Srečna kulinarika

25. 3. 2016

ČOKO-VIŠNJEV MAFIN #BISKVIT #TORTICA #KOLAČ #PIVOFEST

S Pivom lahko tudi pečemo. Jaz obožujem čokoladne mafinčke z višnjevim pivom, ki jih lahko pripravimo tudi kot biskvit za tortico ali pa naredimo kolač. Za zmes za cca. 12 večjih mafinov ali za 1 večji kolač potrebujemo: 60ml rastlinskega olja 200ml višnjevega ali češnjevega piva 2 jajca 200 g moke 1 pecilni prašek 20g kakava 1 x čokoladni puding 150g sladkorja čokoladne koščke-chip po okusu smetana in/ali mascarpone, soft cheese višnje (kompot)   PRIPRAVA: Pivo, olje in jajca dobro premešamo, nato dodamo še ostale sestavine in jih zmešamo v […]
25. 3. 2016

SLADOLEDNA PO/PRAZNIČNA TORTA

Sestavine:  rolade mini ali navadne  sladoled po okusu (vanilija je najboljši izbor, če dodajamo suho sadje, oreščke,..iz ruma)  rozine, suho sadje, oreščki namočeni v rum marmorni kolač (lahko tudi kakšen domač ostanek kolača,..) Priprava:  V pekač-posodo, ki jo lahko pokrijemo in damo v zmrzovalnik, najprej položimo prozorno folijo za živila. Na njo polagamo rolade in luknje zapolnimo z kakšnim kolačom. Pred tem namočimo suho sadje in oreščke v rumu in jim naknadno dodamo kolač ter malo stopljen sladoled, da ga lahko mešamo. Premešamo in nadevamo nad rolade. Pokrijemo spet z roladami […]
25. 3. 2016

MELONINA SLADKA ZLOŽENKA NA IZI

 Potrebujemo: biskvit (npr. kupljen marmorni kolač) mleti lešniki ali mandlji kokosova moka medena melona (lahko različne melone, različnih barv,..) smetanov vanilijev puding (kupljen iz hladilnika) smetanov čokoladen puding (kupljen iz hladilnika) kokosova voda sveža meta Priprava: V kozarec nadrobimo malo biskvita in ga malo osvežimo s kokosovo vodo ali še bolje zmeloninimi smutiji, potresemo z lešniki ali mandlji. Nato nanj nadevamo koščke melone in prelijemo z vanilijevim pudingom, nato spet plast biskvita, osvežimo z vodo ali smutijem in potresemo s kokosovo moko, dodamo koščke melone in prelijemo s čokoladnim pudingom. […]
25. 3. 2016

BLAŽEVA PROTEINSKA KREMŠNITA

SESTAVINE: listnato testo (cca250g) 1 l mleka 4 jajc 16 dag sladkorja 60g vanilijevih beljakovin (Olimp whey complex – PROTEINI.SI ) malo ruma čajno žličko limone 1 tretjina vanilijevega stroka 0,5 l sladke smetane PRIPRAVA: Listnato testo razvaljamo čez celotno površino pekača – širina testa mora biti 1-2 cm širša od modela saj se med peko skrči. (med 2 in 5 mm debeline). Pečemo do zlato rumene barve pri temperaturi 200°C. Pred peko OBVEZNO ”prešpikaj” testo. Od 1 l mleka odvzemi 1 dcl hladnega mleka in vanj vmešaj sladkor, vanilij […]
25. 3. 2016

BANANIN KOLAČ in MAFINI s sadjem

Sestavine: 2 x jajce 100g rjavega sladkorja + 2 veliki žlici medu + 1 vanilijev sladkor po okusu lahko dodamo še ščep muškatnega oreščka in cimeta 4 banane 150g masla 200g pirine ali navadne moke 1 zavitek pecilnega 100g fino mletih lešnikov ali Hoferjev Nussfulle jagode in robide   Priprava:Stepenima jajcema dodamo 100 g rjavega sladkorja + 1 vanilijev sladkor + ščep muškatnega oreščka in cimeta + 2 veliki žlici medu. Medtem 4 banane zmiksamo in prelijemo z 150g masla stopljenega in nato vse skupaj zmešamo ter dodamo še 200 […]
25. 3. 2016

MAFNICE by IRIS

Zmagovalka Iris Kočevar je za ta super velikonočni recept prejela srečno razvajanje v Lepotnem salonu Biser v Komendi 🙂 Hvala vsem za sodelovanje na srečni 🙂 Več o Mafnicah:MAFNICE (MUFFIN POTICE) so pri nas stalnica zadnji dve leti za praznike. Preizkusila sem že kar nekaj variant receptov. Najbolje se obnese tale recept: Testo: Potrebujemo: 650g moke, 1 vrečka suhega kvasa, 2 dcl mleka, 150g sladkorja in 150g masla, 4 rumenjake, 1 vanilijev sladkor, nastrgana lupina bio limone. Zamesimo in pustimo v hladilniku čez noč v pokriti posodi. Naslednji dan razvaljamo testo na […]
25. 3. 2016

ŠTRUDL NA IZI – 101 NAČIN

Štrudl ali zavitek lahko delamo na več načinov. Jaz po navadi testo kar kupim. Včasih vlečeno, včasih listnato. Včasih zavitek-štrudl zavijam, včasih pa ga naredim kot “gibanco”, tako da delam plasti različnih sestavin (npr. lešnikova fila ali orehova fila,vanilijev puding, kokosova fila, naribana jabolka sladkana z vanilijevim sladkorjem). Na zadnji list testa namažemo s stepenim jajcem in zKotanyi mlinčkom karamela, vanilija in cimet potresemo, da se naredi lepa zapečena karamelizirana skorjica. Ali pa naribamo jabolka, skuhamo vanilijev puding in zavijemo v štrudl.Premažemo z jajcem in pečemo na cca.180-200 stopinj cca. […]
25. 3. 2016

SREČEN ČEBELJI PIK

 Potrebujemo: pecivo ali kolač ali biskvit (predlagam marmorni kolač cca. 500g ) 30 ml rum 1 x kompot (mešano sadje, jagode, višnje,..) med (po okusu) mleti lešniki (100-200g po okusu) 1 x vanilijev ali čokoladen puding (lahko tudi oba in naredimo dvobarvni čebelji pik) 1/2 l mleka za puding 3žlice rjavega sladkorja za puding 50g oz. 2-3 žlice stepene smetane 1 čokolado s kostanjevim medom Medena kraljica Priprava: Nadrobimo biskvit in mu dodamo med, lešnike, malo ruma in soka od kompota, da dobimo maso, ki jo  lahko potlačimo na dno […]
25. 3. 2016

JOGURTOVO PECIVO Z JAGODAMI IN KOKOSOM NA IZI

1 lonček = 1 jogurtov lonček 200ml Recept je za velik pekač, ki je bil zraven pečice.  POTREBUJEMO: 6 jajc, 2 vanilijeva sladkorja, 1 lonček rjavega sladkorja (lahko tudi med ali javorjev sirup), 600ml (3 po 200ml ali 4 po 150ml) jogurta (predlagam kokosove) 1 lonček olja (predlagam kokosovo), 2 pecilna, 6 lončkov moke (lahko tudi pirino) 1 lonček kokosove moke po želji dodamo malo kokosovega likerja (Malibu,..) sadje (tokrat so domače jagode, lahko pa uporabite vso sadje, lahko tudi iz kompota ali zamrznjeno,..) PRIPRAVA in PEKA:  Najprej zmiksamo sladkor, […]
25. 3. 2016

PALAČINKE 1,2,3

Jaz sem vedno tista, ki sem delala maso za palačinke, mož pa jih je potem spekel. Zato sem napisala enostaven recept za njami palačinke, ki jih zna pripraviti v celoti tudi sam 🙂 POTREBUJEMO: 1 LONČEK z merico ( 300 ml je za cca. 7-10 palačink ) 1 lonček moke (navadne ali pirine) 1 lonček mleka 1 jajce 1/4 lončka radenske ali piva 1 žličko pecilnega praška 1 vanilijev sladkor 1 žlica navadnega ali kokosovega olja PRIPRAVA: Vse sestavine damo v posodo in jih z metlico od paličnega mešalnika premešamo. […]