Srečna kulinarika

4. 8. 2017

TESTIRAM TEMNA PIVA #dopust #pivo #test #mednarodnidanpiva

Moja zgodba s pivom je resnično smešna. Nikoli ga namreč nisem marala, niti moških, ki so ga pili ;)))) Moj možek ga seveda ni pil, ko sem ga spoznala. No, vsaj dokler nisva šla na križarjenje po Karibih, kjer je bilo vse vključeno v ceno, razen vina. Torej ali bi skozi plačevala njihove drage buteljke, ki niso vredne tega denarja ali pa probava piti kaj drugega. Tako sva od “žeje” pričela piti pivo – oba 😉 Po nekaj letih občasnega poletnega pitja različnih svetlih piv, sva se jih naveličala. Zato […]
2. 8. 2017

DOPUSTNIŠKI KOLAČ S SADJEM

Tudi na dopustu pečem 🙂 Obožujem hitre kolače s sadjem, kajti so lahko kot torta, lahko so kot malica, zajtrk ali sladica 😉 Tokrat mi je ostala kisla smetana in ker je bila že pred rokom, sem jo uporabila namesto jogurta. Super je, ker lahko tak kolač pripravite brez tehtanja in je enostavno za pripravo, četudi ste v kampu ali kjer nimate na razpolago vseh pripomočkov 😉 Potrebujemo: 2 jajca 1/2 lončka sladkorja 1 lonček kisle smetane (cca.2dcl) 1/2 lončka olja 1 vanilijev sladkor ščep soli 2 lončka moke 2 žlici pecilnega praška cca. 2 […]
21. 7. 2017

SHRIMP SAGANAKI na izi #kamp #onepan

SESTAVINE za enostavni SHRIMP SAGANAKI za 4 osebe: 1 x rakci cca. 1kg škampov (lahko dodate tudi zamrznjene že marinirane cele ali repke kozic, škampov, jastoga,..) 1-2 x paradižnikova omaka z zelenjavo (lahko jo naredimo sami ali kupimo že pripravljeno npr. Eurospin v steklenici paradižnik z zelenjavo) 1 x čebula (priporočam 1 bela in 1 rdeča) 1 x česen (3-5strokov) 2 dcl belega vina začimbe: bazilika, origano, sol, kajenski poper 1 x feta sir PRIPRAVA na enostaven in hitrejši način: Na olivnem olju na hitro popražimo česen in čebulo (lahko […]
6. 7. 2017

POLETNA HLADNA JUHA – PARADIŽNIKOV GASPAČO #valfrutta

Recept za cca. 6 oseb POTREBUJEMO: 1 pasiran paradižnik Valfrutta Pasata (450g) 1 paradižnik v koščkih Valfrutta (400g) 1 sladka rdeča in / ali rumena paprika 2 stroka česna 1/2 šalotke 1/2 olupljene sveže kumare 1 žlica balzamičnega belega kisa 1/2 dcl oljčnega olja kajenski poper / čili / kurkuma kokosovo mleko / smetana Po okusu solimo in dodamo sladkor PRIPRAVA: V blender/mikser damo česen, čebulo, kumaro, rdečo papriko in vredu zmeljemo. Nato dodamo še ostale sestavine in zmiksamo dokler ni juha popolnoma enotna. Začimbe dodajajte po okusu. Postrežemo lahko […]
6. 7. 2017

STROČNI NAMAZ in/ali PRELIV ZA SOLATE #valfrutta #stročnice

VALFRUTTA STROČNI NAMAZ primerno za več oseb POTREBUJEMO: 1 Čičerike Valfrutta (300g) 1 fižol Valfrutta (300g) 2 majhna stroka česna 1/2 šalotke kajenski poper / čili / kurkuma solni cvet 3 žlice hladnostiskano deviško oljčno olje Jenko + priporočam 1 žlica oljčnega olja z limono Jenko 1 majhna žlica limoninega soka nekaj listov sveže mete in/ali bazilike 2 žlici kisle smetane / grškega jogurta – po želji! PRIPRAVA: Vse setavine damo v blender/mikser in jih dobro zmiksamo. Po okusu dodajajte začimbe in željeno gostoto namaza prilagajajte z dodajanjem oljčnega olja […]
6. 7. 2017

POPOLNA PARADIŽNIKOVA OMAKA ZA 101 JED #valfrutta

Recept je za cca. (za 6 oseb) POTREBUJEMO: 1 čebula 2 stroka česna 1dcl oljčnega olja 1 pasiran paradižnik Valfrutta Pasata (450g) 1 paradižnik v koščkih Valfrutta (400g) 1 žlica sladkorja ščep soli – po okusu kajenski poper in čili po okusu ščep suhi origano šop sveže bazilike – samo listi 1-2 žlici kremastega feta sira ali 1dcl sladka smetana za kuhanje V poletnem času lahko dodamo še sveže paprike, bučke, melancane. Za tiste, ki si želijo več okusa lahko dodamo tudi nekaj rezin sušenega pršuta ali pancete, mleto meso […]
3. 7. 2017

THERMOMIX #test #vorwerk

Verjetno že veste, da sem se zaljubila v tale “robotski kuhalnik”, ampak zdaj sem sigurna, da želim to deliti tudi z vami. Postala sem namreč njihova svetovalka 🙂 Thermomix ni le kuhalnik, ampak je nova dimenzija kuhanja. Ta aparat zmore skoraj vse 😉 Naša Tara Siana najraje dela zmes za res odlične tortice, ki so narejene v slabih 5minutah. Super je, ker ne potrebujemo mešati sestavin posebej/postopno, kajti vse skupaj le vstavimo v aparat, ki ima vgrajeno tudi tehtnico in nas opomni koliko česa potrebujemo, nato pa vse skupaj zelo […]
6. 6. 2017

SVEŽI PIRINI HLEBČKI #izi #hitro #thermomix

Danes sem na hitro spekla 4 pirine hlebčke. Zakaj? Ker sem se lotila predpoletnega “vitkanja” 😉 Jap s pirinim kruhom je vse lažje. Od kar imam na testu mojo novo ljubezen Thermomix, je pa vse še bolj lahko. Zato z vami delim recept za te kruhke. Potrebujete: 200g pirinega zrna 300g pirine navadne moke 300g mlačne vode 1 kocko kvasa (40g) 25 g Oljčnega olja (jaz uporabljam deviško hladnostiskano Jenko) ščep sladkorja 1-2 čajni žlici soli Priprava: V dober blender, mlinček za moko ali thermomix (ki je vse v enem) […]
24. 5. 2017

TROPSKI SLADOLED #izi #domače #njami

Poletje prihaja in “must have” nujno je doma vedno imeti zrelo sadje, smetana, jogurt in sladoled lahko naredimo kadarkoli. Tako bomo z veseljem ponudili sladoled svojim otrokom in sebi, kajti vemo kaj je v njem in če imamo zrelo kvalitetno sadje, ne bomo potrebovali nobenega sladkorja in bo ta sladica popolnoma zdrava in okusna 🙂 Jaz v večini naredim sladoled kar sproti, včasih pa se mi zgodi, da imam preveč domačega zrelega sadja, ki ga ne zavrzem, ampak ga predelam v “marmelado” (samo pokuham brez dodatkov in zmiksam) ter shranim […]
23. 4. 2017

PITA S ŠPARGLJI

Pito lahko delamo po svojem okusu. Testo za pito + nadev iz različne zelenjave ter vse skupaj prelijemo z mešanico smetane in jajc. Tokrat delim z vami recept za eno preprosto, malo manj nasitno verzijo te zelenjavne pite s šparglji. V MasterChefu sem “zaradi” špargljeve pite zapustila kuhinjo, zato tokrat moj izi recept, da se vam ne zgodi enako ;)) Več: MasterChef Tamara Fortuna Sestavine in priprava za testo: V posodo presejemo 200 g moke (lahko pirino ali belo, ampak ne priporočam polnozrnatih, ampak fino mlete moke) in ji dodamo […]