Recepti

25. 3. 2016

PIRIN KRUH BREZ KVASA Z OLIVAMI IN SUHIMI PARADIŽNIKI

Sestavine:  500 x g PIRINE navadne moke 1 x čajna žlica soda bikarbona 1x večja čajna žlička pecilnega praška 500 x ml mineralne vode z mehurčki 1 x olive brez koščic in suhi paradižniki iz olja 1 x jedilna žlica olivnega olja in ščepec soli Navodila za pripravo: Zmešamo moko, ki ji dodamo pecilni prašek in/ali sodo bikarbono in/ali vinski kamen. Nato dodamo še radensko, sol in olivno olje ter dobro premešamo. Vse skupaj damo na peki papir ali na silikonski pekač ter oblikujemo s pomočjo olivnega olja. Narežemo olive in […]
25. 3. 2016

PIRIN KRUH BREZ KVASA

Sestavine: 200 x g PIRINE navadne moke 250 x g PIRINE polnozrnate moke 1 x čajna žlica soda bikarbona in 1x čajna žlička pecilnega praška 300 x ml tekočega navadnega jogurta (lahko light ali polnomastnega) 150 x ml mineralne vode z mehurčki 1 x jedilna žlica olivno olje za premaz Navodila za pripravo: Zmešamo moko, ki ji dodamo pecilni prašek in sodo bikarbono. V jogurt vlijemo radensko, sol in olivno olje ter dodamo moki ter dobro premešamo. Vse skupaj damo na peki papir ali na silikonski pekač ter oblikujemo z […]
25. 3. 2016

ŠUNKA V POLNOZRNATEM KRUHU

Receptov za kruh je ogromno. Verjetno že imate svojega. Jaz v večini pečem le pirin ali kamutov kruh brez kvasa, ki ga za veliko noč naredim s šunko, hrenom, šparglji,.. Tokrat pa vam bi rada pokazala kako na hitro spečt kruh, ki je podoben tistemu v trgovini in je primeren za veliko noč, kajti vanj lahko damo šunko in po želji tudi hren 😉 Sestavine: 1 paket polnozrnate ali vam ljube mešanice za kruh 1 kos AVE šunke (tradicionalna kmečka ali prekajena,..)   Priprava: Kruh pripravimo po navodilih (lahko dodamo kakšno […]
25. 3. 2016

VALENTINOV JAJČEK

Za naše male ali velike junake lahko naredimo srčkast zajtrk, malico ali večerjo z domačimi jajčki, sirom, toastom, tuno in da bo bolj praznično še vse skupaj začinimo z tartufi. Jajce spečemo v modelčku za jajca ali pa ga spečemo brez modela in ga izrežemo, ko je že pečen. Solimo s soljo s tartufi. Toaste izrežemo z modelčkom za kekse in ga damo v opekač-toaster, da se segreje. Nanj položimo sir za toast, ki ga prav tako izrežemo z modelom za kekse. Nanj pa položimo jajce. Na preostale srčkaste toaste […]
25. 3. 2016

KRAŠKO SREČNA FRTAJLA

 POTREBUJEMO: Kraški pršut šparglje / drobnjak parmezan jajca smetano za kuhanje kajenski poper / chili Kotanyi PRIPRAVA: Koščke kraškega pršuta popečemo do “hrustljavega”, dodamo narezane šparglje ali sesekljan drobnjak in prilijemo mešanico jajc in smetane v katero smo naribali svež parmezan. Začinimo po okusu, na hitro premešamo in pustimo da se peče kot “palačinka” oz. “omleta”. Ko je spodnja stran pečena jo obrnemo in pečemo še na drugi strani. Super zajtrk, prigrizek, malica ali celo večerja. Zraven lahko postrežemo kar kakšen dober kos kruha, namazanega s smetanovim namazom in deci […]
25. 3. 2016

SREČNE ČOMPE #krompir #posočje #slofest

Čompe pomenijo krompir. Jed imenovana čompe je v posočju zelo priljubljena. Postrežejo krompir s slano skuto. Jaz sem recept malo “nadgradila”. Mogoče ideja za tiste, ki obožujete krompir na 101 način 😉 PRIPRAVA: Čompe – krompir Skuta kisla smetana salama, panceta drobnjak sol sir začimbe (mediteranske, poper)   PRIPRAVA: Skuhamo neolupljen krompir in ga postrežemo s skuto, ki ji dodamo malo kisle smetane, sveža zelišča, začimbe, Tolminski sir, salamo in/ali panceto,.. Lahko naredimo še nadgradnjo in dodamo še malo bučnega olja, semen,..
25. 3. 2016

SREČEN PIVSKI TOAST

 Potrebujemo: 2 jajci 2,5 dcl piva 1/2 dcl moke sol malo chilija in kajenskega popra v prahu Kotanyi drobnjak toast ali temu primeren kruh topljiv sir chedar maslo različne nadeve: slanina, pizza/toast šunka, pršut, avokado,.. Priprava: Naredimo manj gosto “pivsko testo” – zmešamo jajca, pivo, sol, chili in moko. Vanj pomočimo toast in ga nadevamo s sirom ter nadevom po izbiri. Pečemo na obeh straneh, da porjavi in sir stopi. Namig: Pečemo lahko na vroči ponvi na maslu, ki mu dodamo tudi malo olja ali pa bolj eleganten način na peki […]
25. 3. 2016

FRIKA PO SREČNO #posočje #slofest

Frika je jed iz posočja in jo v večini pripravljajo kar v ponvi. Krompir prej malo pokuhajo in potem spečejo in zalijejo z jajcem. Jaz pa sem malo osrečila tale osnovni recept 😉 POTREBUJEMO: krompir jajce smetana za kuhanje sir Tolminc slanina in/ali salama in/ali čebula PRIPRAVA: Na majhnih koščkih slanine ali čebule ali salame popečemo na olju narezan-nariban krompir “čips”. Jajce in smetano zmešamo skupaj, dodamo riban sir in prelijemo že pečen krompir. Lahko dodamo še sveža zelišča ali začimbe po okusu. Jaz sem dodala malo čilija in svežega […]
25. 3. 2016

NADEVANE BUČKE PO SREČNO / ZLOŽENKA

 POTREBUJEMO:  Bučke (rumene, zelene) bela čebula Sirni ali smetanovi namazi kisla smetana bučna semena bučni cvetovi koromač sol kurkuma kajenski poper oreščki (npr. pinjole) Provensalska ali mediteranska zelišča-začimbe bučno olje parmezan PRIPRAVA: Bučke narežemo na rezine, dodamo obročke koromača jih začinimo s kurkumo, kajenskim poprom, Kotanyi provansalskimi zelišči in grobo soljo, premažemo z bučnim oljem (lahko dodamo tudi malo olivnega, da se bučke ne primejo na pekač) ter dodamo nasesekljane bučne cvetove in jih pečemo v pečici vsaj 10min. Nato jim dodamo malo parmezanskega sira, da se stopi-gratinira. Rezine popečenih […]
25. 3. 2016

NAMAZ IZ/ZA PAPRIKE #polnjene #paprike #namaz

Iz paprik lahko naredimo 101 namaz. Se strinjate ane? Jaz pa sem tokrat izbrala takšnega s smetano, tuno, feferoni,.. Obožujem namaze, paštete, solate, ki so sestavljeni iz sveže in pečene zelenjave. Zato sem najprej narezala raznobarvne paprike, feferone, čebulo, česen in vse skupaj na hitro popekla na olivnem olju ter zalila s sladko smetano za kuhanje. Dodane začimbe so Kotanyi provansalska zelišča v mlinčku, sol in kajenski poper. V drugi ponvi sem popekla na česnu malo češnjevih paradižnikov, da so spremenili v omakco in primešala k paprikam,.. Ko se ohladi […]