Ideje, nasveti

5. 4. 2023

VELIKONOČNI ZAJTRK PO SREČNO #happy #breakfast #easter

Za srečen velikonočni izi zajtrk potrebujemo približno 1 uro časa + sestavine: velikonočna šunka  šparglji jajca listnato testo hrenov namaz brusnični džem brusnice majoneza suh čili v mlinčku (jaz imam najraje Kotanyi s soljo) Medtem, ko kuhamo trdokuhana jajca (lahko jih medtem še barvamo s kurkumo, da naredimo dve muhi na en mah), pripravimo šunko, ki jo prerežemo pojubno, da jo bomo lahko napolnili s jajci in šparglji, ki jih očistimo in le na hitro poblanširamo. Pripravimo listnato testo in vanj zavijemo celoto. Premažemo s žvrkljanim jajcem in pečemo cca. […]
25. 3. 2023

SREČNO VELIKONOČNO KOSILO

Ker obožujemo prepeličja jajca in smo te sreče, da dobimo domača, sem si za Veliko noč omislila pobarvana le v različnih barvah. Ker pa ne moremo brez ustvarjanja je lani naša Tari naredila tudi plastična jajčka preoblečena v plastelin, da je malo drugače. Prav tako sem naredila jajčka presenečenja za našo tradicionalno iskanje jajčk po našem vrtu EGG HUNT. Za kosilo sem nekaj prepeličjih trdo kuhanih jajc olupila in vstavila v šunko, ki sem jo oblekla v sir in nato ovila z listnatim testom (kot kaže slika). Položimo jo na […]
22. 3. 2023

Francoska je postala slovenska #geamajoneza #velikanoč

Francoska je postala slovenska! Se strinjate? Pri nas je obvezna poleg pohanega pišeka in seveda za veliko noč 🙂 Včasih sem jo delala s hrenom, letos pa s tatarsko, vedno pa z res velikoooooo majoneze. Naj bo letos slovenska Gea majoneza tudi tvoja najboljša velikonočna poteza!  Danes pa delim z vami recept za nadevana in polnjena gosja in kokošja jajca s slovensko-francosko solato in namazom. Tokrat moja francosko/slovenska solata vsebuje vse glavne sestavine velike noči, tako, da dodamo le še kakšen dober domač kruh in velikonočna jed oz. velikonočni prigrizek […]
12. 12. 2022

KUHANČEK malo drugače #kotanyi

Vsi, ki me poznate veste, da sem štajerka kajne? Ja, res je rada imam vino. Včasih belo in včasih rdeče. Tokrat pa sem ga kuhala, da ni tako pijano 😉 Najbolj enostaven recept za kuhano vino je: pol litra vina, četrt litra vode (ali pomarančni ali jabolčni sok), pomaranče/jabolke, sladkor, klinčki, zvezdni janež, Chai moment, vrečka Kotanyi mešanice za kuhano vino 😉 Letos sem ga začela kuhati že konec novembra >> RDEČ KUHANČEK / PUNČ PO MOJE : 1l dobrega rdečega vina 0,3 l vode 1dcl ruma in / ali pomarančnega […]
20. 12. 2021

SREČEN VROČ GIN #gin #goldenmilk #kotanyi

Moja verzija kuhančka mora biti izi in hitra. Zato po navadi kuhano vino res malo razredčim z jabolčnim sokom in vodo, dodam kako žlico medu in kotanyi filter vrečko za kuhano vino ali pa nič medu in vrečko začimbna mešanica za kuhano vino Kotanyi. Super pa paše še kak kos limone in pomaranče ter klinčki. To je to zavreš in precediš, ter postrežeš 😉 Nekaj info o vročih napitkih in kuhančku malo drugače >> ZIMSKA PIJAČA Tokrat pa sem skupaj s timom sommelierja in strežbe v restavraciji Savor spesnila naš […]
20. 12. 2021

Medene hiške s kuhančkom za Božička #izi #kotanyi #otroci #božičnapeka

Medene hiške so ena naših tradicij, da nam diši stanovanje po decemberskih začimbah/dišavah skozi ta praznični čas. Ostanek mase porabimo še za medenjake za otroška usta in za Božička seveda 😉 Delamo pa kar po receptu od Kotanyi, ki je na paketku mešanice za medenjake 🙂 Izi so za naredit res. Več problemov imam vedno z belim iceningom (skupaj zmiksate 200g sladkorja v prahu in 1 beljak okoli 35-40g in lahko dodate še par kapljic limoninega soka). Zato si vzemite čas in dodajte več sladkorja, če je preredko, ker se […]
11. 11. 2021

IDEJE ZA MARTINOVE POJEDINE

Tokrat vam podam še nekaj idej za Martinovanje. Super jedi, ki pričarajo praznično družinsko vzdušje 🙂 1. MARTINOVA POJEDINA Z RACO, NJAMI OMAKCO, RDEČIM ZELJEM, KROMPIRJEM IN KRUHOVIMI RAČKAMI : KLIK ZA RECEPT 2. Malo bolj fensi način za polnjenje gosi ali race pa je prikazan tukaj, kjer smo v Skaručni skupaj z gosti in MasterChefovci pekli same dobrote: SKARUČNO MASTERCHEFOVSKA GOSKA 3. V PEČICO DAJMO: Svinjska rebrca z kožo, spodnji del je zavit v panceto…. mrežna pečenka s pomarančo in limono… Perutničke z gorčico s semeni… piščanec z zeliščnim maslom pod […]
20. 9. 2021

IZI NJAMI PRAZNIČNI KOLAČI #kotanyi

Včasih je nekaj najenostavnejšega in najhitreje pripravljenega lahko tudi najboljše. Se strinjate? Za vas imam nekaj idej kako narediti kjut, njami izi kolače/torte za ta praznični čas. Najpomembnejše so začimbe, kajti burbonska vanilija, cimet ali kakšni citrusovi in rumovi sladkorji zelo izboljšajo še najbolj osnoven “brezvezni” kolač. 2. Prvi je seveda navadni kolač, ki je lahko marmorni, limonin ali jogurtov, a ga pripravite v pekaču za potico. Mi takšnega jemo najraje na Božično jutro za zajtrk 🙂 Recepti za kolače >> KOLAČI V maso sem dodala še burbonsko vanilijo in […]
13. 7. 2021

Primorska kulinarika na poti #review #savor #almulin #trost

V Savor na Koprski plaži se vedno vračamo, ker je zraven plaža, čudovit pogled na morje, res lepa velika prostorna terasa, zraven je igrišče za otroke, poskrbijo za vodo za našega Partya, natakarji so prijazni in kuharji res dobro kuhajo 😉 P.s. na meniju je dnevno svež ulov iz morja ter A’la carte menu. Jaz obožujem njihove hladne predjedi, fuže s škampi in rižote, Isabella in mož pa tuno in ribice. Več naših izkušenj >> Savor Nekaj utrinkov >> Naslednji je Al mulin, nam ljubi kulinarični kotiček kamor se vračamo, […]
7. 6. 2021

Začini si svojo pijačo #kotanyi

Nekaj mešanic pijač omenjam že vsa leta. Tokrat sem v vodo dala lubenico ter vse tri začimbe Kotanyi za pijače, s poprom, brinovo jagodo in malce rdečega popra sem začinila tudi limonado (v med dam limone, ingver in malo Kotanyi bio cimeta ter hranim v hladilniku namesto sirupov za otroke za sok, za sladkad limonado, čaj, za imunski sistem,..), prav tako dodam začimbe v metin, bezgov in melisin sirup razredčen z vodo, v Martini, v Gin tonic ter meni paše rdeč poper v kakšno suho / nesladko penino 😉 V […]