Recepti

29. 6. 2016

Kremna juha z blitvo in avokadom

Spraševala sem se zakaj bi blitvo uporabljala le ob kuhanem krompirju kot priloga k ribam, če pa jo lahko dodamo kamorkoli kot naprimer špinačo. Zato jo tokrat uporabim v naši dietni juhi, ki je primerna za probleme žolča, črevesja, jetra in seveda tudi za srčne bolnike, kajti je ta juha polna Omega/nenasičenih kislin, ki so pomembne pri vseh teh zdravstvenih težavah. Za cca. 4 krožnike potrebujemo: 1kg blitve (jaz sem mešala blitvo in špinačo) 2 x krompir 2 x zrel avokado 1 x strok česna 1 x kolobar čebule / […]
2. 6. 2016

Pirino bananini mafini za srečno jutro #izi #ananas #kokos

Za pirino bananine mafine za dobro jutro potrebujemo le 20 minut časa in: 2 jajca 2 kozarca zmiksanega smutija iz banan z dodatkom mleka ali še boljše če dodamo kokosov #BioZone napitek #Mercator 1/2 kozarca kokosovega olja (lahko tudi rastlinsko) 1 in pol kozarca pirine moke (lahko tudi navadno) pol kozarca kokosove moke 1 zavitek pecilnega praška nekaj koščkov ananasa Dodatki: kokos, kosmiči, orehi, čoko preliv Priprava: Skupaj zmešamo jajca, smuti iz banan in mleka (kokos) ter dodamo kokosovo olje. Nato dodamo še moko zmešano s pecilnim praškom in vredu […]
30. 5. 2016

PIRINA IZI PIZZA BREZ KVASA

Zadnjič sem objavila recept za izi mini pizze iz mikrovalovne pečice, ki so končane v le 3 minutah. Nekaj bralcev pa mi je pisalo kako bi to lahko spekli v pečici, ker nimajo mikrovalovke. Zato sem naredila podoben recept za malo večjo pirino izi pizzo, ki pa jo pečete v pečici in je še boljša. Pizzo pripravite v 5 minutah + peka. Potek priprave je prikazan v zgornjem videu. Zanjo potrebujete le silikonski pekač ali pa s peki papirjem oblečete navadni ali tortni model ter sestavine, ki jih imate vedno doma: […]
29. 5. 2016

EASY CHEESY BANANA BREAD #izi #cheesecake #banana #pecivo

Tokrat sem naredila eno bolj lahko sladico, ki izvira iz Ameriške težke a slastne sirove torte in iz njihovega bananinega kruha/peciva. Lahkost sladici pa doprinese sadje in malo drugačen način priprave (po Japonsko). Za prvo bananino plast potrebujemo: 1 x lonček jogurta lahko kokos/ananas (1 lonček=200ml) 4 x zrele zmiksane banane 1 x jajce 1/2 lončka olja (lahko kokosovo ali rastlinsko,..) 2 x lončka moke (lahko pirina ali brezglutenska) 1/2 pecilnega praška Priprava: Zmiksamo banane v smuti in nato dodamo jogurt, jajce, olje in na hitro zmiksamo še to. Prelijemo […]
25. 5. 2016

PIRINA RIŽOTKA S ŠPARGLJI

Sestavine: Pirin riž Muller (lahko delate tudi z navadnim ali divjim rižem po enakem postopku ali pa Žitovi trije riži s piro,..) šparglji čebula (mlada, rdeča, šarlotka, … ) strok česna korenček (lahko še zelena, beli koren,..) paprika (več barv) paradižnik piščančja prsa jušna osnova ingver v prahu ali svež sol, poper Oljčno olje Jenko Priprava: V ponvi na olivnem olju popečemo ali pa brez olja za bolnike abdomna (žolč, jetra, črevesje) podušimo čebulo, strok sesekljanega česna in korenček, nato dodamo pirin riž in ga vmešamo, da postekleni. V drugi […]
17. 5. 2016

SREČNO DRUŽINSKO KOSILO #izpečice #izi #domače #Mercator #Kuham

A veste, da lahko v slabi uri, naredimo popolno zdravo različico nedeljskega kosila, za celotno majhno ali večjo družino? Tokrat sem delala kosilo za 4 osebe. Priporočam vam kvalitetne domače sestavine, ki jih lahko dobite po akcijskih cenah v Mercatorju. Postopek po korakih v slikcah za pripravo domačega izi kosila je v zgornjem videu, spodaj pa so napisani recepti. V primeru, da si želite kuharskega tečaja ali delavnice pa me kontaktirajte na info@srecna.si 🙂 Za glavno jed  RIŽ Z ZELENJAVO IN PIŠČANCEM IZ PEČICE potrebujemo: 400 ml riža + 1000ml […]
8. 5. 2016

ONE LOVE PAŠTA #kocbek

Sestavine: pršut ali sušena šunka šparglji testenine česen kajmak smetana parmezan suhi čili v mlinčku Kotanyi sol, poper Kocbek bučno olje mešano z olivnim ONE LOVE Priprava: Najprej popečemo koščke pršuta in jih damo iz ponve. V isti ponvi popečemo koščke špargljev in malo česna, prelijemo s smetano za kuhanje ter dodamo žlico ali dve kajmaka ter parmezan. Po okusu še solimo in popramo ter zmiksamo s paličnim mešalnikom do željenega. Posebej skuhamo testenine aldente v soljeni vodi z nekaj narezanimi šparglji (te šparglje dodamo v omako in jih zmiksamo). […]
26. 4. 2016

ČEMAŽ V JEDEH #pesto #recept

Če imate radi čemaž, potem si ga v pomladnem času lahko naberemo na zalogo. Priporočam, da iz njega naredimo pesto, ki ga lahko shranimo tudi za čas, ko čemaža ni. Svežega uporabimo v različnih jedeh za nadev, kot dodatek k testeninam, rižoti ali pa celo v solati. Jaz ga uporabim namesto listov špinače ali rukole. Recept: KRUHOVE REZINE S ČEMAŽEM Najenostavnejši recept za čemažev pesto je, da kupimo pinjole 100g, dodamo 100ml dobrega oljčnega olja Jenko (priporočam Belico) in 100g parmezana v kosu, temu pa dodamo vsaj 300g svežega čemaža. Priporočam […]
18. 4. 2016

Testenine carbonara na 101 način #izi

Moj mož je lahko velik kritik in gurman. Ko pa je lačen pa si vedno zaželi kakšne pašte na hitro. Zato mu jo jaz pripravim v max. 10 minutah kot carbonaro ali aglio olio. To sta njegovi top izbiri. Ker pa ne moremo vedno jesti isto, pa vedno dodam kaj novega (začimbe, zelišča, meso, zelenjavo,).. Na slikci se vidi kako je moj možek vesel, ko dobi predse grmado testenin in zraven deci dobrega vinčka – to je po štajersko namesto solate ;)))) POTREBUJETE: Torej osnova dobre na izi in hitro pripravljene […]
10. 4. 2016

JAJCA S ŠPARGLJI

Jajca lahko naredimo na 101 način. Tokrat smo zraven vmešali navadne ali divje šparglje, kuhano velikonočno šunko, slanino, panceto in pršut. Nekaj idej: 1. Vmešana jajca + jajca na oko s šparglji: Popečemo šunko ali mesnato slanino, nato dodamo za 2 minuti še narezane šparglje ter jajca, ki jih premešamo. Ko zakrknejo naredimo 4 luknje in dodamo 4 jajca. Malo pokrijemo s pokrovko in počasi pečemo, da se jajce enakomerno speče. Nato dodamo še riban sir in postrežemo. 2. Jajca na oko s pršutom, šparglji in sirom je ena najbolj […]