Srečna kulinarika

21. 3. 2016

PASIRANA ŠPINAČA in PIRE

ŠPINAČA:  1 x špinača (zamrznjena v kockah Eurospin ali Bofrost ali sveža) 1 x smetana za kuhanje – po okusu 1 x žlica kisla smetana 1 x belo vino 1 x česen in šarlotka Najprej na olivnem olju popražimo nasesekljano šarlotko in česen, dodamo špinačo. Ko se poduši vse skupaj, solimo, popramo in dodamo ščep muškatnega oreščka. Nato zalijemo z malo belega vina in pustimo da alkohol izhlapi, nato dodamo v vodo zmešano smetano za kuhanje, tako da je pokrita špinača. Ko je kuhano, zmiksamo z paličnim mešalnikom in še […]
21. 3. 2016

POLNJEN KROMPIR S ŠPARGLJI

Sestavine: Krompir šparglji čebula suhi paradižniki smetana za kuhanje sir Priprava: Krompir z nožem prerežemo – razdelimo na rezine in vanj potisnemo narezane šparglje, čebulo in suhe paradižnike. Solimo, začinimo po okusu. Pećemo v pečici in tik pred koncem prelijemo s smetano za kuhanje in nanj položimo rezino sira ter še vse le nekaj minut gratiniramo. Pa dober tek*
21. 3. 2016

KROMPIR Z ZELENJAVO IZ PEČICE

V pečico lahko damo krompir z različno zelenjavo. Predlagam le, da izbirate enako velike kose trše zelenjave skupaj in kasneje med pečenjem dodate še kakšno mehkejšo zelenjavo kot je naprimer paradižnik in prav tako šparglji,.. Moja zimska mešanica za v pečico je krompir, čebula, strok česna, korenje, koromač,.. Polijem z olivnim oljem, dodam zeliščno maslo, kocko omake za govejo pečenko in premešam. Pečem na 200-250 stopinj cca. 1 uro – odvisno od pečice in količine! Moja poletna mešanica za v pečico pa je sestavljena iz krompirja, mlade čebule, bučk, melancanov, […]
21. 3. 2016

ZELJNA PITA

Sestavine:  1 x česen 1 x čebula 1 x ščepec soli + poper 1 x rdeča paprika 1 x parmezan 2 x jajci 1 x muškatni orešček 200 x dag moke 150 x dag masla 1 x ščepec pecilnega praška 1/2 x kg kislo zelje 1 x panceta ali slanina 1 x smetana za kuhanje Navodila za pripravo:  V posodo presejemo moko in ji dodamo pecilni prašek in sol ter nalijemo 5 žlic hladne vode. Dodamo kosmiče-koščke hladnega masla, jajce in vse skupaj na hitro ugnetemo v gladko testo. Oblikujemo […]
21. 3. 2016

POLETNO IZI KOSILCE #mesnanabodalca #testeninskasolata #izi

Meni se poleti večkrat “zalušta” testeninskih jedi (hladnih ali toplih pašt,..) in manjkrat težkega mesa kot npr. pozimi. Glede nato, da se pri kuhi testenin (bodisi domačih ali kupljenih) vedno zakalkuliram in skuham preveč, sem našla super rešitev za jed, ki je super za drug dan ali pa za večerjo, kjer se lahko te testenine res dobro porabijo 🙂 Pri nas namreč ničesar ne mečemo vstran! #reciklaža Tokrat sem naredila enostavna mesna nabodala s slanino, čebulo in papriko. Spekla sem jih kar na žar ponvi in začinila s Kotanyi mešanico […]
21. 3. 2016

ŠPIKANE PLESKE V BURGERJU S KROMPIRČKOM

    Za prilogo lahko naredimo še sladki in navadni pomfri oz. cvrt krompirček, ki ga lahko cvremo v olju ali pečemo kar v pečici: Vsak sam si lahko naredi burger. Priporočam različne pomake in svežo zelenjavo. Kruh popečemo v žar ali navadni ponvi ali pa jih le pogrejemo v mikrovalovni pečici. Pleskavice oz. burgerje lahko pečemo tudi skupaj z zelenjavo in krompirčkom v ponvi ali na žaru. Dodamo začimbe za zelenjavo in svež rožmarin. Mmmmm 🙂
21. 3. 2016

Fortuna Tajin

Ta recept sem poimenovala Fortuna tajin, kajti na MasterChefu sem delala Karimov Alžirski tajin, katerega nisem naredila pravilno in je to zdaj moja osebna “poprava” oz. moja verzija te jedi 😉 Za moj tajin s puranjimi medaljoni, kuskusem in zelenjavo potrebujemo: Kuskus (IZI BIZI KUSKUS video) kurkuma sol Oljčno olje Jenko z limono medaljone iz puranjega stegna Kotanyi začimbe za meso ( rdeča paprika v prahu, kajenski poper, ingver v prahu, mlet cimet, mleta kumina, sol, poper ) sveža zelišča ( koriander, peteršilj ) lovorjev list koriander Kotanyi mlada čebula […]
21. 3. 2016

SREČNI ČEBULNI KOŠČKI PIŠČANCA

Sestavine:  1 x piščančje meso ( kosi piščančjega stegna brez kosti ) 1 x olivno olje 1 x čebula Ptujski luk, rdeča in bela 1 x strok slonovega česna 1 x sol 1 x kajenski poper 1 x gorčična semena 1 x gorčica 1 x Italian in smokey rub Kotanyi 1 x belo vino Navodila za pripravo:  Meso mariniramo v začimbah in gorčici vsaj pol ure. Preden jih pričnemo pečt jih prekrijemo s čebulo in prelijemo z malo olivnega olja. Meso pečemo v ponvi do zlatorjave barve, nato zalijemo z […]
21. 3. 2016

SREČNO MEDENI PIŠČANČJI FILETI

 Marinada: 1-2 mala žlica česna v prahu 10 žlic olivnega olja 5 žlic medu 5 žlic gorčice 2 žlici gorčičnih semen sok polovice male limone Potrebujemo še: 600g piščančja prsa-fileti sol, poper mala čebula mali koromač Priprava: Čebulo in koromač narežemo na obroče in naložimo na dno pekača. Polijemo z malo olivnega olja in damo v pečico za nekaj minut, da pozlati, nato nanj naložimo piščančje filete, ki smo jih že začinili s soljo in poprom. Pripravimo marinado in jo premažemo-prelijemo po mesu. Preostalo marinado lahko dodamo čez 20-30 min […]
21. 3. 2016

JETRCA NA PIREJU IN REPI

POTREBUJEMO: 4 kos lovorjev list 1 ščepec poper 2 kos cebuli 400 g jeter ali drobovine 1/2 kg kisle repe 10 kos krompirjev 1 jedilna žlica moke za podmet repe 1 ščepec sol 1 ocvirki za zabelo  PRIPRAVA: Najprej olupljen in na majhne koščke narezan krompir damo kuhati v slano vodo. Medtem v drugem loncu zalijemo repo z vodo in jo kuhamo do aldente nekoliko dlje kot zelje cca 10′-15 min. Repe ne solimo! Naredimo še podmet za repo: V lonček vlijemo 1dcl mlačne vode in dodamo žlico moke, ki […]