Srečna kulinarika

10. 10. 2018

SOSEDOVA KOSTANJEVA TORTA ZA 5*****

To tortico pa želim z vami deliti, ker je bila čudovita in res dobra. Z njo sta nam postregla naša soseda, ki uživata v kuhinji še bolj kot jaz, oziroma imata za enkrat še več časa za ustvarjanje lepih jedi, dokler še nimata otrok 😉 V glavnem vedno komaj čakamo, da pridiši kaj do nas iz njihove pečice. Tokrat z vami delim recept za njuno kostanjevo tortico, ki sem jo kar sama pofotkala tik preden smo jo snedli 😉 Biskvit: 6 rumenjakov 6 beljakov 130 g sladkorja 150 g mletih […]
2. 10. 2018

SREČNA KREMNA JUHCA #kotanyi #thermomix #jenko

Tokrat vam podam recept za enostavno a zelo okusno kremno juhco, ki nas bo pogrela v teh mrzlih jesenskih dneh. Za cca. 6oseb potrebujete: 1 belo cvetačo 1 zeleno cvetačo 1 koromač 1 do 2 krompirja 1/2 do 1 bela čebula 1-5 strokov česna Kotanyi začimbe v mlinčku ( beli poper, mediteranske začimbe, sol z ingverjem, čili z morsko soljo ali mešanica začimbe Toscana s paradižniki ) Oljčno olje Jenko Belica in dimljeno oljčno olje Jenko  Priprava: Na oljčnem olju podušimo čebulo in česen, nato dodamo očiščeno belo cvetačo, beli […]
18. 9. 2018

IZI TORTA ZA 4, 6, 60 LET #soyluna #unicorn #homemade #dekor

Dragi moji, čas je, da tudi jaz priznam, da kljub temu, da res rada kuham in pečem, včasih pač ne zmorem vsega. Če želim biti multipraktik, si pač moram včasih malo pomagat z enostavnimi koraki. Američani bi rekli “easy way out” oz. iščem krajšo pot do cilja 😉 Tokrat vam predstavljam torto, ki je kupljena, ampak res okusna, ugodna in na koncu kljub temu izgleda kot da sem jo naredila sama. Svoj pečat sem dodala le z dodatki. Moji mami sem preoblikovala torto za 60let. Ker je bilo to poleti […]
20. 8. 2018

100% SADNA TORTA #Frozen #zdrava #vrtec #ideja

Tokrat vam podam idejo za res 100% sadno torto. No ja, na slikci sem dodala še malo penic, da je lepše in slajše za otroke, ampak lahko jo okrasimo tudi samo s sadjem seveda 😉 Potrebujemo: polovico lubenice melono (belo – Piel de sapio ali medena) melono Galia (zelena notranjost) grozdje brez pešk ananasove koščke 2 palici za kitajsko hrano ali ražnjiče okraske Priprava: Enostavno obrežemo buče/melone čimbolj lepo okroglo, lahko si pomagamo s kakšnim modelom za torte kot na slikci. Nato jim sščistimo sredino – peške. V odprtino, ki […]
3. 7. 2018

SVEŽA STROČNA PREDJED #valfrutta #izi #degustacije

Poleti je najboljša rešitev hitro pripravljena, sveža in seveda okusna hrana. To je po navadi zelenjava, sadje in enostavno, hitro pripravljene jedi. Tokrat vam podam idejo za eno super poletno predjed, ki jo lahko postrežemo tudi kot prilogo kakšni dobri ribici ali pa kot solato. Za 4 osebe potrebujemo: 100g bele fižole Valfrutta 100g rjave fižole Valfrutta 100g čičerike Valfrutta 100g mediteranske solate Valfrutta 1 pomaranča 5 sušenih paradižnikov 50g kaper (lahko iz soli ali vložene) 1 pest sesekljanega svežega peteršilja Sesekljan pečen ali vložen česen po okusu Extra deviško […]
26. 6. 2018

PREDANA SVETU ZAČIMB #kotanyi #začimbnanebesa

Vsi, ki me spremljate veste, da sem predana svetu začimb in sem prav vesela, ko lahko obiščem Kotanyi, ker vedno pravim, da pridem v moja začimbna nebesa 😉 Tokrat vam zato napišem nekaj o Kotányi, ki je uspešno avstrijsko družinsko podjetje z več kot 137-letno tradicijo. Vodi ga Erwin Kotányi, ki predstavlja že četrto generacijo družine: »Zelišča in začimbe so strast naše družine že več kot stoletje. S ponosom se spominjamo vseh 137 let naše zgodovine in se hkrati zavedamo, da nas naša bogata preteklost opominja tudi na to, da podjetje […]
16. 6. 2018

FAJITAS ZA POLETNE DNI #praznujem #izi #ideja

Poleti imamo radi lahke jedi, jedi s svežo zelenjavo zavite v kakšno tortiljo, a kljub temu se nam lušta tudi dobrega žara, kajne? Tokrat ena ideja kako to dvoje združimo.  1. Priprava mesa: Na majhne koščke narežemo govedino/teletino/piščanca in dodamo FAJITAS KOTANYI začimbo ter OLJČNO OLJE JENKO. Mariniramo čez noč. Nato dodamo SREBRNJAK čebulo, barvne PAPRIKE, BUČKE,… Vse skupaj premešamo in popečemo na žaru. Govedina je boljša na električnem žar/ponvi, ker se peče dlje ( razen, če imamo mehkejši kos govedine npr. biftek ). Če pečemo brez dima, lahko za […]
3. 6. 2018

ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE je tapravo Slovensko #Kocbeksince1929

Ta pravo ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE IZ SLOVENIJE, je eno najboljših na Svetu. Verjetno veste, da ni vsako bučno olje enako. Tradicija pridelave Štajersko prekmurskega bučnega olja in certifikat kakovosti vam zagotavljata pristnost in pravi gurmanski užitek. Štajersko prekmursko bučno olje prepoznate po oznaki kakovosti Zaščitena geografska označba. To bučno olje je že od nekdaj priljubljeno. Začetek predelave bučnih semen v bučno olje sega v leto 1750, takrat se v pisnih virih prvič omenja stiskalnica bučnih semen in oljarna s Štajerske. V naslednjih letih se je predelava bučnih semen v olje razširila […]
24. 5. 2018

POLETNE SOLATE #testeninska #mediteranska #valfrutta

SOLATE  Solate lahko naredimo na ogromno načinov, ampak če želimo solato kot glavno jed, mora vsebovati vse setavine, ki jih potrebujemo za energijo, zdravje, rast,… Zato vam tokrat predstavljamo solate, ki vas bodo navdušile. Solate so primerne za bolnike abdomna, kajti je zelenjava pokuhana. V tem primeru ne dodajajte sveže solate. Lahko jih nesete s seboj v službo, na piknik, na pot in kar je najbolje je to, da so pripravljene v le nekaj minutah! MEDITERANSKA SOLATA VALFRUTTA  (za 1 osebo) POTREBUJEMO: 1 MEDITERANSKE SOLATA VALFRUTTA (150g) 4 VELIKE ŽLICI […]
21. 5. 2018

ZELENJAVA ZA ŽAR

Okusna zelenjava za na žar. Dobro začinjena zelenjava prelita z dobrim oljčnim oljem ter dim žara naredijo res vrhunsko zelenjavo, ki jo lahko postrežemo vegetarjancem ali pa za prilogo k mesnim ali ribjim jedem. ZELENJAVA ZA ŽAR: bučke šparglji mlada čebula, rdeča čebula in srebrnak (sladka čebula) barvna paprika paradižnik ali češnjevec česen sol z zelišči ( ali grobo mleta sol, bazilika, origano, česen in rožmarin ) hladno stiskano deviško oljčno olje krušne drobtine Vse položimo na pladenj za peko na žaru. P.s. jaz jih kupujem kar za enkratno uporabo, […]