Mesne jedi

13. 4. 2018

MASALA KOTANYI #izi

Obožujem indijske jedi, ampak najraje grem kar v kakšno Indijsko restavracijo in si jed naročim. No, tako je bilo do zdaj, ko sem delala mešanico masala sama in mi je vzelo preveč časa. Pred kratkim pa sem ugotovila novost na trgovskih policah in to je Garam Masala mešanica zečimb Kotanyi. Res pa je, da če naredite mešanico sami je ta bolj vaša in posebna. Zato z vami delim oba recepta. En za Garam Masalo, ki jo naredite sami in eno na izi 😉 @fortunatamara Katero Masalo pa imate vi najraje? […]
11. 4. 2018

Srečni prigrizki z reciklažo starega kruha

Naša družina Fortuna resnično ne meče vstran nobene hrane. Vse imam pod nadzorom, da rok ne preteče, da se poje ostala hrana, kuham vedno za toliko ljudi kot je dogovorjeno, ampak kljub temu včasih hrana tudi ostane. Te ostanke zato z veseljem “recikliram” in iz njih naredim novo pisano srečno polnovredno jed, ki zadovolji brbončice tudi mojemu možu, ki je zelo razvajen glede okusov ter mojima hčerama, ki sta v fazi, da večino hrane ne jesta ;))) Zato danes z vami delim reciklažo kruha na malo drugačen način. Upam, da vam […]
3. 7. 2017

THERMOMIX #test #vorwerk

Verjetno že veste, da sem se zaljubila v tale “robotski kuhalnik”, ampak zdaj sem sigurna, da želim to deliti tudi z vami. Postala sem namreč njihova svetovalka 🙂 Thermomix ni le kuhalnik, ampak je nova dimenzija kuhanja. Ta aparat zmore skoraj vse 😉 Naša Tara Siana najraje dela zmes za res odlične tortice, ki so narejene v slabih 5minutah. Super je, ker ne potrebujemo mešati sestavin posebej/postopno, kajti vse skupaj le vstavimo v aparat, ki ima vgrajeno tudi tehtnico in nas opomni koliko česa potrebujemo, nato pa vse skupaj zelo […]
21. 1. 2017

VALENTINOV BIFTEK

Sestavine: 1 x kos črn in bel poper 1 x groba sol 2 x kos biftek-pljučna govedina 1 x tartufata 1x olje z aromo tartufov Navodila za pripravo: Goveji biftek izrežemo v obliki srca in ga damo v marinado v hladilnik vsaj za 1 dan pred pripravo. Mariniramo: olivno olje, sveže grobo črn in bel poper, tartufata, tartufovo olje. Super je tudi, če dobimo že vredu uležano meso, ker bo tako še bolj okusno. Na vroči ponvi, s pikico olivnega olja, za le nekaj minut popečemo obe strani mesa in […]
12. 12. 2016

Božični Master gospodinjski krožnik #masterkuhna #masterchef #božičnavečerja

Tokrat vam bom prikazala kako iz enostavnih, vsakodnevnih sestavin naredimo okusno in lepo Božično ali Silvestrsko večerjo / Gospodinjsko – Masterchefovski krožnik 😉 Na Božični večer ponavadi naredim kar celega piščanca in ogromno hrane za celo družino. Lani smo imeli polno mizo dobrot, nekaj morskega, nekaj mesnega,… Letos pa bomo sami 4je in bomo imeli kar minimalistične krožnike, ki bodo polni Božičnih okusov 🙂 1. Najprej sem iz piščančjih prsi brez kosti naredila rulado v listnatem testu. Najprej sem piščančja prsa dala v marinado z začimbami > kajenski poper, rdeča […]
8. 9. 2016

PIŠČANČJI KARI & KUSKUS NA IZI

Jaz obožujem kari in to vseh barv, srednje pekočega, moj mož pa je še večji navdušenec pekočega karija kot jaz. Zato greva občasno na dober kari v kakšne Indijske restavracije, včasih pa ga pripravim tudi sama doma. Tokrat delim z vami recept za res izi piščančji kari s kuskusom in zelenjavo, ki ga imajo radi tudi tisti, ki niso ljubitelji Indijske hrane 😉 Potrebujete: pasto za kari (curry je lahko rdeč, zelen, rumen in ima različne stopnje za pikantnost, zato prej preverite katerega si želite. Paste lahko kupite tudi v […]
1. 8. 2016

DOPUSTNIŠKA PEKA #izpodpeke #ribe #morskedobrote #jagenček #svpetar #seaview

Na morju lahko vsaj malo ustavimo čas kajne? Malo daljša peka rib ali mesa je resnično primerna za ta čas, ko smo na dopustu in se ti nikamor ne mudi. Kaj pa vi pripravljate na dopustu, v primeru, da nimate hotelske hrane? Mi smo tokrat bili na obisku pri očetu vmse med Zadrom in Biogradom na Moru. Tukaj je lepa “vasica” Sv. Petar s super apartmaji s pogledom na morje, kjer imajo možnost uporabe kamina, kjer je vsa oprema za meso ali ribo izpod peke. Moj oče je specialist za […]
21. 3. 2016

POLETNO IZI KOSILCE #mesnanabodalca #testeninskasolata #izi

Meni se poleti večkrat “zalušta” testeninskih jedi (hladnih ali toplih pašt,..) in manjkrat težkega mesa kot npr. pozimi. Glede nato, da se pri kuhi testenin (bodisi domačih ali kupljenih) vedno zakalkuliram in skuham preveč, sem našla super rešitev za jed, ki je super za drug dan ali pa za večerjo, kjer se lahko te testenine res dobro porabijo 🙂 Pri nas namreč ničesar ne mečemo vstran! #reciklaža Tokrat sem naredila enostavna mesna nabodala s slanino, čebulo in papriko. Spekla sem jih kar na žar ponvi in začinila s Kotanyi mešanico […]
21. 3. 2016

ŠPIKANE PLESKE V BURGERJU S KROMPIRČKOM

    Za prilogo lahko naredimo še sladki in navadni pomfri oz. cvrt krompirček, ki ga lahko cvremo v olju ali pečemo kar v pečici: Vsak sam si lahko naredi burger. Priporočam različne pomake in svežo zelenjavo. Kruh popečemo v žar ali navadni ponvi ali pa jih le pogrejemo v mikrovalovni pečici. Pleskavice oz. burgerje lahko pečemo tudi skupaj z zelenjavo in krompirčkom v ponvi ali na žaru. Dodamo začimbe za zelenjavo in svež rožmarin. Mmmmm 🙂
21. 3. 2016

Fortuna Tajin

Ta recept sem poimenovala Fortuna tajin, kajti na MasterChefu sem delala Karimov Alžirski tajin, katerega nisem naredila pravilno in je to zdaj moja osebna “poprava” oz. moja verzija te jedi 😉 Za moj tajin s puranjimi medaljoni, kuskusem in zelenjavo potrebujemo: Kuskus (IZI BIZI KUSKUS video) kurkuma sol Oljčno olje Jenko z limono medaljone iz puranjega stegna Kotanyi začimbe za meso ( rdeča paprika v prahu, kajenski poper, ingver v prahu, mlet cimet, mleta kumina, sol, poper ) sveža zelišča ( koriander, peteršilj ) lovorjev list koriander Kotanyi mlada čebula […]