Recepti

25. 3. 2016

CHEESECAKE BASIC

SESTAVINE IN PRIPRAVA:  PIŠKOTNO DNO: Na 24-26 cm premer tortni pekač položimo popolnoma zmlete kekse 1x 300-400g (digestive-kupiš jih v Leclerku ali pa polnozrnate “albert” kekse v Lidlu ali Hoferju) zmešane z 100-max. 150g stopljenega masla ali margarine ter jih s pripomočkom za pire krompir, rahlo potisnemo in zravnamo na dno pekača. Za 5-10 min položimo v hladilnik, da se strdi. Medtem pripravimo kremo: KREMA: Vsa skrivnost je v namazu Philadelphia 6 x 175g “soft cream cheese” (lahko tudi softcheese namaz od npr. Lidla, Hoferja,..), 2dl sladkorja, 1 žlica vanilijevega sladkorja, […]
25. 3. 2016

ČOKO*CHEESECAKE BREZ PEČENJA

Pekač cca. 28cm premera.  Sestavine:  200 g polnozrnatih keksov 250 g čokoladno-čip cookijev 100-120g stopljene margarine-masla 1120 g soft cheese (3 x classic, 3 x light mehkega sirnega namaza) 1-2 žlice sladke stepene smetane in kisle smetane 200 g temne čokolade Manner 200 g svetle čokolade Manner 300 g noisette Milka 1 žlica sladkorja v prahu Priprava:  Piškotno dno je iz popolnoma zmletih polnozrnatih keksov in cookiejev ter stopljenega masla ali margarine.Pritisnemo ob dno pekača-posode. Kremo počasi zmiksamo iz mehkega sirnega namaza Philadelphia ali podobno različico softcheese ter dodatkov kisle, sladke smetane […]
25. 3. 2016

AFTER VELIKONOČNI PATE

Za veliko noč in ostale praznike nam vedno ostane kaj hrane in ne vemo kaj z njo, da je ne vržemo proč. Pri nas se hrana nikoli ne meče stran. Tokrat smo pečenko in pečenega piščanca zmleli v pašteto. Dodala sem majonezo, mehki sir, kislo smetano, žlico hrena, suhe paradižnike, praženo čebulo, olivno olje. Začinite lahko po svojem okusu. Paštetko pa smo mazali na velikonočni pirin kruh brez kvasa s šparglji. P.s. k ostankom mesa lahko dodajate mazljive sestavine in začimbe po svojem okusu. Vse skupaj zmeljete in imate domačo […]
25. 3. 2016

TUNINA PAŠTETA

Sestavine: 1 x čajna žlica kapre ali olive ali suhe paradižnike 1 x jedilna žlica majoneza ali philadelphia soft cheese 1 x žlica kisle smetane 1 x kajenski poper 1 x malo pražene čebule in česna – po okusu 2 x kos tuna v konzervi (v olivnem olju ali navadnem – po okusu) 2 x namazni – topljen sir (trikotnik) 1 x poper in sol po okusu 1 x jedilna žlica olivnega olja (pekočega, tartufovega ali navadnega) Navodila za pripravo: Vse sestavine damo v mikser in jih dobro zmeljemo. Lahko […]
25. 3. 2016

HUMUS

Potrebujemo: 1 konzervo čičerike (lahko jo skuhate tudi sami) 1 večji strok nasesekljanega česna (lahko tudi v prahu) 1/2 soka limone začimbe ( po okusu lahko dodamo sol, poper, kumina v prahu, muškatni orešček, čili ali kajenski poper,..) nekaj žlic vode v kateri je bila čičerika Priprava:   Čičeriko odcedimo, dodamo česen, sok limone, začimbe po okusu ter nekaj žlic tekočine, ki je ostala od čičerike. Zmiksamo v mešalniku (multipraktik, blender, mikser, ročni ali palični mešalec,..) in dodajamo tekočino do željene gostote,.. P.s. jaz včasih dodam še malo popečenih mandljev […]
25. 3. 2016

PIŠČANČJA PAŠTETA

To je ideja za uporabo poprazničnih ali nedeljskih ostankov hrane. Ne zavrzite jih ! Najprej naredite ta recept: Sestavine: 1 x hladni ostanki pečenega piščanca ali purana 1 x žlica majoneze ali namaza Philadelphia 1 x žlica kisle smetane 1 x kajenski poper 1 x malo pražene čebula 1 x žlica namazni sir z zelišči Lidl 1 x namazni – topljen sir (trikotnik) ali brie 1 x suhi paradižniki – predlagam v olivnem olju 1 x poper in sol z tartufi – po okusu 1 x tartufovo olivno olje – […]
25. 3. 2016

SREČNA MEDENA PAŠTETKA

 Za pašteto potrebujemo: pečeno piščančje ali kakšno drugo meso brez kosti lahko tudi pečena drobovina pečena zelenjava Začimbe in dodatki: pečena – pražena čebula smetana sirni namaz ali maskarpone maslo (mehko ali stopljeno) olivno ali kokosovo olje kajenski poper rozine namočene v vodi z medom (da ne bodo presuhe) Polivka: med maslo rozine Priprava: Sestavine damo v multipraktik oz. mešalnik in jih premešamo. Razmerje mesa in ostalih sestavin naj bo približno meso+zelenjava 80% in 20% dodatkov (dodajte toliko tekočine smetane in malo masla, da bo pašteta mazljiva in ne presuha […]
25. 3. 2016

KRAŠKO SREČNA RIŽOTA

Če obožujete rižote in Kraški pršut potem bo ta recept prav za vas 🙂 Je zelo enostaven, tako da je primeren tudi za gospodinje začetnice 😉   POTREBUJEMO: Riž arborio za rižote Šalotko ali majhno čebulo Kraški pršut Jušno osnovo (zelenjavna) Parmezan Drobnjak Maslo Mediteranske začimbe Kotanyi mlinček Poper (kajenski, črn, bel,..) PRIPRAVA: Na malo olivnega olja na hitro popečemo koščke pršuta, dodamo nasesekljano šalotko/čebulo, vse skupaj popečemo da čebula porumeni in dodamo riž. Ko riž “postekleni” zalijemo z deci ali dva Malvazije Kras in nato dodajamo jušno osnovo in […]
25. 3. 2016

MAXI SREČNA PIVSKA RIŽOTA

Sestavine za 4 osebe:1liter ali kocka / jušna osnova (priporočam zelenjavna) 10 ali več rezine/koščki slanine/koščki kranjske klobase 1 čebula 3 stroki česna 400 g riž (priporočam 100-150g na osebo Arborio riža) 400 ml piva (priporočam svetlo pivo) parmezan chedar ali kakšen drug topljiv sir kajenski poper, poper mediteranske začimbe v mlinčku Kotanyi sveža zelišča maslo   Priprava: Posebej popečemo koščke slanine ali koščke Kranjske klobase do rjavo hrustljavega in zatem dodamo še sesekljano čebulo in česen. Premešamo vse skupaj, dodamo riž in pustimo, da “postekleni” (cca. 2 minutki). Zalijemo […]
25. 3. 2016

KUSKUS ZA/IZ PAPRIKE

Kuskus je ena izmed “prilog” ali “jedi”, ki jih naredimo na 1,2,3 😉 Zato danes en malo drugačni recept iz na hitro pripravljenega kuskusa 😉 POTREBUJEMO: kuskus čebula (šarlotka, bela, rdeča) česen paprike (barvne) feferone (pekoče, sladke,..) češnjevi paradižniki sveža meta vino (rose ali belo) jušna osnova začimbe po okusu PRIPRAVA: Nasesekljana čebula, česen in feferoni se popečejo na hitro na olivnem olju, dodamo razno papriko, češnjeve paradižničke, premešamo in pustimo nekaj minut, nakar dodamo še kuskus, zalijemo z malo vina in pustimo minutko, da alkohol izhlapi. Zalijemo z jušno […]