Nakupovanje hrane

22. 3. 2023

Francoska je postala slovenska #geamajoneza #velikanoč

Francoska je postala slovenska! Se strinjate? Pri nas je obvezna poleg pohanega pišeka in seveda za veliko noč 🙂 Včasih sem jo delala s hrenom, letos pa s tatarsko, vedno pa z res velikoooooo majoneze. Naj bo letos slovenska Gea majoneza tudi tvoja najboljša velikonočna poteza!  Danes pa delim z vami recept za nadevana in polnjena gosja in kokošja jajca s slovensko-francosko solato in namazom. Tokrat moja francosko/slovenska solata vsebuje vse glavne sestavine velike noči, tako, da dodamo le še kakšen dober domač kruh in velikonočna jed oz. velikonočni prigrizek […]
14. 3. 2022

Gratinirani Tortelini z rakci #kotanyi

Jaz imam rada od rakov le škampe in jastoga, kozic/gamberov, raznih potočnih rakov, rakovic ipd. pa ne preveč. Zato, če kupim kakšne meni ne najljubše rakce ali sveže ali zmrznjene jih dam najprej v “marinado”. V večini uporabim kar vse meni najljubše mlinčke od Kotanyi. Z vsakim mlinčkom naredim en zavoj grobo mleto in en zavoj na fino mlete začimbe ter dodam malce oljčnega olja. Premešam in jih na hitro popečem na vročem stopljenem maslu in nato vzamem ven ter postrežem s prilogo ali dam v rižote, na solato, v […]
20. 12. 2021

SREČEN VROČ GIN #gin #goldenmilk #kotanyi

Moja verzija kuhančka mora biti izi in hitra. Zato po navadi kuhano vino res malo razredčim z jabolčnim sokom in vodo, dodam kako žlico medu in kotanyi filter vrečko za kuhano vino ali pa nič medu in vrečko začimbna mešanica za kuhano vino Kotanyi. Super pa paše še kak kos limone in pomaranče ter klinčki. To je to zavreš in precediš, ter postrežeš 😉 Nekaj info o vročih napitkih in kuhančku malo drugače >> ZIMSKA PIJAČA Tokrat pa sem skupaj s timom sommelierja in strežbe v restavraciji Savor spesnila naš […]
20. 12. 2021

Medene hiške s kuhančkom za Božička #izi #kotanyi #otroci #božičnapeka

Medene hiške so ena naših tradicij, da nam diši stanovanje po decemberskih začimbah/dišavah skozi ta praznični čas. Ostanek mase porabimo še za medenjake za otroška usta in za Božička seveda 😉 Delamo pa kar po receptu od Kotanyi, ki je na paketku mešanice za medenjake 🙂 Izi so za naredit res. Več problemov imam vedno z belim iceningom (skupaj zmiksate 200g sladkorja v prahu in 1 beljak okoli 35-40g in lahko dodate še par kapljic limoninega soka). Zato si vzemite čas in dodajte več sladkorja, če je preredko, ker se […]
7. 6. 2021

Začini si svojo pijačo #kotanyi

Nekaj mešanic pijač omenjam že vsa leta. Tokrat sem v vodo dala lubenico ter vse tri začimbe Kotanyi za pijače, s poprom, brinovo jagodo in malce rdečega popra sem začinila tudi limonado (v med dam limone, ingver in malo Kotanyi bio cimeta ter hranim v hladilniku namesto sirupov za otroke za sok, za sladkad limonado, čaj, za imunski sistem,..), prav tako dodam začimbe v metin, bezgov in melisin sirup razredčen z vodo, v Martini, v Gin tonic ter meni paše rdeč poper v kakšno suho / nesladko penino 😉 V […]
25. 5. 2021

Perutničke s česnovim pirejem #tender #chickenwings

tender chicken wings
19. 5. 2021

Tartufata gre povsod #zdenkotartufi #pasta #izi #recept

V vodi z jušno osnovo in nekaj šparglji skuham fuže. Na oljčnem olju Jenko sem popekla česen, domač pršut, malo čebule, šparglje in dodam nekaj žlic tartufate ZDENKO TARTUFI, ki imajo celo 10% na velike koščke narezanih tartufov – mmmm njamiii 😉 Nato zalijem s smetano za kuhanje, dodam parmezan in pomešam s fuži. Med mešanjem dodam vodo od kuhanja testenin za bolj sočno jed. Začinim s sveže mletim belim in črnim poprom Kotanyi, malo soli ter na koncu si mož doda še čili z morsko soljo. Priprava je v […]
22. 3. 2021

Paella za prijatelje #španskajed

Jaz sem resnično nora na jedi iz riža. Riž bi lahko jedla vsak dan. Njaraje pa imam kakšne kremne rižote, kitajski pražen riž ali džuveč riž in seveda paello. Paella izvira iz Španije in nekateri pravijo, da je njen dom Valencija. Vsaka španska kuharca ima seveda svoj recept, isto kot v grčiji saganaki in v italiji pašto,… Kar imaš lahko uporabiš za to jed s kratko zrnatim rižem. Najboljša jed je, če se dela v posebni ponvi na odprtem ognju. Tako ima tudi naš prijatelj Matej in ni je boljše […]
14. 3. 2021

RETRO SLADOLEDNI UŽITEK #kotanyi #štajersko

Sladko zrelo sadje…ni boljšega, kajne? Jaz sem prav vesela, ker hčeri obožujeta sadje. Zato, ko želita sladico vedno vem kaj narediti. No, da ne boste mislili, da čokolade ne jemo. Tudi to včasih še kako paše 😉 Tokrat vam podam idejo za res okusen sladoled, ki bo zadovoljil tudi gurmane. Meni se namreč večkrat zgodi, da naletim na kakšno dobro bio sadje, ki je že zelo zrelo ali pa je v akciji. Takrat ga kupim več in ga takoj olupim, očistim, zrežem na koščke in dam v zmrzovalnik. Tako imam […]
13. 3. 2021

Pašta z lososom #izi #kotanyi

Za dobro pašto se spomnite vedno, da daste v lonec v vodo poleg soli še začimbe. Tokrat pašejo mediteranske in/ali provanskalske začimbe in dimljena sol, ker bo zraven riba oz. losos. Tokrat sem imela bio dimljenega lososa in vse skupaj je bilo res zelo okusno. Najpomembneje pa je, da je bilo res hitro pripravljeno in vse to lahko imate na zalogi doma. Tudi dimljen losos ima daljši rok kot sveže ribe,… Potrebujete: testenine (100-150g na osebo max) dimljen losos (po navadi je pakiran ravno za 2 osebi ali za 4, […]