Srečna kulinarika

21. 7. 2017

SHRIMP SAGANAKI na izi #kamp #onepan

SESTAVINE za enostavni SHRIMP SAGANAKI za 4 osebe: 1 x rakci cca. 1kg škampov (lahko dodate tudi zamrznjene že marinirane cele ali repke kozic, škampov, jastoga,..) 1-2 x paradižnikova omaka z zelenjavo (lahko jo naredimo sami ali kupimo že pripravljeno npr. Eurospin v steklenici paradižnik z zelenjavo) 1 x čebula (priporočam 1 bela in 1 rdeča) 1 x česen (3-5strokov) 2 dcl belega vina začimbe: bazilika, origano, sol, kajenski poper 1 x feta sir PRIPRAVA na enostaven in hitrejši način: Na olivnem olju na hitro popražimo česen in čebulo (lahko […]
6. 7. 2017

POLETNA HLADNA JUHA – PARADIŽNIKOV GASPAČO #valfrutta

Recept za cca. 6 oseb POTREBUJEMO: 1 pasiran paradižnik Valfrutta Pasata (450g) 1 paradižnik v koščkih Valfrutta (400g) 1 sladka rdeča in / ali rumena paprika 2 stroka česna 1/2 šalotke 1/2 olupljene sveže kumare 1 žlica balzamičnega belega kisa 1/2 dcl oljčnega olja kajenski poper / čili / kurkuma kokosovo mleko / smetana Po okusu solimo in dodamo sladkor PRIPRAVA: V blender/mikser damo česen, čebulo, kumaro, rdečo papriko in vredu zmeljemo. Nato dodamo še ostale sestavine in zmiksamo dokler ni juha popolnoma enotna. Začimbe dodajajte po okusu. Postrežemo lahko […]
6. 7. 2017

STROČNI NAMAZ in/ali PRELIV ZA SOLATE #valfrutta #stročnice

VALFRUTTA STROČNI NAMAZ primerno za več oseb POTREBUJEMO: 1 Čičerike Valfrutta (300g) 1 fižol Valfrutta (300g) 2 majhna stroka česna 1/2 šalotke kajenski poper / čili / kurkuma solni cvet 3 žlice hladnostiskano deviško oljčno olje Jenko + priporočam 1 žlica oljčnega olja z limono Jenko 1 majhna žlica limoninega soka nekaj listov sveže mete in/ali bazilike 2 žlici kisle smetane / grškega jogurta – po želji! PRIPRAVA: Vse setavine damo v blender/mikser in jih dobro zmiksamo. Po okusu dodajajte začimbe in željeno gostoto namaza prilagajajte z dodajanjem oljčnega olja […]
6. 7. 2017

POPOLNA PARADIŽNIKOVA OMAKA ZA 101 JED #valfrutta

Recept je za cca. (za 6 oseb) POTREBUJEMO: 1 čebula 2 stroka česna 1dcl oljčnega olja 1 pasiran paradižnik Valfrutta Pasata (450g) 1 paradižnik v koščkih Valfrutta (400g) 1 žlica sladkorja ščep soli – po okusu kajenski poper in čili po okusu ščep suhi origano šop sveže bazilike – samo listi 1-2 žlici kremastega feta sira ali 1dcl sladka smetana za kuhanje V poletnem času lahko dodamo še sveže paprike, bučke, melancane. Za tiste, ki si želijo več okusa lahko dodamo tudi nekaj rezin sušenega pršuta ali pancete, mleto meso […]
3. 7. 2017

THERMOMIX #test #vorwerk

Verjetno že veste, da sem se zaljubila v tale “robotski kuhalnik”, ampak zdaj sem sigurna, da želim to deliti tudi z vami. Postala sem namreč njihova svetovalka 🙂 Thermomix ni le kuhalnik, ampak je nova dimenzija kuhanja. Ta aparat zmore skoraj vse 😉 Naša Tara Siana najraje dela zmes za res odlične tortice, ki so narejene v slabih 5minutah. Super je, ker ne potrebujemo mešati sestavin posebej/postopno, kajti vse skupaj le vstavimo v aparat, ki ima vgrajeno tudi tehtnico in nas opomni koliko česa potrebujemo, nato pa vse skupaj zelo […]
6. 6. 2017

SVEŽI PIRINI HLEBČKI #izi #hitro #thermomix

Danes sem na hitro spekla 4 pirine hlebčke. Zakaj? Ker sem se lotila predpoletnega “vitkanja” 😉 Jap s pirinim kruhom je vse lažje. Od kar imam na testu mojo novo ljubezen Thermomix, je pa vse še bolj lahko. Zato z vami delim recept za te kruhke. Potrebujete: 200g pirinega zrna 300g pirine navadne moke 300g mlačne vode 1 kocko kvasa (40g) 25 g Oljčnega olja (jaz uporabljam deviško hladnostiskano Jenko) ščep sladkorja 1-2 čajni žlici soli Priprava: V dober blender, mlinček za moko ali thermomix (ki je vse v enem) […]
24. 5. 2017

TROPSKI SLADOLED #izi #domače #njami

Poletje prihaja in “must have” nujno je doma vedno imeti zrelo sadje, smetana, jogurt in sladoled lahko naredimo kadarkoli. Tako bomo z veseljem ponudili sladoled svojim otrokom in sebi, kajti vemo kaj je v njem in če imamo zrelo kvalitetno sadje, ne bomo potrebovali nobenega sladkorja in bo ta sladica popolnoma zdrava in okusna 🙂 Jaz v večini naredim sladoled kar sproti, včasih pa se mi zgodi, da imam preveč domačega zrelega sadja, ki ga ne zavrzem, ampak ga predelam v “marmelado” (samo pokuham brez dodatkov in zmiksam) ter shranim […]
23. 4. 2017

PITA S ŠPARGLJI

Pito lahko delamo po svojem okusu. Testo za pito + nadev iz različne zelenjave ter vse skupaj prelijemo z mešanico smetane in jajc. Tokrat delim z vami recept za eno preprosto, malo manj nasitno verzijo te zelenjavne pite s šparglji. V MasterChefu sem “zaradi” špargljeve pite zapustila kuhinjo, zato tokrat moj izi recept, da se vam ne zgodi enako ;)) Več: MasterChef Tamara Fortuna Sestavine in priprava za testo: V posodo presejemo 200 g moke (lahko pirino ali belo, ampak ne priporočam polnozrnatih, ampak fino mlete moke) in ji dodamo […]
16. 4. 2017

POMLADNI CHEESECAKE #greekyogurt #easter #spring

Vsi ki me že poznate veste, da delam cheesecake na 101 način že skoraj 20 let, v bistvu od kar sem bila prvič v Usa in to je bilo pri mojih 18letih 😉 Tako da vam lahko povem, da po eni strani res praksa dela mojstra, ampak po drugi je to ena najbolj izi, a hkrati zelooo njami sladic, kar ste jih jedli. Tako da, če še niste probali narediti nobenega cheesecake-a, potem je zdaj pravi čas, da ga! Pod kategorijo sladice cheesecake so moji osnovni in tudi kakšni neklasični […]
15. 4. 2017

MINI POTIČKE PO SREČNO #otroci #peka #velikanoč

Kot že veste jaz zelo rada izberem bližnjice, tako sem tokrat z bolno Isabello pekla kar mini mafinčke okusa orehove potice. Nekaj sva jih naredili v pekaču za mini potičke in nekaj v mafin pekaču. Glavno pa je, da so res okusne in sočne in spominjajo na pravo potico 🙂 Za testo 18 mafin/potičk potrebujete: 4 jajca 1 lonček (2,4dl) sladkorja 1 vanilijev sladkor 1 lonček olja 1,5 lončka grškega jogurta (če ga nimate lahko tudi navadnega, ampak kar 2 lončka in brez mleka ali pa kislo smetano, ki jo […]