Srečna kulinarika

25. 3. 2016

HUMUS

Potrebujemo: 1 konzervo čičerike (lahko jo skuhate tudi sami) 1 večji strok nasesekljanega česna (lahko tudi v prahu) 1/2 soka limone začimbe ( po okusu lahko dodamo sol, poper, kumina v prahu, muškatni orešček, čili ali kajenski poper,..) nekaj žlic vode v kateri je bila čičerika Priprava:   Čičeriko odcedimo, dodamo česen, sok limone, začimbe po okusu ter nekaj žlic tekočine, ki je ostala od čičerike. Zmiksamo v mešalniku (multipraktik, blender, mikser, ročni ali palični mešalec,..) in dodajamo tekočino do željene gostote,.. P.s. jaz včasih dodam še malo popečenih mandljev […]
25. 3. 2016

PIŠČANČJA PAŠTETA

To je ideja za uporabo poprazničnih ali nedeljskih ostankov hrane. Ne zavrzite jih ! Najprej naredite ta recept: Sestavine: 1 x hladni ostanki pečenega piščanca ali purana 1 x žlica majoneze ali namaza Philadelphia 1 x žlica kisle smetane 1 x kajenski poper 1 x malo pražene čebula 1 x žlica namazni sir z zelišči Lidl 1 x namazni – topljen sir (trikotnik) ali brie 1 x suhi paradižniki – predlagam v olivnem olju 1 x poper in sol z tartufi – po okusu 1 x tartufovo olivno olje – […]
25. 3. 2016

SREČNA MEDENA PAŠTETKA

 Za pašteto potrebujemo: pečeno piščančje ali kakšno drugo meso brez kosti lahko tudi pečena drobovina pečena zelenjava Začimbe in dodatki: pečena – pražena čebula smetana sirni namaz ali maskarpone maslo (mehko ali stopljeno) olivno ali kokosovo olje kajenski poper rozine namočene v vodi z medom (da ne bodo presuhe) Polivka: med maslo rozine Priprava: Sestavine damo v multipraktik oz. mešalnik in jih premešamo. Razmerje mesa in ostalih sestavin naj bo približno meso+zelenjava 80% in 20% dodatkov (dodajte toliko tekočine smetane in malo masla, da bo pašteta mazljiva in ne presuha […]
25. 3. 2016

PISANA SOLATA S ČIČERIKO

 POTREBUJEMO: konzervo čičerike (lahko jo skuhamo tudi sami) čebula olive, kapre paradižnik (lahko češnjevec) barvna paprika (rumena, oranžna, zelena, rdeča,..) rukola ali mlada špinača svež nasesekljan koriander (po okusu lahko peteršilj, meta, bazilika,..) začimbe (sol, poper, kumina, česen v prahu,…) sok limone olivno olje PRIPRAVA:  marinado naredimo tako, da zmešamo olivno olje, limonin sok, po okusu začimbe ter dodamo nasesekljana sveža zelišča. Prelijemo po zelenjavi – solati z dodano čičeriko in premešamo. Postrežemo s kakšnim kamutovim ali pirinim mafinom, ki ga lahko po želji tudi namažemo s humusom . Pa […]
25. 3. 2016

SREČNA TESTENINSKA SOLATA S PIŠČANCEM IN GROZDJEM

Potrebujemo:Paradižnik (mini barven in navaden) papriko (zelena, rumena, rdeča) mlado čebulo srebrnak bučke Perutninske trakce ali Perutnina Ptuj kebap za pečenje testenine (farfale.metuljčke) balzamičen bel kis grozdje brez pešk majoneza olivno olje z aromo česna kisla jogurtova smetana sveža bazilika sol Chili z morsko soljo Kotanyi Provansalske začimbe Kotanyi v mlinčku Priprava: V slani vodi z začimbami skuhamo testenine in jih prelijemo z oljem z aromo česna. Pustimo jih ohladit in jim primešamo: na olivnem olju popečene kocke barvne paprike, mlade čebule, bučk in paradižnika, ki jih med pečenjem malo […]
25. 3. 2016

SREČNA SOLATA Z ŽITARICAMI

 POTREBUJEMO: polnozrnate žitarice ali piro, oves, kvinojo ali proso (cca. 60g na osebo skuhamo po navodilih na embalaži in ohladimo) različne barve paprike paradižnik nariban korenček mlada špinača ali rukola mlada čebula ali por sol marinada (limona, olje, strok česna, sveža zelišča, semena,..) PRIPRAVA: Vse sestavine narežemo, operemo, solimo, premešamo in dodamo marinado iz limoninega soka, olivnega olja, stisnjenega stroka česna in sveže sesekljanega koriandra, drobnjaka ali peteršilja. Lahko dodamo še kakšno drugo olje, semena (bučna, sezamova, lanena,..) ter kapre. Super solata za postenje, diete, večerje ali malice. Za kosilo […]
25. 3. 2016

SREČNA SOLATA Z MELONAMI

 Potrebujemo: različne vrste melon (medena, navadna, galia, pepino, zelena) različne barve mini češnjevih paradižnikov avokado (zrel) mozzarella mini kroglice rukola in/ali kitajsko zelje, ledenka sveža bazilika in meta morska sol mediteranske začimbe Kotanyi – mlinček olivno česnovo olje limona bel – svetel balzamični kis Priprava: Melono prerežemo na polovico in izdolbemo male kroglice, dodamo češnjeve mini paradižničke ter mozzarella kroglice  v isti velikosti ter začinimo s soljo, limono, oljem ter sveže sesekljano baziliko/meto. Če želite lahko izdolbete s kroglicami tudi avokado in dodamo solati. Postrežemo na posteljici rukole in/ali na trakce […]
25. 3. 2016

SOLATKA ZA POSTNI DAN

Sestavine: sestavljena mešana solatka domač jabolčni kis pikica bučnega in malo olivnega olja sol z zelišči zelišča (italjanska mešanica svežih-zamrznjenih zelišč) feta sir kozice z curryem Hofer (zamrznjen program) Priprava: Na olivnem olju ali kokosovem na hitro popečemo kozice, ki so že marinirane. Če nimamo mariniranih, jih lahko začinimo z curryem v prahu, sol, kajenski poper, peteršilj, česen,.. Solato zmešamo po okusu, dodamo ji tudi malo barvne paprike, ki smo jo na hitro popražili in jo med praženjem pošpricali z balzamičnim kisom. Njami* Pa dober post vam želim*
25. 3. 2016

IDEJE ZA PISANE SOLATE

Nekaj idej za solate:1. PEČENO SVEŽA SOLATKA: Na olivnem olju popečemo čebulo, strok sesekljanega česna, bučke, blitvo ali špinačo, pošpricamo s sprejem balzamičnega kisa in solimo. Premešamo in ohladimo. Zraven dodamo še svež češnjev paradižnik in mozzarelo, sol, sveža zelišča ali začimbe (lahko sesekljano baziliko, petrešilj, rožmarin,..), polijem z dobrim olivnim oljem (lahko tudi bučnega ali konopljino) in balzamičen kis (lahko svetel ali temen). Pa dober tek. P.s. če popečemo oz. podušimo še paradižnik lahko jeste tudi bolniki abdomna, ki vam ne svetujejo sveže zelenjave! 2. SOLATA Z JOGURTOVIM PRELIVOM […]
25. 3. 2016

ŠTAJERSKO-GRŠKI CAPRESE KOCBEK

Kot veste štajerci damo bučno olje vsepovsod 😉 Probajte še vi in se prepričajte o dobrem okusu, ki doda jedi piko na i! Nekaj info o bučnem olju:  Olje je bogato tudi z visoko vsebnostjo delta-7-sterolov, ki deluje proti povečanju prostate (1g olja vsebuje 5mg). Večkrat nenasičene maščobne kisline v sodelovanju z drugimi učinkovinami pozitivno vplivajo na presnavljanje helostorola. Visoka vsebnost vitaminov in mineralnih snovi pa pomaga pri odvajanju vode in koristi živcem, krepi mišičje in vezivno tkivo ter na splošno normalizira celično presnovo. Ščiti nas tudi pred prostimi radikali […]