Namazi

22. 3. 2023

Francoska je postala slovenska #geamajoneza #velikanoč

Francoska je postala slovenska! Se strinjate? Pri nas je obvezna poleg pohanega pišeka in seveda za veliko noč 🙂 Včasih sem jo delala s hrenom, letos pa s tatarsko, vedno pa z res velikoooooo majoneze. Naj bo letos slovenska Gea majoneza tudi tvoja najboljša velikonočna poteza!  Danes pa delim z vami recept za nadevana in polnjena gosja in kokošja jajca s slovensko-francosko solato in namazom. Tokrat moja francosko/slovenska solata vsebuje vse glavne sestavine velike noči, tako, da dodamo le še kakšen dober domač kruh in velikonočna jed oz. velikonočni prigrizek […]
13. 12. 2022

Ozimnica na izi s Kotanyi #marmelada #paprika #vložnine

Najboljša mi je Slivova, kaj pa vam? Hvala JAM FIX Kotanyi, da obstajaš, ker sem marmelado premalo pokuhala si jo rešil. To je res hitra in okusna (nima nobenega priokusa) rešitev za hitrejšo kuho marmelad in jamov,.. 😉 Tukaj je še ideja za malinovo marmelado in češnjevo/višnjev štrudl z JamFix-om>> Vlaganje paprik po moje na 2 načina s Kotanyi začimbami za pijače >> Začimbe Kotanyi za paradižnikovo/paprikino omako, ki jo uporabljam kot dodatek k jedem ali za osnovo >> za golaže, paprikaše, zrezke, bolonjeze, testenine,..>>
3. 6. 2018

ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE je tapravo Slovensko #Kocbeksince1929

Ta pravo ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE IZ SLOVENIJE, je eno najboljših na Svetu. Verjetno veste, da ni vsako bučno olje enako. Tradicija pridelave Štajersko prekmurskega bučnega olja in certifikat kakovosti vam zagotavljata pristnost in pravi gurmanski užitek. Štajersko prekmursko bučno olje prepoznate po oznaki kakovosti Zaščitena geografska označba. To bučno olje je že od nekdaj priljubljeno. Začetek predelave bučnih semen v bučno olje sega v leto 1750, takrat se v pisnih virih prvič omenja stiskalnica bučnih semen in oljarna s Štajerske. V naslednjih letih se je predelava bučnih semen v olje razširila […]
25. 11. 2017

HUMUS na izi #čičerika #namaz #valfrutta

VALFRUTTIN HUMUS Sestavine za 6 oseb 300 g Valfrutta čičerke kuhane v sopari 150g Valfrutta fižola kuhanega v sopari 1 strok česna 3 žlice oljčnega olja Belica Jenko 1 žlica oljčnega olja limona Jenko 3 žlice limoninega soka sol, poper po okusu svež koriander ali drobnjak ali meta (drobno sesekljano) po okusu Priprava: V mikser/blender dodamo čičeriko in fižol skupaj s tekočino, ki je v konzervi, kajti je le lasten sok od soparjenja zelenjave. Nato dodamo še ostale sestavine ter vse skupaj zmiksamo do gladkega namaza. Namig: Lahko pa dodamo še […]
6. 7. 2017

STROČNI NAMAZ in/ali PRELIV ZA SOLATE #valfrutta #stročnice

VALFRUTTA STROČNI NAMAZ primerno za več oseb POTREBUJEMO: 1 Čičerike Valfrutta (300g) 1 fižol Valfrutta (300g) 2 majhna stroka česna 1/2 šalotke kajenski poper / čili / kurkuma solni cvet 3 žlice hladnostiskano deviško oljčno olje Jenko + priporočam 1 žlica oljčnega olja z limono Jenko 1 majhna žlica limoninega soka nekaj listov sveže mete in/ali bazilike 2 žlici kisle smetane / grškega jogurta – po želji! PRIPRAVA: Vse setavine damo v blender/mikser in jih dobro zmiksamo. Po okusu dodajajte začimbe in željeno gostoto namaza prilagajajte z dodajanjem oljčnega olja […]
25. 3. 2016

AFTER VELIKONOČNI PATE

Za veliko noč in ostale praznike nam vedno ostane kaj hrane in ne vemo kaj z njo, da je ne vržemo proč. Pri nas se hrana nikoli ne meče stran. Tokrat smo pečenko in pečenega piščanca zmleli v pašteto. Dodala sem majonezo, mehki sir, kislo smetano, žlico hrena, suhe paradižnike, praženo čebulo, olivno olje. Začinite lahko po svojem okusu. Paštetko pa smo mazali na velikonočni pirin kruh brez kvasa s šparglji. P.s. k ostankom mesa lahko dodajate mazljive sestavine in začimbe po svojem okusu. Vse skupaj zmeljete in imate domačo […]
25. 3. 2016

TUNINA PAŠTETA

Sestavine: 1 x čajna žlica kapre ali olive ali suhe paradižnike 1 x jedilna žlica majoneza ali philadelphia soft cheese 1 x žlica kisle smetane 1 x kajenski poper 1 x malo pražene čebule in česna – po okusu 2 x kos tuna v konzervi (v olivnem olju ali navadnem – po okusu) 2 x namazni – topljen sir (trikotnik) 1 x poper in sol po okusu 1 x jedilna žlica olivnega olja (pekočega, tartufovega ali navadnega) Navodila za pripravo: Vse sestavine damo v mikser in jih dobro zmeljemo. Lahko […]
25. 3. 2016

HUMUS

Potrebujemo: 1 konzervo čičerike (lahko jo skuhate tudi sami) 1 večji strok nasesekljanega česna (lahko tudi v prahu) 1/2 soka limone začimbe ( po okusu lahko dodamo sol, poper, kumina v prahu, muškatni orešček, čili ali kajenski poper,..) nekaj žlic vode v kateri je bila čičerika Priprava:   Čičeriko odcedimo, dodamo česen, sok limone, začimbe po okusu ter nekaj žlic tekočine, ki je ostala od čičerike. Zmiksamo v mešalniku (multipraktik, blender, mikser, ročni ali palični mešalec,..) in dodajamo tekočino do željene gostote,.. P.s. jaz včasih dodam še malo popečenih mandljev […]
25. 3. 2016

PIŠČANČJA PAŠTETA

To je ideja za uporabo poprazničnih ali nedeljskih ostankov hrane. Ne zavrzite jih ! Najprej naredite ta recept: Sestavine: 1 x hladni ostanki pečenega piščanca ali purana 1 x žlica majoneze ali namaza Philadelphia 1 x žlica kisle smetane 1 x kajenski poper 1 x malo pražene čebula 1 x žlica namazni sir z zelišči Lidl 1 x namazni – topljen sir (trikotnik) ali brie 1 x suhi paradižniki – predlagam v olivnem olju 1 x poper in sol z tartufi – po okusu 1 x tartufovo olivno olje – […]
25. 3. 2016

SREČNA MEDENA PAŠTETKA

 Za pašteto potrebujemo: pečeno piščančje ali kakšno drugo meso brez kosti lahko tudi pečena drobovina pečena zelenjava Začimbe in dodatki: pečena – pražena čebula smetana sirni namaz ali maskarpone maslo (mehko ali stopljeno) olivno ali kokosovo olje kajenski poper rozine namočene v vodi z medom (da ne bodo presuhe) Polivka: med maslo rozine Priprava: Sestavine damo v multipraktik oz. mešalnik in jih premešamo. Razmerje mesa in ostalih sestavin naj bo približno meso+zelenjava 80% in 20% dodatkov (dodajte toliko tekočine smetane in malo masla, da bo pašteta mazljiva in ne presuha […]