Jap, jaz sem res pasta lover. Pa vi? Testenine imam rada že od malega, moj oče namreč trdi, da so nas s tem “pitali” v vrtcu in šoli, ker je bilo poceni. Vem da je bil ati zelo hud, ker pravi da potem doma nisem želela jesti nič “pametnega”,… No, meni se še vedno zdi, da so testenine zeloooo pametna hrana. Karkoli jim dodaš je zelo okusno. Naredimo jih lahko na 101 način in ja, res so poceni glede nato, da lahko kupite 500g testenin že za manj kot euro. V primeru, da jim dodaš pisano zelenjavo pa lahko trdimo, da je ta jed tudi zdrava in polnovredna. Tako da z užitkom posezite po barvitih testeninskih jedeh.

Poznamo seveda različne oblike testenin in različnih sestav, struktur in iz različne moke. Mnogi intolerantni ljudje na gluten posegajo po kamutovih, koruznih, mladi športniki po polnozrnatih, da so dlje siti in mi gurmani seveda po testeninah iz durum moke, da se ne razkuhajo preveč in da se omake lepo oprimejo testenin. Najboljše testenine prihajajo iz Gragnana blizu Neaplja. Tukaj se je tudi začela industrijska proizvodnja testenin s tehnikami, da se testenine posušijo in sušene ohranijo. Glavna sestavina je trda pšenica (durum). Testenine Garofalo so za razliko od velike večine testenin, ki jih potrošniki lahko najdemo na slovenskih (in svetovnih) policah s testeninami proizvedene na poseben, tradicionalen, način s t.i. “trafilatura in bronzo” oziroma z bakrenimi ekstrudorji. Takšen način proizvodnje testenin “po starem omogoča, da se testenine počasneje oblikujejo skozi bakrene ekstrudorje, ki testenini naredijo “grobo” teksturo površine. Ta omogoča, da omake, s katerimi pripravimo testenine dejansko prodrejo v testenino in jo na tak način bistveno bolje obogatijo z okusom. Razlika med obično proizvedeno industrijsko testenino (skozi teflonske ekstrudorje) in testenino “trafilata al bronzo” je potrošnikom že ob prvem degustiranju več kot očitna in pozitivna. V Neaplju morate testenine skuhati ”al dente”, kajti ne prenesejo mehkih testenin.

Najbolj priljubljena sorta testenin, poleg klasičnih špagetov so dolge ali krajše cevi oziroma testenine z luknjami, ki jih zapolni pripravljena omaka. Testenine z zelenjavo so ponavadi pripravljene tudi s testeninami Mista (testenina ammescata v neapeljskem jeziku), ki je sedaj industrijsko proizvedena kot posebna sorta testenin, a je bila nekoč prodana poceni, sestavljena iz lomljenih kosov razlicnih vrst testenin. Zato sem se odločila, da z vami delim nasvet za pripravo svojih MISTA testenin, ki po navadi na krožniko izgledajo fantastično. Ob enem ostankov testenin ne zavrzemo vstran, temveč iz njih naredimo privlačno testeninsko jed, ki je sestavljena iz vam ljubih testenin. Seveda se takšne jedi najbolj razveselijo otroci 🙂

Neapeljska kuhinja ima starodavne zgodovinske korenine, ki segajo v grško-rimsko obdobje, ki je bil skozi stoletja pod vplivom različnih kultur. Ker je bil Neapelj glavno mesto Kraljevine Neapelj, je njegova kuhinja povzela veliko iz kulinaričnih tradicij v regiji Campania. S tem so dosegli ravnovesje med jedmi, ki temeljijo na podeželskih sestavinah (testenine, zelenjava, sir) in jedi iz morskih sadežev (ribe, raki, mehkužci). Na veliko receptov vplivajo lokalne aristokratske kuhinje. To so enostavne jedi kot so testenine ali riževe jedi pripravljene s poceni, vendar hranilno zdravimi sestavinami, kot so testenine z fižolom ali grahom in druge testeninske jedi z zelenjavo.

Z vami delim recepte popolne Neapeljske omakce za mešane testenine > VEGI  ali  MESNA 

Komentarji

comments

Comments are closed.