Srečna kulinarika

25. 3. 2016

SOLATKA ZA POSTNI DAN

Sestavine: sestavljena mešana solatka domač jabolčni kis pikica bučnega in malo olivnega olja sol z zelišči zelišča (italjanska mešanica svežih-zamrznjenih zelišč) feta sir kozice z curryem Hofer (zamrznjen program) Priprava: Na olivnem olju ali kokosovem na hitro popečemo kozice, ki so že marinirane. Če nimamo mariniranih, jih lahko začinimo z curryem v prahu, sol, kajenski poper, peteršilj, česen,.. Solato zmešamo po okusu, dodamo ji tudi malo barvne paprike, ki smo jo na hitro popražili in jo med praženjem pošpricali z balzamičnim kisom. Njami* Pa dober post vam želim*
25. 3. 2016

IDEJE ZA PISANE SOLATE

Nekaj idej za solate:1. PEČENO SVEŽA SOLATKA: Na olivnem olju popečemo čebulo, strok sesekljanega česna, bučke, blitvo ali špinačo, pošpricamo s sprejem balzamičnega kisa in solimo. Premešamo in ohladimo. Zraven dodamo še svež češnjev paradižnik in mozzarelo, sol, sveža zelišča ali začimbe (lahko sesekljano baziliko, petrešilj, rožmarin,..), polijem z dobrim olivnim oljem (lahko tudi bučnega ali konopljino) in balzamičen kis (lahko svetel ali temen). Pa dober tek. P.s. če popečemo oz. podušimo še paradižnik lahko jeste tudi bolniki abdomna, ki vam ne svetujejo sveže zelenjave! 2. SOLATA Z JOGURTOVIM PRELIVOM […]
25. 3. 2016

ŠTAJERSKO-GRŠKI CAPRESE KOCBEK

Kot veste štajerci damo bučno olje vsepovsod 😉 Probajte še vi in se prepričajte o dobrem okusu, ki doda jedi piko na i! Nekaj info o bučnem olju:  Olje je bogato tudi z visoko vsebnostjo delta-7-sterolov, ki deluje proti povečanju prostate (1g olja vsebuje 5mg). Večkrat nenasičene maščobne kisline v sodelovanju z drugimi učinkovinami pozitivno vplivajo na presnavljanje helostorola. Visoka vsebnost vitaminov in mineralnih snovi pa pomaga pri odvajanju vode in koristi živcem, krepi mišičje in vezivno tkivo ter na splošno normalizira celično presnovo. Ščiti nas tudi pred prostimi radikali […]
25. 3. 2016

Zelenjavna solata po “francosko”

Hitra “francoska” solata malo drugače  POTREBUJEMO: *različno zelenjavo narezano na majhne koščke (lahko mešano zamrznjeno zelenjavo) *trdo kuhano jajce ali 2 *kisle delikatesne mini kumare *olivno olje *majonezo (lahko česnovo) *kislo smetano (priporočam jogurtovo light) *česen (nariban ali v prahu) *bel balzamičen kis (lahko tudi jabolčni) *poper, sol   PRIPRAVA: Zelenjavo (korenček, krompir, greh, cvetača, brokoli,..) skuhamo v vreli vodi ali bolje le na pari. Ohladimo, solimo in vmešamo žlico olivnega olja, narezano trdo kuhano jajce in narezane kisle kumare. Nato dodamo dresing: majonezo, smetano, riban česen, poper, sol in […]
25. 3. 2016

GOVEDINA V SOLATI

Sestavine: 1 x bučno olje 1 x POPER 1 x parmezan 1 x ementaler 1 x jabolčni kis 1 x kos govedina iz juhe – ohlajena dušena in popečena na čebuli Navodila za pripravo: Iz juhe vzamemo kuhano govedino in jo podušimo oz. popečemo na čebuli, kot piše tudi v receptu govedina iz juhe na čebuli. Ostanke govedine pospravimo v hladilnik in ohlajeno narežemo na male koščke. Dodamo ji še svežo čebulo, poper, sol, jabolčni kis, bučno in olivno olje ter zmešamo. Pustimo v hladilniku, da se okusi prepojijo in […]
25. 3. 2016

SOLATE Z ZDRAVIMI OLJI

Iz olivnega in bučnega olja lahko delamo 101 različno jed, ampak najbolj popularne so pa seveda solate, ki so zelo zdrave in dobre. Zato sem vam pripravila nekaj idej, nasvetov kako jih sestaviti in začiniti, da bodo še boljše 🙂 SESTAVINE VSEH SOLAT: različne solate zelenjava Bučno olje KOCBEK Olivno olje PALMIERI Ena boljših zdravih zelenih solat je regrad in ko ga v naravi zmanjka, ga lahko menjamo za rukolo ali radič. Pri nas mnogokrat naredimo kakšen pečen krompirček z zelenjavo v pečici ali ponvi ali pa kar pražen-restan krompir. […]
25. 3. 2016

DRESING ZA KITAJSKO ZELJE

Kitajsko zelje narežemo na tanke trakce in ga operemo z vodo. Nato pripravimo dresing: 1 x kisla smetana ali jogurt in mala žlica majoneze 1 x bazilika 1 x česen v prahu 1 x sol, poper 1 x “sok-kis” od vložene rdeče pese 1 x olivno olje Sestavine dobro premešamo. Količine sestavin dodajajte po okusu, željeni gostoti in seveda po željeni količini dresinga.
25. 3. 2016

KRAŠKO SREČNA RIŽOTA

Če obožujete rižote in Kraški pršut potem bo ta recept prav za vas 🙂 Je zelo enostaven, tako da je primeren tudi za gospodinje začetnice 😉   POTREBUJEMO: Riž arborio za rižote Šalotko ali majhno čebulo Kraški pršut Jušno osnovo (zelenjavna) Parmezan Drobnjak Maslo Mediteranske začimbe Kotanyi mlinček Poper (kajenski, črn, bel,..) PRIPRAVA: Na malo olivnega olja na hitro popečemo koščke pršuta, dodamo nasesekljano šalotko/čebulo, vse skupaj popečemo da čebula porumeni in dodamo riž. Ko riž “postekleni” zalijemo z deci ali dva Malvazije Kras in nato dodajamo jušno osnovo in […]
25. 3. 2016

MAXI SREČNA PIVSKA RIŽOTA

Sestavine za 4 osebe:1liter ali kocka / jušna osnova (priporočam zelenjavna) 10 ali več rezine/koščki slanine/koščki kranjske klobase 1 čebula 3 stroki česna 400 g riž (priporočam 100-150g na osebo Arborio riža) 400 ml piva (priporočam svetlo pivo) parmezan chedar ali kakšen drug topljiv sir kajenski poper, poper mediteranske začimbe v mlinčku Kotanyi sveža zelišča maslo   Priprava: Posebej popečemo koščke slanine ali koščke Kranjske klobase do rjavo hrustljavega in zatem dodamo še sesekljano čebulo in česen. Premešamo vse skupaj, dodamo riž in pustimo, da “postekleni” (cca. 2 minutki). Zalijemo […]
25. 3. 2016

KUSKUS ZA/IZ PAPRIKE

Kuskus je ena izmed “prilog” ali “jedi”, ki jih naredimo na 1,2,3 😉 Zato danes en malo drugačni recept iz na hitro pripravljenega kuskusa 😉 POTREBUJEMO: kuskus čebula (šarlotka, bela, rdeča) česen paprike (barvne) feferone (pekoče, sladke,..) češnjevi paradižniki sveža meta vino (rose ali belo) jušna osnova začimbe po okusu PRIPRAVA: Nasesekljana čebula, česen in feferoni se popečejo na hitro na olivnem olju, dodamo razno papriko, češnjeve paradižničke, premešamo in pustimo nekaj minut, nakar dodamo še kuskus, zalijemo z malo vina in pustimo minutko, da alkohol izhlapi. Zalijemo z jušno […]