Srečna kulinarika

25. 3. 2016

PRES*CHEESECAKE

Tortni pekač s premerom cca. 28 cm  SESTAVINE:  Prva presna plast:  1 x mleti lešniki Hofer 1 x mleti mandlji Hofer 3 x vrečke datljev brez koščic Hofer 1 x skodelica kakava 3-4 x žlice kokosovega masla oz. olja v trdem stanju 4 x žlice vode Sadna sredina – nadev: cca. 1-2 skodelici zamrznjenih gozdnih sadežev in jagod, ki jih prej odmrznemo ali v sezoni sveže. Polovico zmeljemo v grob smoothie. Druga presna plast:  2 x vrečki datljev brez koščic Hofer 1 x vrečka fig ali sliv ali marelic Hofer […]
25. 3. 2016

PANCHEESECAKE

Sestavine:  1 x palačinke 1 x softchesee oz. sirni namaz – Philadelphia ali podobno npr. Hofer ali Lidl 2 x jajce 1 x kisla smetana 1 x cotage chesee Hofer ali Lidl 1 x vanilijev sladkor + sladkor 1 x rozine namočene v rum ali kompot 1 x sladka smetana Priprava:  Palačinke nadevamo z nadevom: zmešamo sirni namaz + polovico kisle smetana + cotage chesee + polovico sladke smetane + vanilijev sladkor in sladkor po okusu. Na kocu vmešamo še rozine, ki so bile namočene v rum. Palačinke “zavijemo” in jih naložimo […]
25. 3. 2016

CHEESECAKE BASIC

SESTAVINE IN PRIPRAVA:  PIŠKOTNO DNO: Na 24-26 cm premer tortni pekač položimo popolnoma zmlete kekse 1x 300-400g (digestive-kupiš jih v Leclerku ali pa polnozrnate “albert” kekse v Lidlu ali Hoferju) zmešane z 100-max. 150g stopljenega masla ali margarine ter jih s pripomočkom za pire krompir, rahlo potisnemo in zravnamo na dno pekača. Za 5-10 min položimo v hladilnik, da se strdi. Medtem pripravimo kremo: KREMA: Vsa skrivnost je v namazu Philadelphia 6 x 175g “soft cream cheese” (lahko tudi softcheese namaz od npr. Lidla, Hoferja,..), 2dl sladkorja, 1 žlica vanilijevega sladkorja, […]
25. 3. 2016

ČOKO*CHEESECAKE BREZ PEČENJA

Pekač cca. 28cm premera.  Sestavine:  200 g polnozrnatih keksov 250 g čokoladno-čip cookijev 100-120g stopljene margarine-masla 1120 g soft cheese (3 x classic, 3 x light mehkega sirnega namaza) 1-2 žlice sladke stepene smetane in kisle smetane 200 g temne čokolade Manner 200 g svetle čokolade Manner 300 g noisette Milka 1 žlica sladkorja v prahu Priprava:  Piškotno dno je iz popolnoma zmletih polnozrnatih keksov in cookiejev ter stopljenega masla ali margarine.Pritisnemo ob dno pekača-posode. Kremo počasi zmiksamo iz mehkega sirnega namaza Philadelphia ali podobno različico softcheese ter dodatkov kisle, sladke smetane […]
25. 3. 2016

AFTER VELIKONOČNI PATE

Za veliko noč in ostale praznike nam vedno ostane kaj hrane in ne vemo kaj z njo, da je ne vržemo proč. Pri nas se hrana nikoli ne meče stran. Tokrat smo pečenko in pečenega piščanca zmleli v pašteto. Dodala sem majonezo, mehki sir, kislo smetano, žlico hrena, suhe paradižnike, praženo čebulo, olivno olje. Začinite lahko po svojem okusu. Paštetko pa smo mazali na velikonočni pirin kruh brez kvasa s šparglji. P.s. k ostankom mesa lahko dodajate mazljive sestavine in začimbe po svojem okusu. Vse skupaj zmeljete in imate domačo […]
25. 3. 2016

TUNINA PAŠTETA

Sestavine: 1 x čajna žlica kapre ali olive ali suhe paradižnike 1 x jedilna žlica majoneza ali philadelphia soft cheese 1 x žlica kisle smetane 1 x kajenski poper 1 x malo pražene čebule in česna – po okusu 2 x kos tuna v konzervi (v olivnem olju ali navadnem – po okusu) 2 x namazni – topljen sir (trikotnik) 1 x poper in sol po okusu 1 x jedilna žlica olivnega olja (pekočega, tartufovega ali navadnega) Navodila za pripravo: Vse sestavine damo v mikser in jih dobro zmeljemo. Lahko […]
25. 3. 2016

HUMUS

Potrebujemo: 1 konzervo čičerike (lahko jo skuhate tudi sami) 1 večji strok nasesekljanega česna (lahko tudi v prahu) 1/2 soka limone začimbe ( po okusu lahko dodamo sol, poper, kumina v prahu, muškatni orešček, čili ali kajenski poper,..) nekaj žlic vode v kateri je bila čičerika Priprava:   Čičeriko odcedimo, dodamo česen, sok limone, začimbe po okusu ter nekaj žlic tekočine, ki je ostala od čičerike. Zmiksamo v mešalniku (multipraktik, blender, mikser, ročni ali palični mešalec,..) in dodajamo tekočino do željene gostote,.. P.s. jaz včasih dodam še malo popečenih mandljev […]
25. 3. 2016

PIŠČANČJA PAŠTETA

To je ideja za uporabo poprazničnih ali nedeljskih ostankov hrane. Ne zavrzite jih ! Najprej naredite ta recept: Sestavine: 1 x hladni ostanki pečenega piščanca ali purana 1 x žlica majoneze ali namaza Philadelphia 1 x žlica kisle smetane 1 x kajenski poper 1 x malo pražene čebula 1 x žlica namazni sir z zelišči Lidl 1 x namazni – topljen sir (trikotnik) ali brie 1 x suhi paradižniki – predlagam v olivnem olju 1 x poper in sol z tartufi – po okusu 1 x tartufovo olivno olje – […]
25. 3. 2016

SREČNA MEDENA PAŠTETKA

 Za pašteto potrebujemo: pečeno piščančje ali kakšno drugo meso brez kosti lahko tudi pečena drobovina pečena zelenjava Začimbe in dodatki: pečena – pražena čebula smetana sirni namaz ali maskarpone maslo (mehko ali stopljeno) olivno ali kokosovo olje kajenski poper rozine namočene v vodi z medom (da ne bodo presuhe) Polivka: med maslo rozine Priprava: Sestavine damo v multipraktik oz. mešalnik in jih premešamo. Razmerje mesa in ostalih sestavin naj bo približno meso+zelenjava 80% in 20% dodatkov (dodajte toliko tekočine smetane in malo masla, da bo pašteta mazljiva in ne presuha […]
25. 3. 2016

PISANA SOLATA S ČIČERIKO

 POTREBUJEMO: konzervo čičerike (lahko jo skuhamo tudi sami) čebula olive, kapre paradižnik (lahko češnjevec) barvna paprika (rumena, oranžna, zelena, rdeča,..) rukola ali mlada špinača svež nasesekljan koriander (po okusu lahko peteršilj, meta, bazilika,..) začimbe (sol, poper, kumina, česen v prahu,…) sok limone olivno olje PRIPRAVA:  marinado naredimo tako, da zmešamo olivno olje, limonin sok, po okusu začimbe ter dodamo nasesekljana sveža zelišča. Prelijemo po zelenjavi – solati z dodano čičeriko in premešamo. Postrežemo s kakšnim kamutovim ali pirinim mafinom, ki ga lahko po želji tudi namažemo s humusom . Pa […]