Srečna kulinarika

25. 3. 2016

VELIKONOČNA JAJCA POLNJENA S HRENOM IN ŠPARGLJI

Potrebujemo: – trdo kuhana jajca – prekajen vrat-šunko narezano na male kocke – šparglji – hren v kozarcu (ne v kisu) – majoneza, kisla smetana Priprava: Ločimo trdo kuhane rumenjake od beljakov, jim dodamo majonezo, kislo smetano, hren in premešamo. Na olivnem olju popečemo kocke šunke in šparglje. Trdo kuhane beljake nadevamo z zmesjo iz rumenjakov in jim dodamo šunko in šparglje. Enostavno, hitro, malo drugače in zeloooo okusno! Pa srečne praznike!
25. 3. 2016

MINI ZELJNE PITE IZ LISTNATEGA TESTA

 ZA 4 MINI PITE POTREBUJEMO: listnato testo mini šarlotko 1-2 stroka česna kislo zelje (cca. 200-300g) slanina ali panceta jajce smetana za kuhanje parmezan, riban sir muškatni orešček, sol, poper PRIPRAVA: Modelček premažemo z oljem. Listnato testo porazdelimo po modelčku (meni najlažja tehnika je prikazana zgoraj na slikah ali še boljše na posnetku za oddajo Dobro jutro na Rtv Slo. Več: http://www.srecna.si/index.php/o-nas/mediji/11-reference/mediji-o-nas/403-dobro-jutro-rtv-slo-jan-2015 ) Popražimo slanino ali panceto, dodamo sesekljano šarlotko in česen, nato pa šekislo zelje. Vse skupaj podušimo in zalijemo z malo smetane ter dodamo jajce. Napolnimo pite, dodamo še malo […]
25. 3. 2016

GRATINIRAN PIRE & SLANINA V BUČNEM OLJU

Potrebujemo: Slanina v kockah Bučno olje (priporočam Kocbek) balzamičen kis v spraju pire krompir topljiv sir za gratiniranje (edamec, tilstir, mešanica sirov,..) Priprava: Pire krompir prekrijemo s sirom in ga gratiniramo v pečici. V ponvi hrustljavo zapečemo slanino, ki smo jo že prej marinirali v bučnem olju (1 uro v hladilniku). Ko je slanina hrustljava jo pošpricamo z balzamičnim kisom in premešamo – popečemo še 1 minuto in postrežemo na pireju. Dodamo malo bučnega olja in gastronomskega balzamičnega kisa ob strani. Pa dober tek**
25. 3. 2016

NADEVANI MAFINI IZ LISTNATEGA TESTA

Super jed, ki je lahko kot glavna jed in zraven postrežemo še prilogo ali pa kot prigrizek – finger food ali snack. Mi smo jih naredili za pobožične obiske in danes na Silvestrovo bodo na mizi, da se lažje kaj popije 😉 POTREBUJEMO: 2x listnato testo 2-4 zrezke sir zelenjavo za praženje smetana za kuhanje (gosta) začimbe PRIPRAVA: Testo damo na pekač za mafine, ki ga prej premažemo z maslom al oljem. Pritisnemo v luknje s papirjem, ki je pod testom, da se ne naredijo luknje. Napolnimo z popečenim mesom, […]
25. 3. 2016

SNACK z BUČNIM OLJEM in RAČJA PAŠTETA S PENINO

Bučno olje je bogato z vitamini in minerali, tako da ga lahko kar veselo uporabljajmo v zdravih solatah, v marinadah za meso, pri ribah,  kašah in seveda tudi v prigrizkih. Več o bučnem olju v solatah: http://www.srecna.si/index.php/hladne-jedi/solate/60-srecni-recepti/hladne-jedi/solate/189-solate-z-zdravimi-olji in http://www.srecna.si/index.php/hladne-jedi/solate/60-srecni-recepti/hladne-jedi/solate/122-stajersko-grski-caprese Nekaj info o bučnem olju KOCBEK : http://www.srecna.si/index.php/hladne-jedi/solate/60-srecni-recepti/hladne-jedi/solate/122-stajersko-grski-caprese Za prvi snack, ki je na zgornji fotografiji potrebujete: 1 x Kocbek bučno olje 1 x olimski sir ali sir za žar 1 x mešanica poprov v mlinčku npr. Kotanyi 1 x groba sol v mlinčku Priprava: Sir popečemo na žaru ali na žar ponvi ter narežemo na […]
25. 3. 2016

POLNJENI SREČNI ŽEPKI IZ LISTNATEGA TESTA

 SESTAVINE: Listnato testo 4 zrezki (piščančji, puranji, svinjski,..) sir (topljeni, toast, chedar, parmezan za po vrhu,…) zelenjava (bučke, melancane,..) začimbe (mešanica za žar Kotanyi za zrezke) jajce  PRIPRAVA: Listnato testo razdelimo na 4 kvadrate. Meso začinimo in popečemo na malo olja v ponvi in ga malo ohladimo ter popivnamo odvečno maščobo. Na kvadrate iz testa položimo bučke, sir, meso po želji in zavijemo v testo, da bo brez lukenj. Damo na peki papir v pekač ali kar v silikonski pekač proti sprijemanju. Stepemo jajce in s čopičemo premažemo površino ter […]
25. 3. 2016

TORTILJE V 10 MINUTAH

Tudi ta recept zmore naredit vsak, pa četudi niste najbolj vešči v kuhinji 😉  Kupite že narejene tortilje (mi imamo radi tiste s česnom), ki jih le pogrejete cca. 2minuti v mikrovalovni pečici. Potrebujete še: *Piščančje meso (tokrat smo imeli meso piščančjih ribsov brez kosti, k je bolj sočno kot prsa) *Mlada cebula, paprika, bučke, paradižnik *začimbe (lahko kakšno pripravljeno mešanico po Mehiško ali pa le sol, poper, chili) *Omake po okusu, ki jih lahko kupite v skoraj vseh trgovinah ali pa jih zmešate sami (salsa iz paradižnikov, nacho sir, […]
25. 3. 2016

TUNA ZA VEČERJO ALI MALICO

Ideja za zdravo večerjo ali malico je lahko tudi kar iz konzerve. Sestavine: 2 x tuna iz konzerve (Rio mare ali kakšna druga bela tuna + temnejša ali rumena tuna npr. Tunjfileti od Eva,..cenejša in dobra tuna je od Spara in Merkatorja. Hoferjevo in Lidlovo pa imam rada za pašteto, katere priprava je tudi opisana med mojimi recepti) 1 x kisla smetana 1 x poper 1 x majoneza 1 x kapre 1 x olive 1 x suhi paradižniki 1 x feta sir 1 x koruza 1 x zeljna solata 1 […]
25. 3. 2016

TRAMEZZINI FORTUNA

Sestavine si izberite sami – vse kar imate doma oz. imate radi: tramezzini – toast brez skorje Eurospin šunka piščančja prsa pršut različni siri sirni namazi zelenjava (sveža in popečena) trdo kuhana jajca majoneza ketcup tuna kapre koruza nacho feferoni delikatesne vložene kumare, paprike (namaz s papriko) Priprava: Priporočam vam, da tramezzine naredite nekaj ur preden jih boste postregli, da se napijejo sokov, namazov in so potem bolj sočni in dobri! Preden jih postrežem jih včasih malo popečem v toasterju, da so malo topli in da se sir stopi. Nato […]
25. 3. 2016

BUČNA SREČNA JUHCA

 Potrebujemo: Olivno olje Buče (Hokaido, maslena, muškatna,..) sladek krompir bučke (rumene, zelene) čebula česen feferoni bučni cvetovi bučno olje kokosova smetana/mleko belo vino kurkuma kajenski poper timijan rožmarin Priprava: Na olivnem olju popečemo sesekljan česen in feferone+čebulo+narezane buče (ni jih potrebno lupiti, samo semena izluščimo) + bučke + sladek krompir in ko zadiši, malo zalijemo z vinom (na 1liter juhe pol dcl). Ko alkohol izhlapi dodamo jušno osnovo ali vodo, začimbe in zelišča ter kuhamo dokler se buča ne zmehča. Zmiksamo s paličnim mešalnikom, dodamo kokosovo mleko ter malo bučnega […]