrebno le spremenit postopke priprave jedi in jesti več manjših obrokov, sem v možu, ki je zdaj v tej po operacijski fazi, priredila kar nekaj jedi. Zato pri kolitisu črevesja (po navadi tudi po operaciji žolčnih kamnov) vemo, da ni vredu, če uživamo surovo zelenjavo ali sadje in seveda za žolč niso primerna jajca,.. Zdravnica pa je rekla, da če imate 1-2 […]
29. 6. 2016

Kremna juha z blitvo in avokadom

Spraševala sem se zakaj bi blitvo uporabljala le ob kuhanem krompirju kot priloga k ribam, če pa jo lahko dodamo kamorkoli kot naprimer špinačo. Zato jo tokrat uporabim v naši dietni juhi, ki je primerna za probleme žolča, črevesja, jetra in seveda tudi za srčne bolnike, kajti je ta juha polna Omega/nenasičenih kislin, ki so pomembne pri vseh teh zdravstvenih težavah. Za cca. 4 krožnike potrebujemo: 1kg blitve (jaz sem mešala blitvo in špinačo) 2 x krompir 2 x zrel avokado 1 x strok česna 1 x kolobar čebule / […]
30. 5. 2016

PIRINA IZI PIZZA BREZ KVASA

Zadnjič sem objavila recept za izi mini pizze iz mikrovalovne pečice, ki so končane v le 3 minutah. Nekaj bralcev pa mi je pisalo kako bi to lahko spekli v pečici, ker nimajo mikrovalovke. Zato sem naredila podoben recept za malo večjo pirino izi pizzo, ki pa jo pečete v pečici in je še boljša. Pizzo pripravite v 5 minutah + peka. Potek priprave je prikazan v zgornjem videu. Zanjo potrebujete le silikonski pekač ali pa s peki papirjem oblečete navadni ali tortni model ter sestavine, ki jih imate vedno doma: […]
10. 4. 2016

JAJCA S ŠPARGLJI

Jajca lahko naredimo na 101 način. Tokrat smo zraven vmešali navadne ali divje šparglje, kuhano velikonočno šunko, slanino, panceto in pršut. Nekaj idej: 1. Vmešana jajca + jajca na oko s šparglji: Popečemo šunko ali mesnato slanino, nato dodamo za 2 minuti še narezane šparglje ter jajca, ki jih premešamo. Ko zakrknejo naredimo 4 luknje in dodamo 4 jajca. Malo pokrijemo s pokrovko in počasi pečemo, da se jajce enakomerno speče. Nato dodamo še riban sir in postrežemo. 2. Jajca na oko s pršutom, šparglji in sirom je ena najbolj […]
25. 3. 2016

SVEŽFESTNA ČEBULNA PITA

Tokrat sem naredila pito iz listnatega testa. Ker pa so jo obiskovalci na degustaciji Svežfesta v Maxiju Mercator tako zelo hvalili, delim recept še z vami 🙂 Potrebujete: 1. Meso v marinadi: koščke piščančjih bedr ali svinjske trakce gorčica gorčična semena začimbi Italian in/ali smokey rub Kotanyi svež drobnjak olivno olje sol kajenski poper rdeča, bela čebula nekaj strokov celega česna (lahko z olupki, če je dimljen,..) lahko dodaste tudi kakšno drugo zelenjavo npr. papriko Priprava mesa je enostavna. V marinadi (vse naštete sestavine zmešamo in premažemo po mesnih koščkih, […]
25. 3. 2016

PIZZA HUT S POLNJENIM ROBOM

Ta recept je za 3 manjše okrogle pizze premera 20 cm ali pa za velik pekač, ki je v pečici. Sestavine: 330 ml tople vode 32 g mleka v prahu žlica soli 500 g moke 1 žlica sladkorja 1 zavoj suhega kvasa 2 žlici rastlinskega olja Priprava: Najprej damo v posodo kvas, sladkor, sol, mleko v prahu in vodo ter z metlico dobro premešamo. Pustimo nekaj minut in med tem pripravimo v drugi veliki posodi moko in nato vse skupaj zmešamo. Jaz sem dala kar v mešalnik z metlicami za […]
25. 3. 2016

PIRINI SRČKI ali DARILO

Pirini srčki so hitro pripravljeni “zdravi” kruhki iz pirine moke in to brez kvasa. Naredimo jih v slabih 5 minutah (ostalo pa naredi pečica ;)) TO ZMORE VSAK! Za 8 mufinov oz. srčkov POTREBUJEMO: *300 g navadne pirine moke *1/2 vrečke pecilnega praška ali žlico sode bikarbone *3 dcl radenske *1 žlica olivnega olja (lahko tudi kakšnega drugega ali celo z aromo tartufov,…) *sol in vam ljube začimbe (lahko tudi kakšna mleta semena, praženo čebulo ali sveže narezane šparglje, olive, kapre,..) PRIPRAVA: Vseh 5 osnovnih sestavin damo v posodo in […]
25. 3. 2016

PIRIN KRUH S ŠPARGLJI IN ŠUNKO

 Sestavine:400 x g PIRINE navadne moke 100 x g PIRINE polnozrnate moke 2 x čajna žlica soda bikarbona ali 2 x čajna žlička pecilnega praška Kotanyi (lahko tudi vinski kamen Kotanyi) 500 x ml mineralne vode ali pa kombinacija 200 ml mineralne vode in 300ml tekočega navadnega jogurta (lahko light ali polnomastnega) 1 x jedilna žlica olivno olje za premaz (aroma s tartufi je top kombinacija in ga uporabimo tudi kot premaz pred pečenjem) Šunka AVE , šparglji Navodila za pripravo:  Zmešamo moko, ki ji dodamo pecilni prašek in sodo […]
25. 3. 2016

POMURSKO SREČEN KRUH #pogača #pomurje #slofest #mercator #maxi

Zakaj pomurski? Ker sem ga naredila s Prekmursko sušeno šunko in ocvirki. Zakaj srečen? Ker je narejen na izi, na hitro, brez kvasa, s pirino moko in posledično smo potem gospodinje-mame srečnejše 🙂 POTREBUJEMO: 500g pirine navadne moke 500ml radenske kakšno žlico ali dve kisle smetane žlico olivnega olja 1 pecilni (lahko tudi vinski kamen ali sodo bikarbono) ocvirke sušene in prekajene mesnine Kodila Murska Sobota Silikonski pekač ali peki papir PRIPRAVA: Na izi v 5 minutah je kruh “zamešan”. Moka + pecilni + kisla smetana + radenska + olje […]
25. 3. 2016

PIRIN KRUH BREZ KVASA Z OLIVAMI IN SUHIMI PARADIŽNIKI

Sestavine:  500 x g PIRINE navadne moke 1 x čajna žlica soda bikarbona 1x večja čajna žlička pecilnega praška 500 x ml mineralne vode z mehurčki 1 x olive brez koščic in suhi paradižniki iz olja 1 x jedilna žlica olivnega olja in ščepec soli Navodila za pripravo: Zmešamo moko, ki ji dodamo pecilni prašek in/ali sodo bikarbono in/ali vinski kamen. Nato dodamo še radensko, sol in olivno olje ter dobro premešamo. Vse skupaj damo na peki papir ali na silikonski pekač ter oblikujemo s pomočjo olivnega olja. Narežemo olive in […]