JANUARSKI IZZIV – arhiv

NAKUPOVANJE HRANE

Ste že opazili, da včasih isto stvar kupimo v različnih trgovinah za različno vsoto denarja,…?

A ste tudi vi prepričani, da je kakšna stvar bolj kvalitetna v drugi trgovini,…? Kje se najbolj splača kupovat,..? Kje nakupujemo ceneje in kje kvalitetneje in ali je to dvoje res ločeno ali lahko združimo CENA:KVALITETA,…? Kje kupujemo Slovenci najraje in zakaj,…? Kaj je dobro in kaj ne,..? A je eko in bio res pametno kupovat,..? Kje dobimo prave bio izdelke,..?

 

1. januar 2014 IZZIV 1. dan

Danes je prvi dan postenja pri nakupovanju živil.

Trenutno imam še vseh 100eur in kar nekaj hrane v hladilniku, shrambi,… Danes sigurno ne bomo hodili v trgovino, kajti smo čez praznike toliko pojedli, nabavili in skuhali, da bo dovolj, če pričnemo uporabljat ostanke.
NUJNO PRAVILO: Hrane se ne meče vstran! Ker ne vem kaj ste vi jedli na Silvestrovo vam za začetek ponudim nekaj mojih receptov kaj naredit z hrano, ki ostane.
Poglejte med moje recepte. Mi smo jedli lososa, tuno, testenine, lazanjo in hobotnico v solati.
Če vam je ostalo kaj od tega predlagam, da si pogrejete in zraven pripravite kakšno solato, za zvečer ali pa za kakšen obisk pa lahko naredite iz ostankov lososa, tune, piščanca kakšno fino domačo paštetko.
Če ste kuhali kakšno govejo ali drugo mesno juhco in vam je ostala govedina, piščanček,..vam predlagam, da jo popražite na čebuli in jo pojeste za kosilo v omakci z krompirčkom ali pa jo zvečer naredite v solati.
V primeru pa da nimate ostankov vam priporočam, da naredite kakšno lahko kosilo, ki se bo prav prileglo po vseh teh prazničnih “pregrehah”.
Sveže solate: K sveži solatki lahko dodamo tudi kakšno pečeno zelenjavo na žaru, ki jo med pečenjem polijemo z balzamičnim kisom ali pa meso ali sir narezan na trakce popečeno na žaru.
V solato na koncu dodajmo še feto ali mozzarelo, sveže redkvice in malo suhe pražene čebule (Kotanyi, oljarna Gea,..).

ŽELIM VAM DOBER, ZDRAV in SLASTEN TEK ter MNOGO SREČE V NOVEM LETU!

BODIMO SREČNI VSI !

Hvala vam za zaupanje, sodelovanje in podporo glede mojega ustvarjanja za srečna.si v letu 2013! Upam, da vas v letu 2014 osrečimo tudi mi SREČNA.SI
2. januar 2014 IZZIV 2. dan

Drugi dan IZZIVA naj bo testeninski.
Testenine imam vsi doma in lahko jih pripravimo na 101 način in hitro so pripravljene.
Moj mož pravi, da lahko vsak dan je pašto wink Jaz se namreč ne strinjam s tem, ampak jih prav tako obožujem. Da bodo testenine bolj “zdrave” se lahko odločimo za polnozrnate (tisti ki nimate problemov z črevesjem) ali pirine, kamutove, riževe ipd. za vse, ki radi “zdravo” jeste in si ne želite kakšnega kilograma več smiley
Jaz bom danes uporabila Bavete (Barilla ali pa Eurospinove so super), ki so malo bolj debele in sploščene testenine kot špageti.
Ker mi je ostala slanina od praznikov, ko sem pripravljala zeljno pito, sem se odločila narediti pravo Carbonaro, ki jo lahko delamo na dva načina ali s smetano ali brez.
Tisti ki imate radi bolj težke kremaste omakce dodate smetano, tisti, ki pa imate raje bolj lahke Italjanske pašte, pa uporabite le olivno olje.
P.s. pozitivna plat slanine ali pancete je, da jo lahko imamo kar nekaj časa v hladilniku zavito v folijo in jo uporabljamo za različne jedi ali le kot dodatek za okus k jedi,..
V primeru, da nimate slanine imate mogoče kakšno drugo sušeno ali dimljeno meso, pršut ali šunko jo lahko uporabite namesto slanine!
Če ne jeste mesa pa vam priporočam isti recept, ampak z kakšnim tofujem narezanim na koščke ali kar tuno iz konzerve!
Glede na to da bo naša Carbonara brez nekih svežih zelenjavnih sestavin, predlagam da naredimo za predjed ali dodatek k jedi zeleno sezonsko solato, ki nam bo dvignila imunski sistem.
Če imamo otroke in so bolj neješči glede solate, pa jim približajmo to zdravo jed z kakšnim prelivom, ki ima smetanovo ali jogurtovo osnovo, kateri dodamo še kakšna semena, sol, poper, kis in malo hladno stiskanega olivnega ali konopljinega olja (dobro je dodajat omega 3, 6, 9), lahko pa dodamo tudi kakšno sadje, ki ga imamo doma, mi smo dodali mandarine, ki jih naša Tara obožuje – PA DOBER TEK****

3. januar 2014 IZZIV 3. dan

Pozdravljeni v tretjem dnevu Izziva.
Še vedno nisem bila v trgovini, kajti sem odkrila “ostanke” pirinega riža v omari.
Zato bomo danes jedli nekaj bolj “zdravega” za vsakogar!
Zelenjava se vedno skriva v naših zmrzovalnikih – uporabimo jo ter ji dodajmo še kaj svežega npr. bučke, paradižnik, paprika,…
Lahko uporabite tudi špinačo ali radič,.. Če ne morete brez mesa, vam predlagam da dodate k jedi popečene piščančje ali puranje trakce.
Pirin riž lahko kupite v Mullerju, če ga nimate doma. Lahko pa uporabite tudi navadni ali divji riž. Recept je lahko isti, le čas priprave prilagodite količini in rižu, ki ste ga izbrali!
Upam, da vam je današnja izbira všeč ? Želim vam njami zdrav tek**
4. januar 2014 IZZIV 4. dan

Danes pa bomo jedli meso. Vsak dan v mesecu bomo namreč jedli različne jedi, tako da bomo jedli polnovredno, zdravo, zanimivo, pisano in seveda predvsem okusno!
Naša kuhinja je opredeljena za tiste jedce, ki jedo vse! Včasih se bomo vmes tudi postili, včasih pa tudi pregrešili.
Za danes torej pripravite kakšno perutnino (bedra, stegna, krače), če jo imate v zmrzovalniku, drugače pa vam predlagam, da greste v Lidl po puranje krače – pakirani sta po 2 in zadostujeta za 3-4 osebe.
Super meso in cenovno ugodno. P.s. sploh ne razumem zakaj sta stegno in krača od purana tako “podcenjena” ? No, pa Hvala Bogu – vsaj nekaj.
Jaz bom pripravila 2 puranji krači v vrečki z začimbami (super je Eurospinova že pakirana mešanica za piščanca v cury omaki, ki vsebuje tudi vrečko za pečico) v pečici za 4 odrasle osebe in Taro.
Enostavna in hitra priprava, peče se v pečici in mi imamo čas za igranje, pospravljanje ali druženje.
Kot prilogo pa bom postregla z pirino rižoto, ki mi je ostala od včeraj in jo malo dodelala z paradižnikovo spasirano omakco, ki jo imam v zmrzovalniku še od poletja.
Če nam ostane rižota, je ne mečemo vstran! Shranimo jo v hladilnik ali v zmrzovalnik in jo pogrejemo tako, da ji dodamo malo vode, jušne osnove, smetane,….ali pa dodamo malo spasirane omake iz pelatov ali paradižnikov ( lahko je dodana tudi kakšna paprika, melancani, bučke,.. ). Zelo okusno – priporočam!

5. januar 2014 IZZIV 5. dan

NEDELJA za nekatere pomeni da NE delajo. Zame ima kuhanje prav ta pomen Ne-delo, kajti v tem resnično uživam in zaradi tega ne-dela mi ni težko vstati že ob 10h laugh, ko moram pričet kuhat dobro domačo govejo juhico *
Če pa vam ni doma za kuhat pa lahko greste kam na nedeljsko kosilo. Preverila sem nekaj cen kosil in ugotovila, da 3-4 članska družina plača za približno takšno kosilo, ki ga bomo kuhali mi, vsaj oz. povprečje je 40eur (odvisno od gostilne in od regije v kateri živite.
Če ste v Ljubljani je ta cena dokaj višja!). Če boste pa kuhali doma, pa boste za vse skupaj odšteli nejveč 10eur, če nimate ničesar doma in bi morali vse to nabavit!
Mi imamo doma domačo govedino, ki jo kupimo 2 – max.3 krat letno. 1kg domače govedine je od 4-6eur, kupimo pa jo po 10kg hkrati.
Tiste dele z kostmi (bočnik z kostjo, rebra,…) pakiram v zamrzovalnik v vrečke po 500g za juho, nekaj lepih kosov mesa porabim za golaž ali zrezke in ostalo zmeljem za hamburgerje in bolonjeze.
Tako imamo skoraj vsak teden 1 krat na meniju nekaj govejega. Priporočam, da naredite podobno, kajti ko greš v trgovino po meso te zanese in iz trgovine prineseš še 10 drugih stvari, ki jih ne potrebuješ.
V glavnem danes je na meniju nedeljsko kosilo, ki je sestavljeno iz goveje juhice, govedine, krompirčka in solate.
Seveda pa bomo poskrbeli tudi za hitro presno sladico, kajti sem danes v shrambi našla ostanke suhega sadja in oreščkov od prazničnega pečenja.

6. januar 2014 IZZIV 6. dan

Ja priznam. Bila sem že v trgovini.
V trgovini sem nabavila eno kitajsko zelje, ker sem potrebovala list za “kliralizirat” juho, ker je pričela prehitro vret in je postala motna.
Žal sem bila prepozna wink Ja, tudi meni se zgodi, ampak je ta list kar pripomogel k jasnosti oz. čistosti juhe.
Zanj sem porabila 20centov, torej še vedno jih imam 99,80eur . To zelje bomo imeli za predjed k kosilu ali za večerjo v solati.
Jutri bom glavno jed kuhala spet iz zaloge-ostankov, ker imam v hladilniku še nekaj ostankov zelenjave, odprt paket svežih listov za lazanjo ter piščančje zrezke, ki jih imam vedno v zamrzovalniku.
P.s. priporočam vam, da kupite na kakšni kmetiji ali v akciji v trgovini puranje ali piščančje meso, naredite zrezke in jih zapakirate po 2 ali 4 v vrečke in zamrznete, tako boste imeli vedno nekaj mesa za hitro pripravo doma.
Ko postanemo lačni jih lahko vzamemo iz skrinje, jih oddtalimo z vročo vodo ali v mikrovalovni pečici, začinimo in na žaru ali v ponvi na hitro popečemo. 1,2,3,…in kosilo je tu!
Tokrat sem naredila hitro in zelooo dobro lazanjo po sreči, ki jo bom imenovala kar Lazanja Fortuna. V hladilniku sem med drugim imela odprto smetano za kuhanje in v kozarcu Zigante sta ostali 2 žlici tartufate. Tako da je na koncu nastala super kombinacija okusov.

7. januar 2014 IZZIV 7. dan

Polente še nismo jedli in ker vem, da jo imate doma skoraj vsi, jo bomo danes pripravili!
Polenta je lahko bela, rumena,… Jaz bom uporabila kar instant rumeno polento, ki jo bom pripravila z zelenjavo kot prilogo k piščančjim zrezkom iz žara. To je poceni zdravo in okusno kosilo.
P.s. polento lahko imate tudi kar za glavno jed sploh, če ne jeste mesa! Lahko jo pripravimo mehko, kremasto ali trdo. Nekateri jo imajo radi tudi mrzlo.
Če jo vlijemo v kakšen model in pustimo, da se strdi jo lahko kaseneje narežemo na rezine, različne oblike (kot ideja da bodo otroci raje jedli : odtis modelčkov za kekse,..) in jo popečemo na kakšnem zeliščnem maslu ali pa na olivnem olju,…
Iz polente lahko nastene ogromno jedi, seveda če jo imamo radi.
Meni najljubša kombinacija je golaž z polento, ampak danes nimam časa za kuhanje golaža, zato bomo kombinirali kar z hitro popečenimi puranjimi zrezki ( puranje ali purje meso kupim v trgovini ali na kakšni farmi.
Najraje imam file puric v kosu in ga potem narežem na medaljone ali zrezke in pakiram v vrečke za en obrok. Tako je najceneje in vedno v zamrzovalniku za hitro kosilo.
Tudi vsi bolniki abdomna (sploh črevesja in žolča) dobro prenašajo polento, zato jo vsem zelo priporočam!
Če imate kolitis predlagam, da je ne pečete, temveč le kuhate in dodate kakšno poparjeno zelenjavo!
Po vrhu lahko naknadno polijete malo hladnostiskanega hladnega olivnega ali konopljinega olja in naribate parmezan.
Prav tako bo zelo okusno, vam lahko povem iz lastnih izkušenj!

8. januar 2014 IZZIV 8. dan

Danes pa je na meniju ribica. Vsaj 1 krat tedensko naj bi imeli ribjo jed. Tokrat sem kupila lososa kar zamrznjenega v Hoferju, kajti je ugoden ter opremljen z vsemi certifikati za zdravo ribo iz severnega morja. Priporočam!
Zraven lososa bomo naredili pire krompir ter pasirano špinačo. Če ne marate lososa, si lahko za zraven pripravite tudi kakšen popečen sir na žaru ali kar jajce na oko.
Jaz obožujem vse skupaj, če le imam čas 🙂 Ta jed je primerna tudi za bolnike abdomna, ampak brez jajca v primeru, da imate žolčne kamne.

9. januar 2014 IZZIV 9. dan

Danes delam po moževem okusu, kajti on bi lahko vsak dan jedel pašto 😉 Ker pa imamo že dovolj vseh pregreh in bele moke, pa sem se odločila za malo bolj “zdravo” verzijo testenin.
Tokrat sem skuhala polnozrnate metuljčke-peresnike, ki jih rada kupim v Hoferju in imajo celo bio certifikat in so cenejši kot kakšni markirani navadni beli peresniki.
Priporočam vsem mamam, ker jih otroci obožujejo zaradi oblike in ne bodo opazili, da so polnozrnati! Še boljše pa je, če kupite pirine ali kamutove testenine, ki so malo dražje, ampak imajo še več zdravih sestavin kot polnozrnati, katerim v večini mešajo tudi belo moko.
Ker nimam več na zalogi belega mesa, sem se odločila uporabit kar tuno iz konzerve, ki jo bom pripravila v omaki v kateri se bodo potem še nekaj minut kopali peresniki.
Da pa jedi dodamo nekaj vitaminov in dodatnih vlaknin pa predlagam za spremembo kitajsko zelje, ki je super, kajti je hitro očiščeno in nima nekega močnega specifičnega okusa, da ga otroci ne bi jedli!
Predlagam, da ga prelijete z dresingom, ki je opisan v recptu, tako bodo otroci še raje jedli.
p.s. 1 malo kitajsko zelje imam za 2 krat in ga hranim tudi po 1 teden v hladilniku.

10. januar 2014 IZZIV 10. dan

Moj mož si je zaželel biftka, ampak ker je to drag kos mesa, si ga za naš izziv ne moremo privoščit. Ali pač?
Da si bomo lahko privoščili biftek moramo najti pravo rešitev. V Hoferju imajo v zamrzovalniku pakirana v škatli po 2 kosa biftka posebej. Staneta 8 eur, ampak ker je to še za nas vedno predrago bom uporabila le enega za današnje kosilo.
Torej le 4 eur za meso in zadovoljimo moža wink Da iz tega kosa dobimo dovolj za 2 jedca in pol bom zraven pripravila njokete – večjo količino kot sicer.
Njokete rada kupim v Eurospinu, ker so res dobri in majhni, da jih lahko da v usta tudi 1 leto star otrok. Priporočam!

11. januar 2014 IZZIV 11.dan

Danes je sobota in v večini imamo čas kuhati, zato vam priporočam za kosilo golaž z pirejem ali kruhovimi cmoki, če vam je ostal kruh od celega tedna, ga lahko zdaj uporabite! Reciklirajmo kruh.
Golaž je super jed, kajti ga lahko pripravimo več hkrati in iz njega naredimo več različnih jedi. Hranimo ga v hladilniku, ga pogrejemo drug dan in za prilogo je lahko en dan polenta ali pire in drug dan golaž pomešamo s testeninami ali njoki. Mnogo je možnosti. Prav tako je super imeti vedno kakšno plastično posodico golaža v zamrzovalniku, če pridemo kdaj preutrujeni domov, golaž na hitro pogrejemo, zraven postrežemo svežo žemljico, solato in kosilo je tu.
Pa dober tek*

12. januar 2014 IZZIV 12. dan

Nedeljska kosila so najpomembnejša zaradi družinskih druženj. Danes ima moja babica rojstni dan in nas je povabila na kosilo.
Za vse večje praznike babica naredi polnjeno teletino, ki je več kot vrhunska, ampak je predraga za moj IZZIV.
Za izziv pa vam predlagam, če ste včeraj kuhali golaž, da mu primešate “domače” njoke, naredite še sestavljeno solato in res dobro kosilo za 2 eur je končano.
Želim vam prijetno, družabno in srečno nedeljo****

13. januar 2014 IZZIV 13. dan

Ker smo se čez vikend prenajedli mesa, imamo danes malo postenja.
Kupila sem brokoli, ki je poceni in iz njega lahko naredimo ogromno stvari. Danes ga bom polovico uporabila za kremno juhico.
Da pa ne bomo živeli le na juhici, pa bom iz zmrzovalnika vzela domače skutine slivove knedle in jih kuhane postregla z drobtinami in marmelado.

14. januar 2014 IZZIV 14. dan

Danes se mi lušta puranjega mesa z veliko zelenjave, ker pa me boli grlo in mi pada odpornost, bom dodala še ingver in jabolko.
Super enostavno in zelooo okusno in zdravo kosilo. Kupite puranja stegna, ki so ugodna različica temnejšega mesa, ki je zelo sočno in okusno!
Potrebujemo še različno zelenjavo, jabolko in ingver. Kot prilogo bomo dodali polnozrnati ali bio kuskus, kateremu lahko primešamo tudi kvinojo ali amarant, da bo še bolj zdravo in polnovredno tudi za otroke, bolnike abdomna in nosečnice!
Bolniki abdomna ne pražite zelenjave, ampak jo le podušite v lastnem soku, ostalo je vse isto!

15. januar 2014 IZZIV 15. dan

Danes pa bom delala kar zeljno pito, kajti smo malo bolani in pravijo, da je potrebno zato zelje jest.
Od babice sem dobila domače zelje, ki sem ga polovico začinila z rdečo papriko in kajenskim poprom, polovico pa sem pustila, ker bom ga prepražila s slanino,…
Da pa bo bolj jedilno in sitostno pa bom zelje pripravila kot pito.
P.s. jaz nisem bila ravno navdušenka nad zeljem, ampak ko sem prvič probala eno različico te pite, sem bila tako navdušena, da sem ga pričela uvajat tudi v naš jedilnik. Priporočam!
Poceni, zdravo in okusno kosilo! Dober tek**

16. januar IZZIV 16. dan

Že dolgo nismo jedli mesa piščančjih prsi.
Zato bom danes naredila zrezke v naravni omaki s smetano in jih gratinirala v pečici.
Zraven pašejo pečeni njoki, ocvrtki ali krompircek in solato za predjed ali pa lahko zraven naredite kakšno parjeno zelenjavo,.. Mi bomo zraven imeli kar vloženo rdečo peso. Kar pač imate doma.
Njami. Enostaven recept, ampak vedno izvrsten za vse okuse 😉 Otroci to naravnost obožujejo!
P.s. slike za recept niso najlepše, kajti sem jih slikala kar z telefonom, ker so baterije od fotoaparata odpovedala ob nepravem trenutku 😉
Ampak saj veste kaj pravijo, kar je na sliki lepo po navadi ni tako dobro in obratno. smiley Sem se pozanimala glede fotografiranja vrhunskih jedi in ugotovila, da večino slikajo še na pol surovo,…
Tako da ne vedno verjet slikam smiley Si pa seveda tudi sama želim, da bom nekoč imela lepše slikce jedi in da bodo kljub temu polne okusov in dobrote, ki so za prste polizat!

17. januar IZZIV 17. dan

Naša familija res obožuje testenine. Pripravljam jih na 101 način, prav tako kupim različne testenine od poceni sušenih do dražjih svežih ali istrskih zamrznjenih,… Včasih jih naredim tudi sama, ampak ker mi vzame preveč časa, jih v večini raje kar kupim.
Danes bom naredila Hoferjeve Bio svedre, ki so prav narejeni za paradižnikovo omakco, kajti se vdolbinice svedrov lepo zapolnijo z omako in jih pred serviranjem še potresemo s sveže ribanim Parmezanom in imamo top kosilo 🙂
Seveda pa je odvisno tudi, če je omakca dobra in paziti moramo, da se testenine ne razkuhajo!
Kuhajmo jih minuto manj kot piše na embalaži, ker jih bomo naknadno še kakšne 2-3 minute pokuhali v paradižnikovi omakci, da se jed poveže v eno!

18. januar IZZIV 18. dan

Danes pa sem dobila od mami polovico štajerskega domačega piščanca, ki sem ga že oblekla v Cajunske začimbe in čebulo.
Pustila ga bom v hladilniku, nato pa gre v pečico v spremljavi recikliranega kruha, ki nam je ostal čez teden (pirin, bele žemlje, bagete, toast,..).
P.s. če želimo piščanca sočnega, predlagam, da mu pod kožo damo maslo (jaz dam včasih kakšno zeliščno maslo, ki ga sama pripravim, če pa nimam časa pa kar česnovo in zeliščno maslo Meglle ali Hoferjovo različico,..)

19. januar 2014 IZZIV 19. dan

Zelena hrustljava solata, paradižnik, italjanska sveža zelišča, avokado, medena melona, limona, kis, sol, olivno česnovo olje in Italjanska oz. Fortuna različica dunajskega šnicla “Cotolette” , ki ima zraven še mleta suha in sveža zelišča ter parmezan. Njami***
To bo današnje obilno nedeljsko kosilo. Jaz bom uporabila svinjske in piščančje zrezke, ker so najcenejši in si jih lahko privoščimo za ta izziv.
Drugače pa predlagam teletino ali pa tudi puranje zrezke. Če zrezke kupimo v akciji in imamo doma drobtine in kakšen star suh kruh, lahko takšno kosilo za 5 oseb naredimo za cca. 4 eur, če dodamo še kakšen krompirček ali riž ter solato.
V receptu pa je napisana tudi bolj poletna različica solate oz. priloge, ki naredi jed bolj svežo! Pa dober tek in lepo nedeljo vam želim!

20. januar 2014 IZZIV 20. dan

Danes pa morska jed. V zamrzovalniku še imam ostanke morsko-zelenjavnega saganakija, v hladilniku imam še 5 listov vlečenega testa (Hofer) in feta sir.
Iz tega bom naredila super jed, ki bi jo lahko opisala nekaj med lazanjo in burekom smiley
Namesto saganakija lahko uporabite tudi bolonjeze ali paradižnikovo ali kakšno zelenjavno verzijo saganakija,..
P.s. če imate sestavine doma je lahko to zelo poceni kosilo, sploh če delate zelenjavno verzijo saganakija. Smetana, vlečeno testo, paradižnikova omaka, zelenjava in feta je cca.4 eur za 6 oseb.
V primeru, da pa kupite morske sadeže ali rakce pa se jed podraži, ampak včasih je potrebno brbončice tudi malo razvajat kajne?
V Hoferju imajo ugodne, zamrznjene že marinirane kozice in morske sadeže, ki so zelo hitro pripravjeni in okusni! Večje kozice oz. repke rakcov jumbo pa kupim v Eurospinu ali Leclerku, ko so v akciji, najboljša različica pa je Sparova.
Vse najdete v zamrzovalnikih trgovin!
Pa dober tek in lep dan vam želim! *

21. januar 2014 IZZIV 21. dan

Včasih se mi pa prav “zalušta” nekaj enostavnega, osnovnega, prvinskega, kot kuhajo naše babice, ampak seveda prilagodim malo po moje 😉
Danes bom naredila svinjske kotlete, ki so res redko na našem jedilniku, kajti nimamo prav radi svinjine, ampak če jih prej mariniram izgubijo vonj in priokus in znajo biti zelo dobri.
Jaz imam namreč raje telečje kotlete na ta način, ampak je za naš izziv tokrat to predrago meso 🙁 Zraven pa bom naredila široke testenine in solatko.
Ker pa imamo komaj dobro leto staro hčero in še takšnega mesa ne more prežvečit, ji bom zraven naredila dušeno zelenjavo v omakci od zrezkov.
Za 4 osebe plus otrok je strošek kosila cca. 5eur, tako da za nas je bilo še manj in smo preostanek imeli pač še za večerjo. Pa dober tek***

22. januar 2014 IZZIV 22. dan

Danes pa bom naredila riž, ker ga še ta mesec nismo jedli. Riž je zdrav in poceni. Jaz imam trenutno doma mešanico belega in divjega riža.
Zraven pa bom naredila malo belega piščančjega mesa na indonezijsko-evropski način – po moje seveda.
Za današnji izziv potrebujemo le riž, piščančja prsa, sir, soya ali teriyaki omako, zelenjavo (jaz imam bio papriko, ker je bila v Hoferju v akciji in bučko). Zelo okusna in polnovredna jed.
Priporočam jo tudi za bolnike abdomna in za otroke, le da ne pečete mesa in zelenjave na olju, ampak podušite v lastnem soku!
Pa dober tek in srečen dan**

23. januar 2014 IZZIV 23. dan

Danes pa bomo po dooolgem času jedli perutničke, ki jih bomo prej marinirali v pripravljeni enostavni omakci po moje.
Potem bomo vse skupaj pekli v pečici skupaj z krompirčkom, korenčkom in mlado čebulo ( lahko tudi belo ali rdečo čebulo ).
P.s. lahko vse skupaj pečete tudi v ponvi, ker je hitreje, ampak mora biti velika, da se meso in krompirček ne pokrivata in stiskata, kajti v nasprotnem primeru je lahko krompirček potlačen in perutničke premalo pečene,..
Zraven oziroma za predjed bom naredila zeleno solato z jajcem.

24. januar 2014 IZZIV 24. dan

Špagetki oz. bavetki so danes na našem meniju 🙂 Vsi jih obožujemo.
V večini kupujem bavette v Eurospinu, ker so cenejši kot npr. Barillini v Leclerku.
Špageti pa so super tudi Bio Hofer in Bio Lidl. Prav tako včasih kupim polnozrnate ali pirine,..če si želim bolj zdravo različico testenin.
Ko pa si zaželim res vrhunske pašte, jih naredim sama oz. kupim sveže ali pa istrske zmrznjene wink V glavnem danes bodo Bavette iz Eurospina, ki so malo bolj sladkasti, zato jih imam rada v bolj začinjenih omakah.
Tokrat sem iz hladilnika potegnila suhe vložene paradižnike (Eurospin ali Lidl), ki dodajo naj okus zraven rumenega currya, smetane in malo puranjega ali piščančjega mesa.
Prav tako sem imela še doma pinjole, ker drugače si jih ne bi mogli privoščiti za ta izziv, kajti so eni najdražjih “oreščkov” v trgovinah (Kupim jih v Leclerku od njihove firme in so zato malo cenejši kot ostali ).

25. januar 2014 IZZIV 25. dan

Včeraj smo dobili svežo domačo govedino, zato sem danes že dala kuhat govejo juhico po osnovnem babičinem receptu, kajti menim, da goveja juha naj bo iz govedine in ne iz zelenjave!
Prav zaradi tega ne dajem zraven zelene ali kolerabe ipd., ker uniči okus oz. je potem močnejši okus te zelenjave kot govedine.
Danes jo bom zakuhala z domačimi rezanci naše skrbne sosede.
V pečico pa bom dala krompirček z zelenjavo ter zmešala veliko skledo zelene solate.

26. januar 2014 IZZIV 26. dan

Danes pa bo pri nas le pogrevanje hrane, kajti smo včeraj skuhali preveč vsega 😉
Govedino in zelenjavo bom segrela in dodatno popekla v pečici, tako da bom malo zalila z omakco za govejo pečenko in malo belega vina ter juho. Za zakuho v juho bomo spekli nekaj palačink brez sladkorja in nekaj jih še ostane potem za sladico pancheesecake.
Pa dober tek in lepo nedeljo vam želim*

27. januar 2014 IZZIV 27. dan

Čez vikend sem delala pancheesecake in mi je ostalo malo skute, smetane in Philadelphie, zato sem za danes naredila piščančje zrezke polnjene z sirnim nadevom in z gratinirano zelenjavo v pečici.
Upam, da vam je recept všeč. Z nekaj minimalnimi spremembami ga lahko uporabite tudi vsi, ki ne smete pečene hrane v olju,…bolniki abdomna, vsi ki bi radi bolj zdravo pripravljeno hrano ali ste na dieti, ker se želite znebiti nekaj kg,…
Pa lep dan vam želim***

28. januar 2014 IZZIV 28. dan

Danes pa je na jedilniku hitra priprava testenin po Siciljansko.
To bodo testenine brez težke omake, osnova je le v olivnem olju s česnom. Dodamo lahko sestavine po želji. Zraven pripravite kakšno osvežilno soltako.
Naša Tara obožuje rdečo peso, midva z možem pa zeleno solato z bučnim in olivnim olje ter ogromno balzamičnega kisa.
Pa dober tek in lep dan vam želim*

29. januar 2014 IZZIV 29. dan

Njoki so nasitni, dobri kot priloga ali pa kar kot “pašta”. Tokrat jih bomo vmešali v zelenjavno piščančji curry in jih na koncu še gratinirali s sirom v pečici.
Ta recept je super za vse tiste, ki imate radi polne okuse. Lahko pripravite tudi brez zelenjave in dodate le kakšne kapre ali pa brez mesa. Pa dober tek in prelep dan vam želim*

30. januar 2014 IZZIV 30. dan

Ta mesec še nismo jedli nobene tortilje ali mehiške hrane, zato danes Fajitas po moje 😉
Potrebujemo le različno zelenjavo in koščke mesa (vegetarjanci brez), smetano, sir in tortilje.
Poljubno lahko dodajate tudi svoje omakce, salse, koruzo, fižol, svežo solato,…
Super jed za druženje z družino, ker si vsak sam sestavlja svojo tortiljo. Otroci to naravnost obožujejo! Pa dober tek****

31. januar 2014 IZZIV 31. dan

Za zadnji januarski jedilnik za kosilo se bom pa malo bolj potrudila smiley
Ker imam svežo mlado domačo govedino sem naredila 4 zrezke, ki jih bom napolnila in pripravila v vinsko-gorčični omakci. Res vrhunska jed.
Priporočam pripravo, če ne danes pa čez vikend, ko imate več časa za kuhanje.
Danes se poslavljam od januarskega Izziva cheeky Bilo mi je v veselje kuhat za vas in seveda za mojo družino, zdravo, v večini hitro pripravljeno hrano in najboljše je bilo to, da si jo lahko privošči večina Slovencev.
NEKAJ O IZZIVU: Opravljen je bil, ampak niti pod razno ne bi mogla trdit, da bi si lahko privoščili ta jedilnik, če ne bi imela večina stvari že doma. Žal pač meso, sveža zelenjava, sadje in večina zdravih stvari (pirina moka, pirin riž, kamutove testenine, kvinoja,…) pač več stanejo. V glavnem pa sem ponosna nase, ker sem spraznila zmrzovalnik počistila hladilnik in velik del shrambe, tako da gremo v februarju lahko novemu izzivu naproti, ki pa bo bolj kritično obarvan. Za vse tiste, ki pa niste kuhali z nami ta mesec, pa imate na srečna.si ves arhiv in vabljeni, da IZZIV opravite v februarju ali marcu,..
Hvala vsem za suport in upam, da me boste spremljali tudi v februarju, ko bom iskala po restavracijah (LJ in okolica) cenovno ugodne in seveda dobre malice in kosila, ki vam jih bom seveda podrobno opisala in fotografirala.
Napisala bom svoje mnenje, ki je po navadi zelo kritično, ampak se bom spustila na nivo masovne kuhinje, tako da boste lahko dobili resnično realno sliko kam se splača iti na hitro, zdravo in dobro hrano med ali po službi ali celo na družinsko kosilo,…
Prosila bi vas za info o vaših priljubljenih restavracijah, kjer nudijo malice in kosila, da jih lahko preizkusimo smiley Hvala! Vaša Tamara***

P.s. seveda pa vam bom dodajala recepte po katerih boste lahko kuhali tudi doma 😉 Objavljala bom bolj ideje in recepte za zajtrk ali večerjo, pa prav tako kakšno kosilo ali malico. Se beremo!

Komentarji

comments

Comments are closed.