Srečna kulinarika

21. 3. 2016

FILANA TELEČJA PEČENKA

Sestavine:  1 x maslo 1 x mleko 1 x peteršilj 8 x kos žemlje ali star kruh 1 x Vegeta 1 x jajce 1 x sol in poper 3 x kg telečja prsa Navodila za pripravo:  Najpomembnejše je, da je teletina sveža in da je pravi del mesa: telečja prsa, ki so zraven reber. Mesar vam naj izlušči rebra in naredi žepek za polnjenje. Vegeta, sol in poper so edine sestavine, ki jih pomažemo po teletini. Znotraj žepka pa ni potrebe, kajti je že fila dovolj začinjena. Fila: narezane žemlje […]
21. 3. 2016

FILAN PIŠČANEC PO NAŠE

Sestavine in postopek dela:  Piščanca očistimo in umijemo, nato ga posolimo, povegetamo, popopramo in malo posujemo s papriko za barvo ter pod kožo mu potisnemo maslo (lahko tudi zeliščno,..) nato pripravimo mešanico-maso za nadev-filo:  Kruh narežemo na kocke (predlagam žemlje, če nimate starega posušenega kruha). Najboljše je da je različen kruh, ki ostaja čez teden: narežete ga na kocke in ga posušite in nato ga uporabite za filo-nadev ali kruhove cmoke. Nato dodamo mleko in začimbe: vegeto, malo česna, peteršilj, nato še popraženo čebulo. Na koncu dodamo še jajce, da […]
21. 3. 2016

SVINJSKI MEDALJONI S TARTUFATO in šampinjoni ali jurčki

 SESTAVINE: svinjski file ali ribica v kosu (Lidl akcija) olivno olje Kotanyi začimbe (barvni poper, kajenski poper, sol, lahko tudi kakšna mleta mešanica začimb za pečenko) smetana za kuhanje tartufata z jurčki ali šampinjoni parmezan PRIPRAVA na izi: Meso začinimo in ga prelijemo z olivnim oljem ter pustimo vsaj 1 dan v hladilniku v neprodušni posodi, da se marinira. Nato ga popečemo v kosu na vroči ponvi. Ko je lepo zapečen iz vseh strani ga narežemo na medaljone, ki so znotraj še sočni in roza barve. Dodamo smetano za kuhanje […]
21. 3. 2016

MEATBALLS po BOLONJSKO

Originalni recept za mesne kroglice v paradižnikovi omakci na izi je tukaj: http://www.srecna.si/index.php/glavne-jedi/mesne-jedi/54-srecni-recepti/glavne-jedi/mesne-jedi/331-mesne-kroglice-cufti-v-paradiznikovi-omakci V tej bolonjski različici, pa se najprej popečejo kroglice, nato pa se doda k čebuli še korenček in zelena. Vse skupaj podušimo in popečemo ter zalijemo sparadižnikovo omakco in zalijemo z malo rdečega vina. Kuhamo, da se vse lepo poveže in postrežemo s testeninami. Njami izi top 😉
21. 3. 2016

ROLADA IZ LISTNATEGA TESTA S PIŠČANCEM, BUČKAMI in MOZZARELO

 SESTAVINE: listnato testo (jaz sem ga kupila v Lidlu) Piščančja prsa bučke ali v jesenskem času muškatna ali hokaido buča čebula mozzarella prepeličja jajca sol, poper, kajenski poper lahko dodamo tudi kakšno vam ljubo začimbo npr. mešanico za žar, vegeto, curry, kurkuma, ingver v prahu,.. PRIPRAVA: Piščančje koščke popečemo na olivnem olju, dodamo čebulo in bučke oz. buče ter vse skupaj popečemo. Damo na listnato testo, ki ga pustimo na peki papirju. Po vrhu dodamo še mozzarelo in zavijemo. Po vrhu premažemo z jajcem in pečemo v pečici segreti na […]
21. 3. 2016

SVINJSKI FILE V TESTU

SESTAVINE: Svinjski file ali ribica (Lidl akcija) Marinada: Sol, črn poper, kajenski poper, mleta mešanica začimb za žar, rožmarin, olivno olje Listnato testo sir (chedar Lidl v kosu) jajce PRIPRAVA: Meso mariniramo vsaj čez noč v olivnem olju z začimbami in zelišči. Meso na hitropopečemo iz vseh strani, da sredina ostane rožnata oz. surova in zunaj dobi lepo barvo (podobno kot pri “angleško” pripravljenem biftku). Naredimo zareze, ki jimdodamo sir. Sir lahko dodamo tudi ob straneh,.. Vse skupaj zavijemo z listnatim testom in premažemo s stepenim jajcem. Pečemo na 180-220 stopinj kombinirano […]
21. 3. 2016

Mesne kroglice/čufti v paradižnikovi omakci #izi

 SESTAVINE: 1 paket čevapčičev (perutninski ali goveji ali mešani,..) 1-2 šarlotka (čebula) 1-2 stroka česna 1 konzerva omakce iz češnjevih paradižnikov 1 steklenica paradižnikove omakce-mezge (lahko tudi z dodatki zelenjave) sveža bazilika, origano ali Kotanyi mlinček mediteranskih začimb Kotanyi začimbe kajenski poper, črn poper, sol Mozzarela (v kosu za pizzo Lidl,..) PRIPRAVA: Iz čevapov naredimo kroglice (lahko majhne – polovica čevapa ali večje iz celega).Popečemo na olivnem olju in dodamo sesekljano čebulo-šarlotko in česen. Vse skupaj podušimo in dodamo omake. Zmešamo in začinimo po okusu ter kuhamo tako dolgo, da […]
21. 3. 2016

KUSKUS & PERUTNIČKE na izi

Perutničke: 1. mariniramo jih v mešanici gorčica (lahko s semeni ali brez), kajenski poper, rdeča paprika, sol, malo belega vina 2. Popečemo na malo vročega olja, da so lepo zapečene, dodamo narezano mlado čebulo, pokrijemo posodo in jih še pečemo zelo počasi na najmanjšem ognju, da bodo perutničke prepečene do kosti.  KUSKUS z zelenjavo: Zelenjavo lahko narežete svežo ali pa kupite kar zamrznjeno zelenjavo za peko v ponvi Hofer, ki je že tudi malo začinjena. Popečemo jo na olivnem olju ter primešamo kuskus (cca.200ml za 3 osebe, če je kot […]
21. 3. 2016

RAMSTEAK/BIFTEK marinada, žar

Ramsteak pripravljam podobno kot biftek, ampak ga dam v marinado za malo dlje časa (cca.4-6dni), biftek pa če je dobro uležan le za kak dan ali dva. Je pa seveda vse odvisno od mesa (mlado, staro, uležano, sveže, kvaliteta,..) OSNOVNA A DOBRA MARINADA: olivno olje timijan rožmarin lovor grobo mlet črn-pisan poper Najraje imam osnovno marinado, da lahko kasneje iz mesa delam različne okuse oz. omake,… Marinirano meso vsak dan obrnemo in pustimo v “nepredušni” posodi vsaj 3 dni. Lahko dodamo tudi kakšna semena (gorčična, sezamova,..) ali pa kakšno uro pred […]
21. 3. 2016

BIFTEK TALJATA z njoki na poru

Sestavine: 1 x biftek ( zamrznjen Hofer je cenejša in zadovoljiva različica ali pa svež ali že mariniran ali uležan iz mesnice ) 1 x marinada – olivno olje + sveže mlet poper 1 x groba sol 1 x njoketi Eurospin 1 x por 2 x mlada čebula 1 x parmezan Priprava: Biftek – pljučna govedina je en najdražjih delov mesa, ampak je znan po svoji sočnosti in mehkobi, zato je vreden vsakega centa. Biftek taljato lahko pečemo na 2 načina. Če imate radi medium zapečeno, potem predlagam, da marinirate […]