Srečna kulinarika

21. 3. 2016

NJOKI & DIVJAČINSKI GOLAŽ

Sestavine:  1 x njoki 1 x parmezan 1 x divjačina (srna, divji prašič, jelen,…) 1 x mešanica začimb za divjačino (sol, kajenski poper, paprika, črn poper, česen, čebula, lovorov list, timijan, malo mlete kumine,..) 1 x zelenjava (vse kar srna rada je se lahko doda v tak golaž) 1 x paradižnikova mezga (tuba, potrebujemo le nekaj cm paste) 1 x deci ali po okusu več rdečega vina P.s. Če delamo količino za 4 osebe damo 1kg mesa in 1 kg čebule z ostalo zelenjavo, sadje naj bo le kot dodatek […]
21. 3. 2016

POMLADNI SVINJSKI ZREZKI

Sestavine: svinjski zrezki (kupite kakšne zrezke, ki so narezani na tanko in pripravljeni za hitro pripravo) šampanjec ali penina ali peneče vino smetana za kuhanje šparglji mlada čebula, srebrnak knor ali maggi kocka za pečenko sol, poper Priprava: Zrezke solimo in popramo ter jih na hitro popečemo na olivnem olju, da dobijo barvo. Nato dodamo čebulo – podušimo, nato dodamo še narezane šparglje in jih vmešamo v jed. Kocko za omako zdrobimo po zrezkih in zalijemo z deci penine. Počakamo minutko ali dve, da alkohol izhlapi in vmešamo še smetano […]
21. 3. 2016

HITER ENOSTAVEN OBROK @HOFER

Moj možek je spet kuhal po mojem nasvetu 🙂 Tokrat je bil v nabavi v Hoferju. Iz zamrzovalne skrinje je vzel piščančje zrezke za hitro pripravo in mediteranski krompirček. Potrebujete še papriko oz. vam ljubo zelenjavo (lahko tudi zamrznjeno za pripravo v ponvi Hofer), mlado čebulo, sol, poper in kislo smetano. Priprava je zelo hitra, enostavna in vse naredite le v eni ponvi, v roku 10 minut! V ponev z malo oljčnega olja damo kar zamrznjene zrezke in krompir. Počasi pečemo, da se odzmrznejo in malo zapečejo (cca. 5 min). Narežemo mlado čebulo […]
21. 3. 2016

GOVEDINA NA ŽARU (kotlet, burger)

Če imamo domačo mlado govedino jo lahko pripravimo tudi na pravem gorečem se žaru, kajti bo sočna in mehka kot mora biti. Kotlet ali T-bone steak jaz dam po navadi en dan pred peko v marinado: olivno olje + gorčico s semeni ali semena Koyanyi, grobo mlet barvni poper, kajenski poper ali chili, rdeča dimljena paprika ter vam ljube začimbe in zelišča npr. lovorjev list, rožmarin,.. Pred peko solim meso z grobo soljo in med peko govedino mažemo s čopičom, ki ga namočimo v marinado, ki smo ji dodali malo […]
21. 3. 2016

GOVEJA PEČENKA S ŠPARGLJI

Pri goveji pečenki je najpomembnejše to, da jo vsaj en dan prej damo v “marinado” oz. paco kot mi to rečemo. Zato kar veselo po kosu mesa polijemo olivno olje, meso popramo z mešanico različnih sveže mletih poprov, čili, jaz rada dodam kakšna sveža zelišča (rožmarin , timijan,..) ter korenje, čebulo, zeleno, šparglji,…Pokrijemo posodo in hranimo v hladilniku.     Pečico segrejemo na 200 stopinj in solimo govedino ter jo z zelenjavo vred zavijemo v folijo in položimo na krompirček z zelenjavo (čebula, korenje in 2 kocki za govejo pečenko+olivno […]
21. 3. 2016

PIŠČANČJI REZANCI GRATINIRANI V PEČICI by MIŠA MARGAN

Sestavine: Šampinijončke – ali lisičke (aktualne gobe) 150 g Čebulo sladko smetano za kuho 250 ml Knorr omako za piščanca z gobicami sir 30 g (ribanega sira) Piščančji file (400 g ) Priprava: Piščančja prsa narežemo na dolge trakove in jih položimo v posodo za peko. V tem času v vrelo vodo vržemo šampijončke. Jih vzamemo iz vode in jih narežemo na kose. Čebulo popražimo na sončničnem olju in dodamo narezne šampinjone ter vse skupaj podušimo za nekaj minutk. Nato jih dodamo v posodo, kamor smo pred tem položili meso. […]
21. 3. 2016

Perutninski zrezki v curryevi omakci in pire s šparglji

Sestavine: Piščančji ali puranji zrezki šparglji smetana za kuhanje in kokosovo mleko rumen curry v prahu (ali kurkuma in ingver v prahu) krompir maslo ali margarina mleko kisla smetana (predlagam jogurtovo ali light, da je bolj tekoča) sol, poper   Priprava: Krompir olupimo, narežemo in ga skuhamo v slani vodi skupaj z nekaj šparglji. 3 minute pred koncem dodamo še nekaj špargljev, ki jih potem narežemo na majhne koščke, da okrasimo pire krompir. Krompirju in prekuhanim špargljem dodamo kislo smetano, mleko, maslo ali margarino in vredu premečkamo ali zmiksamo – […]
21. 3. 2016

PIŠČANČJI TRAKCI V BARVNIH REZANCIH

Sestavine: Piščančji zrezki (narezani na trakce) 3-5 strokov sesekljanega česna olivno olje domača kislo-sladka smetana Flis sol, poper 1 x kocka Knorr ali Maggi za omako goveje pečenke ali domača omaka, ki nam je ostala od jedi 2 veliki žlici belega vina Taglietele – rezanci Eurospin špinačni in navadni 1 pest špinačnih listov Priprava: Rezance skuhamo v vreli slani vodi, z žlico mešanice začimb aglio olio – peperoncino in jih odcedimo. Prelijemo z dobrim olivnim oljem, da se ne zlepijo. Popečemo piščančje trakce, ki smo jih solili, poprali in v […]
21. 3. 2016

POLNJENI GOVEJI ZREZKI V GORČIČNO VINSKI OMAKI

Sestavine za 4 zrezke:  1 x gorčica (lahko s semeni) 1 x poper in sol 2 x kos jajce 4 x kos goveji zrezek 2 x dcl vino – rdeče 1-5 x ščepec moka 4 x kos suhi paradižniki 4 x kocka sira 1 x čebula 1-2 x strok česna 1 x žlica mešanice za golaž ali pa paradižnikove mezge Navodila za pripravo:  Potolčemo zrezke in jih popopramo, solimo in naribamo parmezan po notranji strani. Trdo kuhana jajca damo na polovico in jim dodamo suh paradižnik in kocko sira ter […]
21. 3. 2016

FAJITAS FORTUNA

Sestavine: 1 x piščančji koščki (lahko tudi puranji, goveji,..) 1 x mešana zelenjava (nujno mora biti zraven tudi paradižnik in paprika) 1 x čebula 1 x sol, poper, kajenski poper, chili ali mešanica mehiških začimb 1 x riban sir 1 x mešanica kisla smetana + majoneza 1 x nacho sir 1 x pelati – salsa 1 x guacamole (iz avokada narejena omakca) 1 x tortilje Priprava: V ponvi ali v voku na hitro popečemo piščančje koščke, čebulo in nato dodajamo zelenjavo (najprej trdo, nato mehko). Solimo, popramo, če nimamo otrok […]