Srečna kulinarika

21. 3. 2016

PIŠČANJI PAPRIKAŠ PO AFRIŠKO

POTREBUJEMO: 1 lovorjev list 1 rožmarin 1 timijan 2 stroka česna 1 sol in poper 1 kokosovo olje 3-4 čebule 1 žafranika 1 paradižnikova mezga 1 kg piščančje krače 3 jedilna žlica sladka paprika v prahu 2 jedilna žlica masala 2 dcl suho belo vino PRIPRAVA: Na kokosovem olju popražimo ogromno čebule in 2 stroka stisnjenega česna. Dodamo mali ščepec timijan, rožmarin in žafraniko ter 1 lovorjev list. Nato stisnemo še cca. 10cm paradižnikove mezge in vse skupaj premešamo ter dodamo piščančje krače (spodnji del hrustanec in koža se odstrani, […]
21. 3. 2016

GOVEJA STEFANI PEČENKA

Sestavine:  1 x kg mletega govejega mesa 5 x majhnih strokov česna 200 x g kruha namočenega v mleku 1 x ščepec sol, poper 5 x kos trdo kuhana jajca 1 x dcl vino 1 x riban sir (za pizzo ali kakšen poltrd, lahko tudi parmezan) 1 x začimbe Navodila za pripravo:  1. Kruhova masa: star kruh nadrobimo in namočimo v mleku – najboljše je sredica kruha 2. dodamo mleto govedino ter česen, jajce, nariban sir, sol, poper, “vegeta-mešanica vam ljubih začimb, sušene zelenjave,..za pečenke oz. meso”, kajenski poper in […]
21. 3. 2016

TATARSKI BIFTEK S PISTACIJAMI IN MEDOM

    Sestavine:  3-5 x jedilna žlica kapre 1 x peteršilj 1 x pesto / ketcup / mezga 1 x kajenski poper 1 x strok česna 1-2 x šalotka 3-6 x čajna žlica Single Malt Glenddificha ali konjaka 1 x pistacije, arašidi namočeni v medu 1 x mehka margarina ali maslo 500 x g govedine (pljučna) 1 x sol in poper 3 x kos kisle delikatesne kumarice 6 x čajna žlica gorčice, pekoča gorčica ali s semeni in majoneza 2 x rumenjak 1 x rdeča paprika v prahu in kajenski […]
21. 3. 2016

FILANA TELEČJA PEČENKA

Sestavine:  1 x maslo 1 x mleko 1 x peteršilj 8 x kos žemlje ali star kruh 1 x Vegeta 1 x jajce 1 x sol in poper 3 x kg telečja prsa Navodila za pripravo:  Najpomembnejše je, da je teletina sveža in da je pravi del mesa: telečja prsa, ki so zraven reber. Mesar vam naj izlušči rebra in naredi žepek za polnjenje. Vegeta, sol in poper so edine sestavine, ki jih pomažemo po teletini. Znotraj žepka pa ni potrebe, kajti je že fila dovolj začinjena. Fila: narezane žemlje […]
21. 3. 2016

FILAN PIŠČANEC PO NAŠE

Sestavine in postopek dela:  Piščanca očistimo in umijemo, nato ga posolimo, povegetamo, popopramo in malo posujemo s papriko za barvo ter pod kožo mu potisnemo maslo (lahko tudi zeliščno,..) nato pripravimo mešanico-maso za nadev-filo:  Kruh narežemo na kocke (predlagam žemlje, če nimate starega posušenega kruha). Najboljše je da je različen kruh, ki ostaja čez teden: narežete ga na kocke in ga posušite in nato ga uporabite za filo-nadev ali kruhove cmoke. Nato dodamo mleko in začimbe: vegeto, malo česna, peteršilj, nato še popraženo čebulo. Na koncu dodamo še jajce, da […]
21. 3. 2016

SVINJSKI MEDALJONI S TARTUFATO in šampinjoni ali jurčki

 SESTAVINE: svinjski file ali ribica v kosu (Lidl akcija) olivno olje Kotanyi začimbe (barvni poper, kajenski poper, sol, lahko tudi kakšna mleta mešanica začimb za pečenko) smetana za kuhanje tartufata z jurčki ali šampinjoni parmezan PRIPRAVA na izi: Meso začinimo in ga prelijemo z olivnim oljem ter pustimo vsaj 1 dan v hladilniku v neprodušni posodi, da se marinira. Nato ga popečemo v kosu na vroči ponvi. Ko je lepo zapečen iz vseh strani ga narežemo na medaljone, ki so znotraj še sočni in roza barve. Dodamo smetano za kuhanje […]
21. 3. 2016

MEATBALLS po BOLONJSKO

Originalni recept za mesne kroglice v paradižnikovi omakci na izi je tukaj: http://www.srecna.si/index.php/glavne-jedi/mesne-jedi/54-srecni-recepti/glavne-jedi/mesne-jedi/331-mesne-kroglice-cufti-v-paradiznikovi-omakci V tej bolonjski različici, pa se najprej popečejo kroglice, nato pa se doda k čebuli še korenček in zelena. Vse skupaj podušimo in popečemo ter zalijemo sparadižnikovo omakco in zalijemo z malo rdečega vina. Kuhamo, da se vse lepo poveže in postrežemo s testeninami. Njami izi top 😉
21. 3. 2016

ROLADA IZ LISTNATEGA TESTA S PIŠČANCEM, BUČKAMI in MOZZARELO

 SESTAVINE: listnato testo (jaz sem ga kupila v Lidlu) Piščančja prsa bučke ali v jesenskem času muškatna ali hokaido buča čebula mozzarella prepeličja jajca sol, poper, kajenski poper lahko dodamo tudi kakšno vam ljubo začimbo npr. mešanico za žar, vegeto, curry, kurkuma, ingver v prahu,.. PRIPRAVA: Piščančje koščke popečemo na olivnem olju, dodamo čebulo in bučke oz. buče ter vse skupaj popečemo. Damo na listnato testo, ki ga pustimo na peki papirju. Po vrhu dodamo še mozzarelo in zavijemo. Po vrhu premažemo z jajcem in pečemo v pečici segreti na […]
21. 3. 2016

SVINJSKI FILE V TESTU

SESTAVINE: Svinjski file ali ribica (Lidl akcija) Marinada: Sol, črn poper, kajenski poper, mleta mešanica začimb za žar, rožmarin, olivno olje Listnato testo sir (chedar Lidl v kosu) jajce PRIPRAVA: Meso mariniramo vsaj čez noč v olivnem olju z začimbami in zelišči. Meso na hitropopečemo iz vseh strani, da sredina ostane rožnata oz. surova in zunaj dobi lepo barvo (podobno kot pri “angleško” pripravljenem biftku). Naredimo zareze, ki jimdodamo sir. Sir lahko dodamo tudi ob straneh,.. Vse skupaj zavijemo z listnatim testom in premažemo s stepenim jajcem. Pečemo na 180-220 stopinj kombinirano […]
21. 3. 2016

Mesne kroglice/čufti v paradižnikovi omakci #izi

 SESTAVINE: 1 paket čevapčičev (perutninski ali goveji ali mešani,..) 1-2 šarlotka (čebula) 1-2 stroka česna 1 konzerva omakce iz češnjevih paradižnikov 1 steklenica paradižnikove omakce-mezge (lahko tudi z dodatki zelenjave) sveža bazilika, origano ali Kotanyi mlinček mediteranskih začimb Kotanyi začimbe kajenski poper, črn poper, sol Mozzarela (v kosu za pizzo Lidl,..) PRIPRAVA: Iz čevapov naredimo kroglice (lahko majhne – polovica čevapa ali večje iz celega).Popečemo na olivnem olju in dodamo sesekljano čebulo-šarlotko in česen. Vse skupaj podušimo in dodamo omake. Zmešamo in začinimo po okusu ter kuhamo tako dolgo, da […]