Glavne jedi

8. 1. 2017

IZI BIZI KUSKUS / EASY BUSY KUS KUS #video

Priprava te jedi je otročje enostavna za pripravo in primerna za bolnike abdomna, za različne diete, za vegetarjance, lahko pa je le kot priloga k kakšni mesni jedi. Za cca. 3 osebe potrebujemo: zelenjava ( čebula, česen, zelena, korenček, šparglji, barvna paprika ) 1 x 3dcl kozarec Kuskusa 2 x 3dcl kozarec vroče vode sol z zelišči ščepec kurkume poper po želji sveža zelišča po želji (predlagam limonino meto ali limonsko travo) parmezan po želji oljčno olje z limono Jenko (nagradna igra za 2x oljčno olje Jenko poteka od 29.4. […]
12. 12. 2016

Božični Master gospodinjski krožnik #masterkuhna #masterchef #božičnavečerja

Tokrat vam bom prikazala kako iz enostavnih, vsakodnevnih sestavin naredimo okusno in lepo Božično ali Silvestrsko večerjo / Gospodinjsko – Masterchefovski krožnik 😉 Na Božični večer ponavadi naredim kar celega piščanca in ogromno hrane za celo družino. Lani smo imeli polno mizo dobrot, nekaj morskega, nekaj mesnega,… Letos pa bomo sami 4je in bomo imeli kar minimalistične krožnike, ki bodo polni Božičnih okusov 🙂 1. Najprej sem iz piščančjih prsi brez kosti naredila rulado v listnatem testu. Najprej sem piščančja prsa dala v marinado z začimbami > kajenski poper, rdeča […]
20. 10. 2016

BUČE IZ PEČICE

Buče ali sladek krompir lahko pečemo na podoben način in je mnogo hitreje kot navaden krompir. Jaz tokrat mehkejših buč nisem olupila, odstranila sem samo semena, kajti se npr. pri Masleni in Patišon buči, olupi kar hitro omehčajo, pri ostalih pa traja le malo dlje. Narežemo jih na koščke in začinimo. Tokrat sem izbrala malo olivnega in bučnega olja, provansalske začimbe Kotanyi, groba sol, kajenski poper, kurkuma in sveže vejice timijana in rožmarina. Pečemo v pečici cca. 20min, da se buča omehča. Postrežemo lahko: z bučnim oljem in bučnimi semeni […]
8. 9. 2016

PIŠČANČJI KARI & KUSKUS NA IZI

Jaz obožujem kari in to vseh barv, srednje pekočega, moj mož pa je še večji navdušenec pekočega karija kot jaz. Zato greva občasno na dober kari v kakšne Indijske restavracije, včasih pa ga pripravim tudi sama doma. Tokrat delim z vami recept za res izi piščančji kari s kuskusom in zelenjavo, ki ga imajo radi tudi tisti, ki niso ljubitelji Indijske hrane 😉 Potrebujete: pasto za kari (curry je lahko rdeč, zelen, rumen in ima različne stopnje za pikantnost, zato prej preverite katerega si želite. Paste lahko kupite tudi v […]
15. 8. 2016

BUČKINA RIŽOTKA S SIVKO

Tokrat sem naredila eno hitro rižotko, ki nama je bila z možem tako všeč, da jo zato zdaj delim z vami. Saj veste kako jaz delujem ane? Jaz vam podam idejo ali nasvet za kakšno jed, vi pa dodajte stvari, ki jih imate doma in bo odlično 🙂 Potrebujete: Riž (100-150g na osebo, priporočam Arborio za rižote) piščančja prsa (lahko kakršnokoli meso ali brez) strok ali dva česna mlada čebula (lahko tudi bela) por  bučka mešanica začimb (suha in sveža sivka, morska groba sol, kajenski poper, čili) voda ali jušna osnova […]
1. 8. 2016

DOPUSTNIŠKA PEKA #izpodpeke #ribe #morskedobrote #jagenček #svpetar #seaview

Na morju lahko vsaj malo ustavimo čas kajne? Malo daljša peka rib ali mesa je resnično primerna za ta čas, ko smo na dopustu in se ti nikamor ne mudi. Kaj pa vi pripravljate na dopustu, v primeru, da nimate hotelske hrane? Mi smo tokrat bili na obisku pri očetu vmse med Zadrom in Biogradom na Moru. Tukaj je lepa “vasica” Sv. Petar s super apartmaji s pogledom na morje, kjer imajo možnost uporabe kamina, kjer je vsa oprema za meso ali ribo izpod peke. Moj oče je specialist za […]
13. 7. 2016

POLETNE SOLATNE JEDI primerne tudi za probleme #žolč #kolitis #srce

V primeru, da imate prebavne težave, driska, napihnjenost, kolitis črevesja, vnetje žolča, kamne,…vam priporočam zelenjavo in sadje termično obdelano. Zato sem tokrat pripravila nekaj idej, za poletne solatke, na malo drugačen način. Češnjeve paradižničke lahko popečemo na ponvi brez prijemanja in to popolnoma brez olja/masti, samo toliko da so toplotno obdelani, prav tako lahko dodamo papriko, rezance bučk, mlado čebulo, meso,… V poletnem času rada začinim meso s kurkumo, čilijem/kajenski poper, morsko soljo z ingverjem ali tartufi in ko ga pečem brez olja, dodam mlado čebulo, sesekljan česen in da […]
8. 7. 2016

JAJCE S POLETNO ZELENJAVO ZA DOBRO JUTRO, DAN ali VEČER #žolč #kolitis #srce

Glede nato, da so po mnogih letih, tudi zdravniki pričeli govoriti, da zaradi bolezni abdomna (npr. zaradi žolčnih kamnov ali po operaciji) ni potrebno prevelikih diet, ampak je potrebno le spremenit postopke priprave jedi in jesti več manjših obrokov, sem v možu, ki je zdaj v tej po operacijski fazi, priredila kar nekaj jedi. Zato pri kolitisu črevesja (po navadi tudi po operaciji žolčnih kamnov) vemo, da ni vredu, če uživamo surovo zelenjavo ali sadje in seveda za žolč niso primerna jajca,.. Zdravnica pa je rekla, da če imate 1-2 […]
30. 6. 2016

Špageti s paradižnički #izi #poletje #dieta #žolč #črevesje

V primeru, da imate probleme z žolčem ali črevesjem, si lahko kljub temu privoščimo testenine, a ni najboljše, da karkoli pečemo ali prelijemo s smetano ali da jemo surovo zelenjavo. Zato vam priporočam lahke, poletne špagetke, ki so resnično okusni, sveži in sočni tudi brez dodatkov. Ves čudež je le v pripravi. Prav tako lahko testenine jedo poleti vsi, ki se držijo ajurvedskega prehranjevanja. V primeru, da pa ste na brezglutenski dieti, pa jih menjajte z brezglutenskimi ali pa tisti, ki se postite ali hujšate s pirinimi ali kamutovimi,.. Tako […]
29. 6. 2016

Kremna juha z blitvo in avokadom

Spraševala sem se zakaj bi blitvo uporabljala le ob kuhanem krompirju kot priloga k ribam, če pa jo lahko dodamo kamorkoli kot naprimer špinačo. Zato jo tokrat uporabim v naši dietni juhi, ki je primerna za probleme žolča, črevesja, jetra in seveda tudi za srčne bolnike, kajti je ta juha polna Omega/nenasičenih kislin, ki so pomembne pri vseh teh zdravstvenih težavah. Za cca. 4 krožnike potrebujemo: 1kg blitve (jaz sem mešala blitvo in špinačo) 2 x krompir 2 x zrel avokado 1 x strok česna 1 x kolobar čebule / […]