Srečna kulinarika

21. 3. 2016

SREČNA ZLOŽENKA IZ KROMPIRJA

KROMPIRJEVO SREČNO ZLOŽENKO lahko naredite na 101 način. Jaz jo opisujem kot mini lazanjina tortica iz krompirja 😉 P.s. je nekje vmes med musako in lazanjo 😉 Potrebujemo: krompir, vijolični krompir sladek krompir, sveža zelišča, bolonjeze omako (na čebuli, česnu, korenčku, zeleni popečena panceta ali pršut ter mleto meso, zalito z vinom in paradižnikovo omako) bešamel, mozzarelo ali mešan riban sir za gratiniranjeI in/ali parmezan Priprava: Krompir narežete na tanke rezine podobne čipsu. Pekač za mafine namažite z maslom ali oljem. Nalagate zloženko: rezina krompirja + bolonjeze + bešamel + […]
21. 3. 2016

SREČNE ZVEZDICE IZ KROMPIRJA #dutchesspotatoes #masterkuhna

Potrebujemo:  1 kg krompirja ( vijoličen, sladek, bel, rumen,.. ) kislo ali gosto 1 smetano za kuhanje, 3-4 rumenjake in eno celo jajce, olje z aromo tartufov, tartufata pršut/panceta Priprava:  Olupljen krompir skuhate do mehkega. Naredite pire z dodatkom smetane, soli, tartufovega olja in na koncu dodate še jajčne rumenjake, ki pire naredijo gostejši in bolj kompakten. Ko ga zmečkate do željene gostote, lahko dodate še kakšen popečen pršut ali panceto (drobtine) ali/in tartufato. Premešate in stisnete “zvezdice”, s pomočjo dresirne vrečke, na pekač pokrit s peki papirjem. Predlagam, da […]
21. 3. 2016

SATARAŠ PO SREČNO 🙂 #2v1 #babyfood #sataras

Sataraš lahko pripravimo na več načinov in z ogromno različne zelenjave. Jaz z veseljem dodam k čebuli, paradižniku in papriki še bučke, melancane, šparglje, pršut ali panceto in česen ter smetano,.. Zato delim z vami še moji 2 “verziji” sataraša 🙂 POTREBUJEMO: barvne paprike (rumena, zelena, oranžna, rdeča) jajca feferoni (pekoči, polpekoči, sladki) belo čebulo – srebrnjak česen mini češnjeve paradižnike pršut kisla smetana smetana za kuhanje (sladka) sol poper sveža bazilika, meta in origano mediteranske začimbe s soljo v mlinčku Kotanyi PRIPRAVA: Na olivnem olju popečemu na drobno narezano […]
21. 3. 2016

POLNJENI PARADIŽNIKI v spremljavi s pašteto z bučnim oljem

POTREBUJEMO: kuskus čebula paprika paradižnik Kotanyi začimbe: kurkuma, ingver, sol, poper, mediteranska sušena zelišča v mlinčku sir za gratiniranje ali parmezan voda, vino, smetana za kuhanje ali sladka ali kokosovo mleko 1. PRIPRAVA NADEVA: Paradižnike izdolbemo kot prikazuje spodnja slikca, čebulo in papriko narežemo na majhne koščke. Zelenjavo popražimo na olivnem ali sončničnem olju (najprej ćebula, nato dodamo papriko in na koncu še notranjost izdolbenega paradižnika). Dodamo še sol, poper (lahko kajenski), kurkumo, sušena zelišča in ščepec ingverja v prahu. Popražimo še vse skupaj in dodamo lonček (za 4 paradižnike […]
21. 3. 2016

KROMPIRČEK IT IS (krompir, sladek krompir, topinambur)

 SESTAVINE: *kiflčar, mlad krompir, topinambur *sladek krompir *rdeča čebula *kocka za omako za pečenke *olivno olje *maslo *Na zgornji slikci sem dodala še strok česna, sveža zelišča: rožmarin, timijan in baziliko ter mešanico začimb Kotanyi za žar in bilo je njami :)) *TOPINAMBUR je nadomestilo za krompir, ki naj bi bil bolj zdrav, primeren za sladkorne bolnike, diete in je užiten tudi surov. Gomolj je podoben krompirju a okus je bolj sladek.  PRIPRAVA: Vse skupaj zmešamo in pečemo v pečici (od 30-60min na cca.200-220 stopinj – odvisno od pečice in […]
21. 3. 2016

RATATOUILLE

 Za dobre prigrizke oz. postne jedi je osnova RATATOUILLE, ki ga pripravimo iz različne zelenjave. Največkrat je pripravljen iz zelenjave popečene na olivnem olju: čebula česen paprika – vseh barv bučke jajčevci bazilika origano morska sol sveže mlet poper Najprej popečemo čebulo, nato dodajamo tršo zelenjavo in na koncu mehkejšo. Postrežemo ga lahko samostojno ali zraven mesa, kot omako, prilogo ali kot del jedi npr. v lazanji, v rižoti, v polnjenih jajčevcih, bučkah,… Nekaj receptov in idej: http://www.srecna.si/index.php/srecna-kulinarika/ideje-nasveti/30-kulinarika/ideje-nasveti/472-39-40-postni-dan-prigrizki
21. 3. 2016

PISANA POLENTA

Sestavine:  1 x polenta instant (1 oseba cca. 1dcl polente) 2-3 x voda in mleko 1 x zelena in rdeča paprika 1 x paradižnik 2-3 x mlada čebula 1 x mala žlica balzamičnega kisa 1 x parmezan ali riban sir 1 x sol in poper Priprava:  Na olivnem olju popečemo čebulo, nato dodamo papriko in paradižnik, solimo in popramo in na koncu“pošpricamo” z res malo balzamičnega kisa, da se barva paprike ne obarva pretemno! Pustimo da kis izhlapi in vmešamo ( ali že v naprej kuhano, ali pa dodamo polento […]
21. 3. 2016

ROUGETTE & MEDITERANSKI KROMPIRČEK

Sestavine:  1 x krompir za pečenje 1 x sol in poper 1 x mešanica mediteranskih zelišč in začimb Kotanyi 1 x Rougette Navodila za pripravo:  Krompirček narežemo na koščke (lahko neolupljen mlad krompir ali za pečenje z tanko lupino – drugače ga olupimo). V pekač damo krompirček, rožmarin, timijan, sol, poper(lahko še kakšna druga zelišča po okusu, jaz vedno dodammešanico mediteranskih ali Italjanskih zelišča ali začimb Kotanyi) in olivno olje. Pečemo cca. 1 uro na cca. 200 stopinj (odvisno od pečice in krompirja). Sir Rougette lahko kupite v vseh boljše […]
21. 3. 2016

POLNJENE GRILL PAPRIKE

 SESTAVINE: Paprike feta sir sirni namaz (softcheese, smetanov namaz, lahko je z zelišči ali pa dodamo sveže sesekljana zelišča,..) rdeča čebula + sesekljan česen olivno olje mediteranske začimbe v mlinčku Kotanyi groba sol ( super je z zelišči ) balzamični kis v spreju PRIPRAVA; Paprike očistimo – odstranimo pecelj in semena in jih malo popečemo na grillu-žaru,. Nato jih napolnimo z mešanico sirnega-smetanovega namaza in zelišč(svežih zelišč (bazilika, timijan, rožmarin, origano,..) ter Kotanyi začimb. Feta sirnarežemo na podolgovate kose s katerimi najlažje potisnemo žlico namaza v notranjost paprike. Prelijemo z […]
21. 3. 2016

PASIRANA ŠPINAČA in PIRE

ŠPINAČA:  1 x špinača (zamrznjena v kockah Eurospin ali Bofrost ali sveža) 1 x smetana za kuhanje – po okusu 1 x žlica kisla smetana 1 x belo vino 1 x česen in šarlotka Najprej na olivnem olju popražimo nasesekljano šarlotko in česen, dodamo špinačo. Ko se poduši vse skupaj, solimo, popramo in dodamo ščep muškatnega oreščka. Nato zalijemo z malo belega vina in pustimo da alkohol izhlapi, nato dodamo v vodo zmešano smetano za kuhanje, tako da je pokrita špinača. Ko je kuhano, zmiksamo z paličnim mešalnikom in še […]