Srečna kulinarika

25. 3. 2016

Rižota s šparglji, mozzarelo in Grana Padanno by Anja Bohinc

Anja Bohinc in njen izjemno ljub recept za vikend kosilo : Rižota s šparglji, mozzarelo in Grana Padanno  Za jed za 4 potrebujemo: 1 veliko čebulo divje šparglje Mozzarello Grana Padano Basmati riž Peteršilj Bazilika Lovor Priprava: Prepražimo veliko čebulo na kokosovem olju, da porumeni.  Dodamo 2 skodelici (500g) riža, počakamo da postekleni. Zalijemo z vodo (razmerje 1:3). Dodamo sveže lovorjeve liste, baziliko, peteršilj, kajenski poper, muškatni orešček, himalajsko sol. Kuhamo (navadno se basmati riž kuha od 12-15 min). Minutko pred koncem očiščene in pripravljene šparglje (pazimo, da jih odlomimo tako, […]
25. 3. 2016

DŽUVEČ RIŽ na izi

DŽUVEČ riž lahko naredimo iz navadnega, divjega ali pa tudi iz pirinega riža. Zdaj ko je sezona za poletno zelenjavo vam priporočam pripravo džuveča kot glavno jed ali pa kot prilogo. POTREBUJEMO: poletno zelenjavo (za cca. 3-5 oseb odvisno ali bo priloga ali glavna jed: 1 manjša čebula, 1-2 strok česna, 1-2 papriki, 3-4 paradižnike ali češnjev paradižnik,…lahko dodamo tudi kakšne bučke in melancane narezane na kocke) riž (bel, divji, pirin,..cca. 100 ml v lončku je za 1 osebo, če delamo pa kot glavno jed pa priporočam 150-200ml na osebo) […]
25. 3. 2016

PIRINA RIŽOTKA Z ZELENJAVO

Sestavine: 1x pirin riž (Muller) cca. 100g na osebo 1x različna zelenjava (sveža, zamrznjena,..) 1x čebula TEKOČINA: 1x kokosovo mleko 1x smetana za kuhanje 1x belo vino 1x voda DODATKI: 1x zelenjavna kocka jušne osnove 1x sol, poper, zelišča, začimbe po okusu Priprava: V loncu na olivnem olju najprej prepražimo čebulo, dodamo ji zelenjavo (jaz sem uporabila vse kar imam v zmrzovalniku in hladilniku – vsega malo – korenček, zeleno, bučke, paradižnik, papriko, nariban majhen košček ingverja, peteršilj,..). Dodamo sol, poper in kocko za jušno osnovo. Ko vse skupaj popražimo […]
25. 3. 2016

KRAŠKA ČUDEŽNA PAŠTA #brezkalorij #testenine #čudežnetestenine

Ta pašta se imenuje čudežna zato, ker so testenine popolnoma brez kalorij. Kraška pa se imenuje zato, ker smo naredili omakco s teranom in kraškim pršutom 😉 Za 1-2 osebi POTREBUJEMO: 1 Čudežne testenine 4 rezine Kraškega pršuta 1 konzervo paradižnikove omake (jaz imam kuhane domače pelate in paradižnik delno spasirano v zmrzovalniku) 1dcl Terana 1 šalotko 2 stroka česna žlico kaper žlico narezanih suhih paradižnikov olivno olje parmezan smetana za kuhanje (po okusu ali potrebi za kremnost omake) jušna osnova, fond, zelenjavna kocka PRIPRAVA: Testenine dobro operemo s hladno […]
25. 3. 2016

TESTENINE S TUNO NA 101 NAČIN NA IZI*

Testenine s tuno imamo radi skoraj vsi kajne? Hitro so pripravljeni in lahko jih pripravimo na zelo zdrav način ali pa pač na takega, ki nam ugaja 😉 Nekaj idej delim z vami tudi jaz: 1. NASVET ZA KUHANJE TESTENIN: Vedno testenine kuhajte v začinjeni vreli vodi (lahko jušna osnova-kocka ali sol, začimbe – zelišča,..). S tem dobijo testenine okus in jih lahko nato prelijemo le z dobrim oljčnim oljem in dodamo tuno in imamo obrok pripravljen. 2. TUNA&MAJONEZA : Če si želimo enostavne in manj “zdrave” različice dodamo še […]
25. 3. 2016

KRAŠKA ROSE PAŠTA Z MELONAMI

 Potrebujemo: testenine (pljukance, svedre, fuže,..) šarlotka česen kraški pršut rose vino pasirana paradižnikova omakca (pelati pasirani lahko tudi mešani z zelenjavo,..tokrat so Mercatorjeve omakce) sveža bazilika in meta sušen origano, mediteranske začimbe kajenski poper sladka smetana za kuhanje feta sir navadna melona (dinja) različne melone Priprava:  Koščke pršuta popečemo na sesekljani šarlotki in česnu, zalijemo z vinom in pustimo da alkohol izhlapi. Prelijemo s pelati – paradižnikovimi omakcami. Začinimo s svežo baziliko, meto, mediteranskimi začimbami, sol, kajenski poper ter zalijemo s smetano za kuhanje, ddodamo še koščke melone dinja in pustimo […]
25. 3. 2016

RAVIOLI V CURRY OMAKCI S POLETNO ZELENJAVO

POTREBUJEMO: Ravioli (jaz sem imela domače Istrske polnjene s koprivo in mladim sirom) koščki piščanca smetana za kuhanje (predlagam Hoferjevo, ker je bolj gosta, drugače pa jo zgostite s parmezanom) penina rumen curry (začimba Kotanyi ali Maestro) mlada čebula češnjevec PRIPRAVA: Skuhamo raviole al dente (vsaj 2 minuti manj kuhanja kot piše na embalaži). V drugi posodi ali voku popečemo koščke soljenega piščančka in jih zalijemo z malo penine. Pustimo 2 min, da alkohol izhlapi in dodamo smetano za kuhanje v katero dodamo žlico rumenega currya (oz. po okusu, da […]
25. 3. 2016

RAKOV SAGANAKI & bavete na izi

Ta morska jed je zelo okusna in hitro pripravljena in kar je še najboljše pripravi jo lahko vsak, tudi moj mož 😉 Tokrat je možek kuhal po mojem receptu za snemalno ekipo Planet TV-ja za Oddajo O: http://www.srecna.si/index.php/o-nas/mediji/11-reference/mediji-o-nas/264-moz-kuha-za-o-planet-tv Za to okusno morsko poletno jed potrebujemo: 1-2 x rdeča čebula 2-4 x stroke česna 1x paradižnikovo zelenjavna omaka (Eurospin) vsaj 500g mariniranih rakcov (za hitro pripravo predlagam Hofer zmrznjen program) belo vino (cca 1 dcl polsladko-polsuho) feta sir bavette (Eurospin) ali kakšne druge testenine Priprava: Na olivnem olju popražimo nasesekljano čebulo in […]
25. 3. 2016

BOLONJEZE na izi

Potrebujemo: 1 x mleto meso (govedina, puranje ali mešano) na osebo cca. 100g mesa 1 x mešana zamrznjena zelenjava za praženje Bofrost (korenček, zelena, čebula) na 100g mesa damo 50g zelenjave 1 x pasiran paradižnik z zelenjavo – omaka v steklenici Eurospin  1 x bavete ali špageti Eurospin – 1 paket je za cca. 3-4 osebe 1 x sol, poper, kajenski poper, bazilika, origano   Priprava: Skuhamo testenine po navodilih na embalaži, jih odcedimo ter polijemo z malo oljčnega olja, da se ne zlepijo. V ponvi na katero se ne […]
25. 3. 2016

BUCATINI S TUNO PO “MOŠKO”

SESTAVINE za 3-4osebe: Čebula (1 šarlotka ali 2 mladi čebuli) Česen (strok sesekljanega ali pa čajna žlica zamrznjenega česna Eurospin) Zelenjava, ki jo imate doma (šparglji, paprika, bučke, korenček,..) Majhna konzerva ali tertapak pasiranih ali polpasiranih pelatov-paradižnkova omaka 2 konzervi tune v olivnem olju 1 konzerva tune Rio mare za pašto aglio olio e peperoncino 1 Bucatini ali bavete ali špageti Parmezan v kosu (priporočam Regiano)  PRIPRAVA: Česen in čebulo popražmo na olivnem olju, nato dodamo še na majhne koščke narezano ostalo zelenjavo (lahko tudi brez, če je nimate doma,..). […]