Krofi iz cvrtnika na vroč zrak #pustni #ameriški #donuts

Za 12 krofov potrebujete:

P.s. jaz sem vse delala na mere ameriških CUP, ker sem iz ameriških krofov probala ogromno receptov in potem naredila nam ljub recept, pa še Tara dela lažje kot na grame,.. Je pa vse tudi preračunano na grame in ml spodaj, če nimate cup posodic.

Za kvasec:

  • 125ml tople vode ali 1/2 cup warm water
  • 60ml toplega mleka ali 1/4 cup warm milk
  • 2 zvrhano polni čajni žlički suhega kvasa ali 2 teaspoon+1/4cup teaspoon
  • 1 veliko žlico sladkorja 1 tablespoon

1. “Kvasec” pripravite najprej, da se napihne/vzhaja vsaj 5minut ter se vmes lotite mešanja testa >>

Za testo:

2. Vse sestavine dajte v mešalno posodo in jih počasi premešajte (zmiksajte), nato dodajte še vzhajan kvas “kvasec” in mešajte/gnetite na večji hitrosti cca. 5min. Masa naj bo enakomerna in puhasta, malo lepljiva. Če je preveč lepljivo testo, dodajte še kakšno žlico moke. 

Pokrijte posodo in vhajajte testo za krofe prvič 😉 V videu je vidno kako naraste.

3. Nato pomokate ploščo za valjanje. Testo pomokajte, da se ne lepi in ga rahlo razvaljajte na cca. 1,5cm debeline.

4. Vzamite kakšen okrogli modelček za piškote ali za dekoracijo ali posebnega za krofe in izrežite krofe. Za ameriške uporabite še majhni krog (jaz sem uporabila kar nastavek za dekoriranje za brizgalnik vrečke za kreme). Ti majhni krofki, ki jih izrežete, so pečeni potem kot ene “miške” in jih imajo otroci zelo radi. 

5. Nato vse pokrijte s servjeto ali s folijo ter pustite na toplem vsaj 20min, da testo ponovno vzhaja. 

P.s. Jaz sem tokrat prehitro obupala, ker sta bili hčeri neučakani in sem amerške krofke spekla kar takoj (po 5 min). Navadne pustne krofe pa po 20minutah. Kljub temu so bili oboji vrhunski, ampak so še boljši, ko jih pustim vzhajat dlje.

6. Peka v cvrtniku na vroč zrak:

  • Spray za peko – najprej posprejate posodo, nato pa še po vrhu vsak krof.
  • Cvrtnik segrejete na 175 stopinj celzija. 
  • Pecite po 4 krofe hkrati
  • Krofi se ne smejo držati skupaj!
  • Pecite 4 minute (preverite pri 3,5 min če so že oziroma podaljšajte na 4,5min, če še niso,…odvisno je od cvrtnika,..). 

Še video priprava >>

Tokrat smo krofke potresli s sladkorjem v prahu, ki mu dodam burbonsko vanilijo v prahu od Kotanyi, včasih jih namočimo v razne stopljene čokolade ali pa kar prelijemo s prelivi in okrasimo z raznimi mrvicami od Kotanyi,.. To je najljubše opravilo otrok.

Predlagam, da pustne krofke napolnite z marmelado. Pojejte še malo tople oziroma sveže, ker so res fantastični. Znotraj puhasti in zunaj ravno prav pečeni in nemastni. Drug dan so namreč krofi še za pojest, ampak jaz sem ljubiteljica svežih krofov samo po peki. Sicer jih raje ne jem 😉 P.s. razen kakšne krofke iz trgovine, ki imajo večjo obstojnost zaradi industrijskih dodatkov ali pa so odmrznjeni tisti dan,… Tako, da sem res velik kritik za vse te “cvrte” jedi in ti krofki so mi bili res všeč. Zato vam priporočam pripravo.

In ker je bilo valentinovo blizu pusta nekaj let smo ponovili z modelčki srčki >>

Imejte fajnega pusta hrusta <3 

P.s. za hitrejšo peko krofkov v pečici in to brez kvasa, pa imamo za vas recept že nekaj let. Najdete ga >> KROFKI NA IZI

Komentarji

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.