Srečna kulinarika

21. 3. 2016

SVEŽINA POLETNE ZELENJAVE S PIŠČANČKOM

SESTAVINE in PRIPRAVA KUSKUS s curyem Kuskus + sol + rumena mešanica začimb curry Kotanyi + vrela voda (glej navodila na embalaži za razmerje voda:kuskus) = premešaš in pustiš nekaj minut pokrito preden postrežeš. PIŠČANČEK S POLETNO ZELENJAVO Koščki piščančjih prsi mlada sladka čebula paprika paradižnik (češnjev ali narezan v grozdu) ingver (v prahu ali nariban svež) kisla smetana rumen curry sol, kajenski poper Piščančje koščke solimo, popramo in dodamo malo curry začimb, popečemo na olivnem olju ter postopno dodajamo: najprej čebulo, popečemo vse skupaj, nato dodamo papriko in na […]
21. 3. 2016

Svinjski zrezki v bučnem olju

Za svinjske marinirane zrezke v bučnem olju na izi potrebujemo: *Bučno olje (priporočam Kocbek) *Strok ali 2 nasesekljanega česna *1-2 mladi čebuli *sol, poper, kajenski poper, paprika in česen v prahu ali kar mešanica začimb za grill kotanyi ali kocka za omako za pečenko Maggi ali Knor *1 dcl belega ali rose vina PRIPRAVA: Zrezke operemo, osušimo in prelijemo oz. premažemo z bučnim oljem. Zrezke nato mariniramo v hladilniku in čez kakšno uro ali več jih na vroči ponvi na hitropopečemo. Dodamo še sesekljan strok česna in nato dodamo še […]
21. 3. 2016

BEDRCA S KROMPIRJEM IN ZELENJAVO NA IZI

To je najbolj enostavna priprava okusne jedi v pečici, ki jo zmorw vsak – še najbolj neizkušena gospodinja in tudi moj mož 🙂 POTREBUJETE: Piščančja bedra (1 celo ali 2 zgornji ali spodnji na osebo) Krompir (predlagam mladega – 1-2 na osebo) Korenje ( 1 na osebo) Šparglji ali stročji fižol ali stročji grah,… Čebula (1 rdeča + 1 bela – narežemo na velike kolobarje – obroče) Lahko dodamo tudi sezonsko zelenjavo (npr. poleti paprika, bučke in paradižnik) Kisla smetana in malo belega vina (mešanica smetana + manj kot deci […]
21. 3. 2016

PIŠČANČJA BEDRA S PENINO in KUSKUS S ŠPARGLJI

Sestavine: šparglji kuskus mlada čebula penina ali peneče vino ali šampanjec smetana za kuhanje sol, poper, kajenski poper in ingver v prahu Priprava:  Puranja bedra začinimo s kajenskim poprom, soljo in popečemo na olivnem olju z kocko masla barbecue Meggle, da je lepe barve in okusa. Nato dodamo narezano čebulo in malo podušimo, ščepec ingverja v prahu (lahko tudi svežega naribamo ali pa damo en majhen košček in ga na koncu umaknemo iz ponve). zalijemo z deci penine, pustimo minutko da alkohol izhlapi. Zalijemo še s smetano za kuhanje in […]
21. 3. 2016

NJOKI & DIVJAČINSKI GOLAŽ

Sestavine:  1 x njoki 1 x parmezan 1 x divjačina (srna, divji prašič, jelen,…) 1 x mešanica začimb za divjačino (sol, kajenski poper, paprika, črn poper, česen, čebula, lovorov list, timijan, malo mlete kumine,..) 1 x zelenjava (vse kar srna rada je se lahko doda v tak golaž) 1 x paradižnikova mezga (tuba, potrebujemo le nekaj cm paste) 1 x deci ali po okusu več rdečega vina P.s. Če delamo količino za 4 osebe damo 1kg mesa in 1 kg čebule z ostalo zelenjavo, sadje naj bo le kot dodatek […]
21. 3. 2016

POMLADNI SVINJSKI ZREZKI

Sestavine: svinjski zrezki (kupite kakšne zrezke, ki so narezani na tanko in pripravljeni za hitro pripravo) šampanjec ali penina ali peneče vino smetana za kuhanje šparglji mlada čebula, srebrnak knor ali maggi kocka za pečenko sol, poper Priprava: Zrezke solimo in popramo ter jih na hitro popečemo na olivnem olju, da dobijo barvo. Nato dodamo čebulo – podušimo, nato dodamo še narezane šparglje in jih vmešamo v jed. Kocko za omako zdrobimo po zrezkih in zalijemo z deci penine. Počakamo minutko ali dve, da alkohol izhlapi in vmešamo še smetano […]
21. 3. 2016

HITER ENOSTAVEN OBROK @HOFER

Moj možek je spet kuhal po mojem nasvetu 🙂 Tokrat je bil v nabavi v Hoferju. Iz zamrzovalne skrinje je vzel piščančje zrezke za hitro pripravo in mediteranski krompirček. Potrebujete še papriko oz. vam ljubo zelenjavo (lahko tudi zamrznjeno za pripravo v ponvi Hofer), mlado čebulo, sol, poper in kislo smetano. Priprava je zelo hitra, enostavna in vse naredite le v eni ponvi, v roku 10 minut! V ponev z malo oljčnega olja damo kar zamrznjene zrezke in krompir. Počasi pečemo, da se odzmrznejo in malo zapečejo (cca. 5 min). Narežemo mlado čebulo […]
21. 3. 2016

GOVEDINA NA ŽARU (kotlet, burger)

Če imamo domačo mlado govedino jo lahko pripravimo tudi na pravem gorečem se žaru, kajti bo sočna in mehka kot mora biti. Kotlet ali T-bone steak jaz dam po navadi en dan pred peko v marinado: olivno olje + gorčico s semeni ali semena Koyanyi, grobo mlet barvni poper, kajenski poper ali chili, rdeča dimljena paprika ter vam ljube začimbe in zelišča npr. lovorjev list, rožmarin,.. Pred peko solim meso z grobo soljo in med peko govedino mažemo s čopičom, ki ga namočimo v marinado, ki smo ji dodali malo […]
21. 3. 2016

GOVEJA PEČENKA S ŠPARGLJI

Pri goveji pečenki je najpomembnejše to, da jo vsaj en dan prej damo v “marinado” oz. paco kot mi to rečemo. Zato kar veselo po kosu mesa polijemo olivno olje, meso popramo z mešanico različnih sveže mletih poprov, čili, jaz rada dodam kakšna sveža zelišča (rožmarin , timijan,..) ter korenje, čebulo, zeleno, šparglji,…Pokrijemo posodo in hranimo v hladilniku.     Pečico segrejemo na 200 stopinj in solimo govedino ter jo z zelenjavo vred zavijemo v folijo in položimo na krompirček z zelenjavo (čebula, korenje in 2 kocki za govejo pečenko+olivno […]
21. 3. 2016

PIŠČANČJI REZANCI GRATINIRANI V PEČICI by MIŠA MARGAN

Sestavine: Šampinijončke – ali lisičke (aktualne gobe) 150 g Čebulo sladko smetano za kuho 250 ml Knorr omako za piščanca z gobicami sir 30 g (ribanega sira) Piščančji file (400 g ) Priprava: Piščančja prsa narežemo na dolge trakove in jih položimo v posodo za peko. V tem času v vrelo vodo vržemo šampijončke. Jih vzamemo iz vode in jih narežemo na kose. Čebulo popražimo na sončničnem olju in dodamo narezne šampinjone ter vse skupaj podušimo za nekaj minutk. Nato jih dodamo v posodo, kamor smo pred tem položili meso. […]