Srečna kulinarika

18. 2. 2019

SREČNI KROFI aka. DONATSI #brezcvrtja #izi #zdravo

Krofi oziroma prirejeni Amerški donatsi po moje, so definitivno bolj “zdrava” izbira. Krofki niso cvrti v olju ter vsebujejo pirino moko, ki jo lahko tudi nadomestite tudi z brezglutensko moko, dodamo še kokosov ali rjav nerafiniran sladkor, napitek brez laktoze in krofki so pripravljeni tudi za tiste, ki so na dieti ali alergike na te sestavine. Ker ne vsebujejo kvasa so pripravljeni v 15 minutah. Priporočam pa jesti sveže pečene, ko so še mehki, sočni in puhasti. SESTAVINE: 120g pirine ali brezglutenske 2 žlici pecilnega praška 50g rjavega ali eritritol […]
18. 2. 2019

TESTIRAM KROFE #najkrof #pust #2016 #2017 #2018 #2019 #2021

Glede nato, da se meni res NE ljubi cvreti hrane doma, se mi prav tako NE ljubi delati krofov in čakati da “zrastejo” , jih cvret v veliki količini olja, ki ga potem zavrzemo,.. Glede nato, da jih jemo doma max. 10 krat letno, jih po navadi tudi za pusta kar kupimo. Zdaj jih že nekaj let z možem testirava kar cel “pustni” teden ;))) Kupila sva sveže krofe iz različnih pekarn/trgovin. 2016 – V Mercatorju so bili v akciji za 41centov Mlinotest, Žito in Dondon. V Leclerku so v […]
13. 2. 2019

VALENTINOV GAZPACHO #KOTANYI #IZI

K Valentinov gazpacho – recept za 2 osebi POTREBUJEMO: 1 pasiran paradižnik 300g 1 sladka rdeča paprika 1 strok pečenega ali vloženega česna 1/2 pečene šalotke ali sladke čebule 1-2 žlici kokosovega olja Po okusu >> KOTANYI kajenski poper / čili / kurkuma 2 žlici kokosovo mleko / kokosova smetana Po okusu solimo in dodamo sladkor PRIPRAVA: Na hitro popečemo/podušimo šalotko, česen in rdečo papriko. ( V Thermomix damo šalotko, česen in papriko sekljamo 1x turbo, nato dušimo 3minute do 100stopinj celzija.) Kasneje dodamo še pasiran paradižnik,  začimbe po okusu, […]
11. 2. 2019

VALENTINOVO PO ITALJANSKO #ETNA

Danes sva z možem obiskala pravo Italjansko restavracijo, ki ima vedno dobre pizze, ki smo jih jedli že večkrat. Tokrat pa sva imela malo drugačno razvajanje s hrano za pred-valentinovo pokušino, da jo lahko deliva z vami. Kaj naj vam povem razen kot, da je bilo je polno res okusne hrane. V enem stavku >> po Italjansko 😉 Najprej sva jedla jagodni caprese z mozzarelo bufalo in balzamičnim sirupom in melono s pršutom in parmezanom, nato je sledila kremna mandljeva juhica s popečenimi gamberi. Potem sem jaz bila že sita […]
2. 2. 2019

IZI SREČNI MAFINI #reciklaža #velikanoč

RECIPE FOR 12 MUFFINS  1 CUP = 150 ml (yogurt cup cocos Land Eurospin) INGREDIENTS/SESTAVINE: 1 CUP yogurt (cocos, vanilla, no sugar) / 1 lonček jogurta (kokos, vanilija ali brez sladkorja) 1/2 CUP oil / 1/2 lončka olja 1/2 CUP milk / 1/2 lončka mleka 2 eggs / 2 jajca 2 CUPs flavour / 2 lončka moke 1 baking powder / 1 pecilni prašek 12 chocolate eggs or small spoon of Nuttela or fruits (I prefer piece of ananas) / 12 čokoladnih jajčk ali žlic Nuttele ali sadje (košček ananasa) […]
1. 2. 2019

RAFAELO SRČKI #izi #recept

Potrebujemo: 2/3 jajca 2 žlici kokosovega sladkorja 250g moke 50g kokosove moke 1 pecilni prašek 300ml kokosovega napitka (mleko) nekaj žlic kokosovega olja lističe mandljev Rafaelo kroglice Vanilijev puding (skuhate ga s 400ml kokosovega mleka in žlico kokosovega sladkorja) Priprava: Dobro stepemo jajca (lahko brez sladkorja, saj bomo dodali kokos, čokoladice, rafaelo,…), dodamo olje in mleko, nato pa zmešano moko, kokosovo moko in pecilni prašek. Dobro premešamo in maso damo v silikonski pekač srčki. V ene sem dodala čokoladice in rafaelo kroglice, na druge pa sem posula mandljeve lističe. Pečemo […]
1. 2. 2019

LAVA TORTICA v 5minutah #izi

A ste že kdaj jedli tortico, ki ji nekateri pravijo sufle, ampak ni narastla kot bi moral sufle (pomeni narastek)? To je lava tortica, nekateri jo imenujejo tudi čokoladna tortica s tekočo sredico,… Tokrat vam podam res enostaven recept in njegova priprava je v le 5 minutah. Postrežete toplo, s sladoledom ali s kakšnim vročim sadjem, prelito vanilijevo omako,… To bo sigurno top izbira za vašo valentinovo sladico in zaradi nje ne boste izgubljali časa že 2 dni prej,.. 😉 Takšno tortico zmešata v 2 minutah tudi moji 2 in […]
1. 2. 2019

SRČNI LAVA CHEESECAKE #lavacake #cheesecake

Tokrat sem se malo poigrala z navadnim čokoladnim cheesecakom. Namesto softcheese / philadelphia namazov sem uporabila mascarpone in dodala nutello. Vse delate enako po receptu za cheesecake basic z dodatkom čokolade. Namesto da stopite čokolado, lahko dodate nekaj žlic nutelle ali kakšen drug podoben namaz. Ko prelijete keksno dno dodate silikonske modelčke in jih otežite z rižem. Pečete cca. 50 minut na 160stopinj celzija in ohladite ter pustite v hladilniku čez noč. Nato previdno odstranite silikonske modelčke in v luknje vlijete omako. Tokrat sem uporabila vanilijevo kremo, lahko pa bi […]
7. 1. 2019

GOVEJA JUHCA Z AZIJSKIM PRIDIHOM #kotanyi #enolončnica #juha #beefsoup

Jaz nisem ravno najbolj srečna, če je za jest samo juha oz. enolončnica. Sem bolj za glavne jedi, ampak tokrat so mi v Kotanyi postavili izziv za krepko juho, ki je lahko enolončnica oz. tokrat ne bo iz enega lonca, ampak bo taka dobra zimska juhica, ki je vse v enem. Z juhami se lahko tudi postimo, se prečistimo,.. Zato sem naredila poizkus iz meni najljubše juhe, ki je seveda goveja juhca, ampak tokrat z Azijskim pridihom. Ker je bil poizkus uspešen, recept delim z vami. A poznate Tajske piščančje […]
26. 12. 2018

CHILLI CON/SIN CARNE #izi #valfrutta #kotanyi

Sestavine za 6 oseb: 30g oljčnega olja Jenko 150g čebule 2 stroka česna 100-200g rdeče paprike 540 g Pradižnik pasata Valfrutta 500g mletega govejega mesa ali 2 velika korenčka 1 mesna/zelenjavna kocka – opcijsko 1 ščepec mlete kumine Kotanyi sol in poper sveže mlet mlinček Kotanyi – po okusu 1/2 žličke suhega čilija Kotanyi (p.s. obožujem Kotanyi mlinček čili z morsko soljo, ki ni premočan in doda super okus) 150g graha Valfrutta kuhanega na sopari 150g čičerike kuhane na sopari 300g fižola Valfrutta kuhanega na sopar Priprava: Dodamo oljčno olje, […]