Srečna kulinarika

21. 3. 2016

RIBE NA SOPARI

Priprava rib na posteljici zelišč in zelenjave na sopari je super rešitev za hitro pripravljen in zelo zdrav in okusen obrok. Dodate lahko karkoli. Danes pa vam v sodelovanju z ORIFLAME WELLNESS podamo “osnoven recept” oz. idejo kako pripraviti vse skupaj v foliji. Pomagajo vam lahko tudi otroci in vsak si lahko naredi svoj “paketek” 🙂 POTREBUJEMO: filete rib (skuša, losos, tuna, brancin,..) krompir (narezan na rezine in malo v naprej pokuhan) čebula strok česna koromač paprika paradižnik bučke gobe sveža zelišča (koper, rožmarin, timijan,..) solni cvet (ali morska groba […]
21. 3. 2016

FENSI TRIS na izi

 Pirina rižota s curryem in kozicami Popražimo nasesekljano šarlotko in strok česna, na male koščke narezano bučko, dodamo pirin riž, popražimo vse skupaj in zalijemo (merilo 1:3 oz. po navodilih za riž) z mešanico ribje ali zelenjavne jušne osnove ali voda z jušno kocko + kokosovo mleko ali smetana + malo belega vina. Dodamo sol, kajenski poper in začimbo za rumen curry. Kozice kupimo kar zmrznjene marinirane z curryem v Hoferju in jih na hitro popražimo na olivnem ali kokosovem olju. Ko je rižota že kuhana aldente, ji dodamo še […]
21. 3. 2016

RIBA V PEČICI Z ZELENJAVO

 POTREBUJEMO: Orada, Brancin Limona Rožmarin Česen Morska sol z mediteranskimi zelišči Krompir Zelenjava (jaz imam rada korenček, paprika, čebula, bučke inna koncu dodam še paradižnik) Belo vino  PRIPRAVA: Ribe mariniramo v olivnem olju s česnom, soljo in zelišči vsaj nekaj ur pred pečenjem. Napolnim jih z vejico rožmarina in rezino limone. Krompir in zelenjavo narežem na majhne kose jih začinim in prelijem s kokosovim ali olivnim oljem in nanj položim ribe. Za 10 min pokrijem s folijo, nato odkrijem in pečem še cca. 15min (cca.200stopinj celzija). Proti koncu dodam še […]
21. 3. 2016

MARINIRANI RAKCI Z ROSE OMAKCO

Rakce na hitro “pokuhamo” v vreli slani vodi in jih ohladimo. Lahko kupimo že toplotno obdelane rakce. Prelijemo z olivnim oljem, stisnemo limono, dodamo česen, sol z zelišči, mediteranske začimbe ali sveža zelišča in pustimo v hladilniku nekaj ur. Postrežemo z omakco. Pasirani pelati + sol z zelišči + balzamičen sirup + česnova majoneza. Njami ***
21. 3. 2016

MORSKI PIKNIK

Škampi, kozice, hobotnica, lignji,… Vse to so morske dobrote, ki jih lahko pečemo tudi na žaru. Predlagam sveže škampe oprane in namočene v marinadi iz mediteranskih zelišč, sesekljanega ali zmletega česna in šarlotke, sol, olivno olje, malo limoninega soka in belega vina. Prav tako s to marinado prelijem tudi že v naprej kuhano hobotnico in lovke orjaškega lignja, ki pa jih še naknadno solim z grobo soljo. Oluščene kozice pa lahko naredimo tudi kot nabodala in jih prelijemo z marinado, ki sem jo opisala zgoraj ali pa jih začinimo enako […]
21. 3. 2016

FORTUNA SAGANAKI ali morski golaž

Sestavine: 2 rdeči čebuli 2 beli čebuli 2 šalotki 3 stroke česna Morske dobrote po okusu (sveže morske dobrote in hobotnico prej pokuhamo v soljeni vodi ali v ribji juhšni osnovi, ki ji dodamo vino in jih nato dodamo k čebuli, lahko pa dodamo kar zamrznjene, ki pa jih dodamo kar v čebulo po receptu): ŠKAMPOVI REPKI, CELI ŠKAMPI, KOZICE REPKI, CELE KOZICE, JASTOG, LIGNJI, HOBOTNICA, mešani MORSKI SADEŽI,.. 1-2 dcl belega vina (po okusu) 3 x kos različne barve paprike Dodamo lahko tudi bučke, melancane,… 1 x kos konzervirani […]
21. 3. 2016

ZLOŽENKA SAGANAKI

Sestavine: Saganaki recept najdete med morskimi jedmi! Priprava zloženke: Pekač premažemo s smetano za kuhanje ali bechamelom, nato položimo list vlečenega testa. Nanj spet pomažemo smetano in polijemo saganaki. Nato spet položimo list testa in nanj smetano in feta sir ter tako nadaljujemo dokler nam ne zmanjka sestavin! Na koncu prelijemo s smetano in potresemo s parmezanom. Pečemo cca 30 minut na 200 stopinj celzija in nato po vrhu naložimo še rakce (lahko so zamrznjeni, ampak jih prej spereti z vročo vodo, da se malo odmrznejo) ter pečemo še 15-20 […]
21. 3. 2016

DIVJI LOSOS PO TOSKANSKO

Sestavine: 1 x bazilika 1 x česen 1 x olivno olje 1 x čebula 1 x paprika 1 x peteršilj 1 x sol 1 x belo vino 1 x kajenski poper 1 x poper 1 x file divjega lososa (npr.Keta) 1 x gorčična semena in gorčica 1 x krompirček za pečenje Navodila za pripravo: Vse zgoraj naštete začimbe in zelenjavo nasesekljamo in vse skupaj zdrobimo v možnarju ter zmešamo v marinado z olivnim oljem. Premažemo lososa in ga pustimo v paci-marinadi v hladilniku vsaj nekaj ur (predlagam čez noč). Narežemo […]
21. 3. 2016

LOSOS PO MOJE

ZA LOSOS POTREBUJEMO:  1-2 x steak-kos lososa (zamrznjen ali svež) 1 x fish & soya omaka 1 x strok česna 1 x olivno olje Losos je riba, ki ima zelo specifičen okus, zato je ni potrebno preveč začinit. Sol in poper je dovolj. Ker pa moremo včasih malo ekspirementirat pa lahko probate tudi ta recept. Zamrznjen ali svež losos umijemo pod tekočo vodo in ga damo v posodo z mešanico ribje in sojine omake (lahko samo soya ali terijaki,..) in stisnjenega ali sekljanega česna. Posodo postavimo v hladilnik za nekaj […]
21. 3. 2016

SREČEN PISAN KROMPIRČEK

Potrebujemo:  mlad krompir, vijolični krompir, sladki krompir, rdečo čebulo, belo čebulo, česen, svež rožmarin, timijan, kajenski poper, provansalske ali mediteranske začimbe, solni cvet, olivno olje. Priprava:  V ponev ali pekač narežete različni krompir. Sladkega narežete na večje kose kot vijoličnega in domačega, ker se prej speče. Dodate kolobarje čebule, svež timijan, neolupljene stroke česna (strok malo porežete ob straneh ali pa ga z nožem potlačite, da se malo odpre). Solite, potresete s kajenskim poprom in z mešanico provansalskih ali mediteranskih zelišč ter polijete s hladno stiskanim olivnim oljem. Pečete tako […]