Srečna kulinarika

29. 3. 2016

ŠPAJZA LJUBLJANA

Parkiramo pri Pizzeriji Tunel in gremo čez cesto v star del mesta, kjer je resnično luškana, kjut, domačo rustikalna gostilnica Špajza.   V času kosil imajo kvalitetna kosila za le 11eur. Bravo! Tokrat smo jedli file kovača po mediteransko, ki je bil resnično top, nič ne bi spremenila. Druga glavna jed je bila pa žrebičkov zrezek – 2 medaljona v slano-sladkasti omakci s suhimi paradižniki – podobno barbecue ali brusnično golaževi različici omakce. Super izbira. Prav tako sem bila zelo navdušena nad redko čebulno juho s sirom in kruhom. Zelo […]
29. 3. 2016

SUBWAY LJUBLJANA

A ste že jedli svetovno znane njami sendviče Subway? Zdaj jih imamo tudi v Ljubljani.   Jaz te njihove sendviče obožujem že iz tujine, zdaj pa sem jih morala preizkusit tudi v Ljubljani 🙂 Naročili smo 3 različice, ki jih ponujajo. Super je to, da lahko dobite sestavine v sendviču ali v wrapu ali v solati za isto ceno, pač izberete kaj vam bolj odgovarja. Posamezno jed lahko dobite že za 2,4eur. Lahko si sami sestavite svoj sendvič ali pa izbirate med njihovimi izbranimi kombinacijami. Mi smo izbrali SENDVIČ PIZZIOLA […]
25. 3. 2016

SVEŽFESTNA ČEBULNA PITA

Tokrat sem naredila pito iz listnatega testa. Ker pa so jo obiskovalci na degustaciji Svežfesta v Maxiju Mercator tako zelo hvalili, delim recept še z vami 🙂 Potrebujete: 1. Meso v marinadi: koščke piščančjih bedr ali svinjske trakce gorčica gorčična semena začimbi Italian in/ali smokey rub Kotanyi svež drobnjak olivno olje sol kajenski poper rdeča, bela čebula nekaj strokov celega česna (lahko z olupki, če je dimljen,..) lahko dodaste tudi kakšno drugo zelenjavo npr. papriko Priprava mesa je enostavna. V marinadi (vse naštete sestavine zmešamo in premažemo po mesnih koščkih, […]
25. 3. 2016

PIZZA HUT S POLNJENIM ROBOM

Ta recept je za 3 manjše okrogle pizze premera 20 cm ali pa za velik pekač, ki je v pečici. Sestavine: 330 ml tople vode 32 g mleka v prahu žlica soli 500 g moke 1 žlica sladkorja 1 zavoj suhega kvasa 2 žlici rastlinskega olja Priprava: Najprej damo v posodo kvas, sladkor, sol, mleko v prahu in vodo ter z metlico dobro premešamo. Pustimo nekaj minut in med tem pripravimo v drugi veliki posodi moko in nato vse skupaj zmešamo. Jaz sem dala kar v mešalnik z metlicami za […]
25. 3. 2016

PIRINI SRČKI ali DARILO

Pirini srčki so hitro pripravljeni “zdravi” kruhki iz pirine moke in to brez kvasa. Naredimo jih v slabih 5 minutah (ostalo pa naredi pečica ;)) TO ZMORE VSAK! Za 8 mufinov oz. srčkov POTREBUJEMO: *300 g navadne pirine moke *1/2 vrečke pecilnega praška ali žlico sode bikarbone *3 dcl radenske *1 žlica olivnega olja (lahko tudi kakšnega drugega ali celo z aromo tartufov,…) *sol in vam ljube začimbe (lahko tudi kakšna mleta semena, praženo čebulo ali sveže narezane šparglje, olive, kapre,..) PRIPRAVA: Vseh 5 osnovnih sestavin damo v posodo in […]
25. 3. 2016

PIRIN KRUH S ŠPARGLJI IN ŠUNKO

 Sestavine:400 x g PIRINE navadne moke 100 x g PIRINE polnozrnate moke 2 x čajna žlica soda bikarbona ali 2 x čajna žlička pecilnega praška Kotanyi (lahko tudi vinski kamen Kotanyi) 500 x ml mineralne vode ali pa kombinacija 200 ml mineralne vode in 300ml tekočega navadnega jogurta (lahko light ali polnomastnega) 1 x jedilna žlica olivno olje za premaz (aroma s tartufi je top kombinacija in ga uporabimo tudi kot premaz pred pečenjem) Šunka AVE , šparglji Navodila za pripravo:  Zmešamo moko, ki ji dodamo pecilni prašek in sodo […]
25. 3. 2016

POMURSKO SREČEN KRUH #pogača #pomurje #slofest #mercator #maxi

Zakaj pomurski? Ker sem ga naredila s Prekmursko sušeno šunko in ocvirki. Zakaj srečen? Ker je narejen na izi, na hitro, brez kvasa, s pirino moko in posledično smo potem gospodinje-mame srečnejše 🙂 POTREBUJEMO: 500g pirine navadne moke 500ml radenske kakšno žlico ali dve kisle smetane žlico olivnega olja 1 pecilni (lahko tudi vinski kamen ali sodo bikarbono) ocvirke sušene in prekajene mesnine Kodila Murska Sobota Silikonski pekač ali peki papir PRIPRAVA: Na izi v 5 minutah je kruh “zamešan”. Moka + pecilni + kisla smetana + radenska + olje […]
25. 3. 2016

PIRIN KRUH BREZ KVASA Z OLIVAMI IN SUHIMI PARADIŽNIKI

Sestavine:  500 x g PIRINE navadne moke 1 x čajna žlica soda bikarbona 1x večja čajna žlička pecilnega praška 500 x ml mineralne vode z mehurčki 1 x olive brez koščic in suhi paradižniki iz olja 1 x jedilna žlica olivnega olja in ščepec soli Navodila za pripravo: Zmešamo moko, ki ji dodamo pecilni prašek in/ali sodo bikarbono in/ali vinski kamen. Nato dodamo še radensko, sol in olivno olje ter dobro premešamo. Vse skupaj damo na peki papir ali na silikonski pekač ter oblikujemo s pomočjo olivnega olja. Narežemo olive in […]
25. 3. 2016

PIRIN KRUH BREZ KVASA

Sestavine: 200 x g PIRINE navadne moke 250 x g PIRINE polnozrnate moke 1 x čajna žlica soda bikarbona in 1x čajna žlička pecilnega praška 300 x ml tekočega navadnega jogurta (lahko light ali polnomastnega) 150 x ml mineralne vode z mehurčki 1 x jedilna žlica olivno olje za premaz Navodila za pripravo: Zmešamo moko, ki ji dodamo pecilni prašek in sodo bikarbono. V jogurt vlijemo radensko, sol in olivno olje ter dodamo moki ter dobro premešamo. Vse skupaj damo na peki papir ali na silikonski pekač ter oblikujemo z […]
25. 3. 2016

ŠUNKA V POLNOZRNATEM KRUHU

Receptov za kruh je ogromno. Verjetno že imate svojega. Jaz v večini pečem le pirin ali kamutov kruh brez kvasa, ki ga za veliko noč naredim s šunko, hrenom, šparglji,.. Tokrat pa vam bi rada pokazala kako na hitro spečt kruh, ki je podoben tistemu v trgovini in je primeren za veliko noč, kajti vanj lahko damo šunko in po želji tudi hren 😉 Sestavine: 1 paket polnozrnate ali vam ljube mešanice za kruh 1 kos AVE šunke (tradicionalna kmečka ali prekajena,..)   Priprava: Kruh pripravimo po navodilih (lahko dodamo kakšno […]