Srečna kulinarika

21. 3. 2016

MORSKI PIKNIK

Škampi, kozice, hobotnica, lignji,… Vse to so morske dobrote, ki jih lahko pečemo tudi na žaru. Predlagam sveže škampe oprane in namočene v marinadi iz mediteranskih zelišč, sesekljanega ali zmletega česna in šarlotke, sol, olivno olje, malo limoninega soka in belega vina. Prav tako s to marinado prelijem tudi že v naprej kuhano hobotnico in lovke orjaškega lignja, ki pa jih še naknadno solim z grobo soljo. Oluščene kozice pa lahko naredimo tudi kot nabodala in jih prelijemo z marinado, ki sem jo opisala zgoraj ali pa jih začinimo enako […]
21. 3. 2016

FORTUNA SAGANAKI ali morski golaž

Sestavine: 2 rdeči čebuli 2 beli čebuli 2 šalotki 3 stroke česna Morske dobrote po okusu (sveže morske dobrote in hobotnico prej pokuhamo v soljeni vodi ali v ribji juhšni osnovi, ki ji dodamo vino in jih nato dodamo k čebuli, lahko pa dodamo kar zamrznjene, ki pa jih dodamo kar v čebulo po receptu): ŠKAMPOVI REPKI, CELI ŠKAMPI, KOZICE REPKI, CELE KOZICE, JASTOG, LIGNJI, HOBOTNICA, mešani MORSKI SADEŽI,.. 1-2 dcl belega vina (po okusu) 3 x kos različne barve paprike Dodamo lahko tudi bučke, melancane,… 1 x kos konzervirani […]
21. 3. 2016

ZLOŽENKA SAGANAKI

Sestavine: Saganaki recept najdete med morskimi jedmi! Priprava zloženke: Pekač premažemo s smetano za kuhanje ali bechamelom, nato položimo list vlečenega testa. Nanj spet pomažemo smetano in polijemo saganaki. Nato spet položimo list testa in nanj smetano in feta sir ter tako nadaljujemo dokler nam ne zmanjka sestavin! Na koncu prelijemo s smetano in potresemo s parmezanom. Pečemo cca 30 minut na 200 stopinj celzija in nato po vrhu naložimo še rakce (lahko so zamrznjeni, ampak jih prej spereti z vročo vodo, da se malo odmrznejo) ter pečemo še 15-20 […]
21. 3. 2016

DIVJI LOSOS PO TOSKANSKO

Sestavine: 1 x bazilika 1 x česen 1 x olivno olje 1 x čebula 1 x paprika 1 x peteršilj 1 x sol 1 x belo vino 1 x kajenski poper 1 x poper 1 x file divjega lososa (npr.Keta) 1 x gorčična semena in gorčica 1 x krompirček za pečenje Navodila za pripravo: Vse zgoraj naštete začimbe in zelenjavo nasesekljamo in vse skupaj zdrobimo v možnarju ter zmešamo v marinado z olivnim oljem. Premažemo lososa in ga pustimo v paci-marinadi v hladilniku vsaj nekaj ur (predlagam čez noč). Narežemo […]
21. 3. 2016

LOSOS PO MOJE

ZA LOSOS POTREBUJEMO:  1-2 x steak-kos lososa (zamrznjen ali svež) 1 x fish & soya omaka 1 x strok česna 1 x olivno olje Losos je riba, ki ima zelo specifičen okus, zato je ni potrebno preveč začinit. Sol in poper je dovolj. Ker pa moremo včasih malo ekspirementirat pa lahko probate tudi ta recept. Zamrznjen ali svež losos umijemo pod tekočo vodo in ga damo v posodo z mešanico ribje in sojine omake (lahko samo soya ali terijaki,..) in stisnjenega ali sekljanega česna. Posodo postavimo v hladilnik za nekaj […]
21. 3. 2016

SREČEN PISAN KROMPIRČEK

Potrebujemo:  mlad krompir, vijolični krompir, sladki krompir, rdečo čebulo, belo čebulo, česen, svež rožmarin, timijan, kajenski poper, provansalske ali mediteranske začimbe, solni cvet, olivno olje. Priprava:  V ponev ali pekač narežete različni krompir. Sladkega narežete na večje kose kot vijoličnega in domačega, ker se prej speče. Dodate kolobarje čebule, svež timijan, neolupljene stroke česna (strok malo porežete ob straneh ali pa ga z nožem potlačite, da se malo odpre). Solite, potresete s kajenskim poprom in z mešanico provansalskih ali mediteranskih zelišč ter polijete s hladno stiskanim olivnim oljem. Pečete tako […]
21. 3. 2016

SREČNI PISANI ROSTIJI

Potrebujemo: krompir (vijoličen, sladek, navaden) svež rožmarin sol bel poper provansalske začimbe Kotanyi jajce moko (po potrebi) Priprava: Najprej krompirje olupimo in jih naribamo v posodo. Posolimo in če spustijo preveč vode jo odlijemo. Dodamo še  začimbe in vmešamo 1 jajce ali več, odvisno od količine krompirja. Na malo olivnega ali kokosovega olja pečemo “polpetke” oz. rostije. Vmes jih malo potisnemo k dno, da se hitreje prepečejo in zapečejo. To je lahko zajtrk, prigrizek ali priloga k glavni jedi. Namig: V “maso” lahko dodamo še trakce pršuta ali pancete, čebulo, […]
21. 3. 2016

SREČNA ZLOŽENKA IZ KROMPIRJA

KROMPIRJEVO SREČNO ZLOŽENKO lahko naredite na 101 način. Jaz jo opisujem kot mini lazanjina tortica iz krompirja 😉 P.s. je nekje vmes med musako in lazanjo 😉 Potrebujemo: krompir, vijolični krompir sladek krompir, sveža zelišča, bolonjeze omako (na čebuli, česnu, korenčku, zeleni popečena panceta ali pršut ter mleto meso, zalito z vinom in paradižnikovo omako) bešamel, mozzarelo ali mešan riban sir za gratiniranjeI in/ali parmezan Priprava: Krompir narežete na tanke rezine podobne čipsu. Pekač za mafine namažite z maslom ali oljem. Nalagate zloženko: rezina krompirja + bolonjeze + bešamel + […]
21. 3. 2016

SREČNE ZVEZDICE IZ KROMPIRJA #dutchesspotatoes #masterkuhna

Potrebujemo:  1 kg krompirja ( vijoličen, sladek, bel, rumen,.. ) kislo ali gosto 1 smetano za kuhanje, 3-4 rumenjake in eno celo jajce, olje z aromo tartufov, tartufata pršut/panceta Priprava:  Olupljen krompir skuhate do mehkega. Naredite pire z dodatkom smetane, soli, tartufovega olja in na koncu dodate še jajčne rumenjake, ki pire naredijo gostejši in bolj kompakten. Ko ga zmečkate do željene gostote, lahko dodate še kakšen popečen pršut ali panceto (drobtine) ali/in tartufato. Premešate in stisnete “zvezdice”, s pomočjo dresirne vrečke, na pekač pokrit s peki papirjem. Predlagam, da […]
21. 3. 2016

SATARAŠ PO SREČNO 🙂 #2v1 #babyfood #sataras

Sataraš lahko pripravimo na več načinov in z ogromno različne zelenjave. Jaz z veseljem dodam k čebuli, paradižniku in papriki še bučke, melancane, šparglje, pršut ali panceto in česen ter smetano,.. Zato delim z vami še moji 2 “verziji” sataraša 🙂 POTREBUJEMO: barvne paprike (rumena, zelena, oranžna, rdeča) jajca feferoni (pekoči, polpekoči, sladki) belo čebulo – srebrnjak česen mini češnjeve paradižnike pršut kisla smetana smetana za kuhanje (sladka) sol poper sveža bazilika, meta in origano mediteranske začimbe s soljo v mlinčku Kotanyi PRIPRAVA: Na olivnem olju popečemu na drobno narezano […]