SAM SVOJ FRIZER ? #barve #domače #profi #frizer #razlika #nasveti

Če ste prebrali moj blog kako sem se prvič barvala doma in se ob enem znebila “las” po telesu, potem veste, da sem vam še dolžna strokovne odgovore na vprašanja, ki si jih postavljamo glede barvanja las doma, razlike med barvami za domačo ali profesionalno uporabo,… Vprašanja sem postavila strokovni delavki na tem področju Sanji Karasman, ki je zaposlena za linijo Subrina Professional, kjer proizvajajo in testirajo barve za lase za frizerje in tudi barve za domačo uporabo. Zato so njeni odgovori zelo kredibilni, kajti pozna obe strani in nobene ne zagovarja v svojo korist! 

barvamsesama

1. Kakšna je razlika med profesionalnimi barvami v frizerskem salonu in med temi, ki jih lahko kupimo v drogeriji za domačo uporabo?

Barve za lase, ki jih lahko kupimo v drogerijah in se z njimi pobarvamo doma, pravzaprav ne zaostajajo dosti za profesionalnimi izdelki. Razlika med tema dvema tipoma produktov je pravzaprav zelo majhna. Primarna naloga vsakega izdelka za barvanje las je kar se da učinkovito in primerno pobarvati lase. Obe barvi, tako tista iz drogerije, kot tista iz frizerskega salona, bosta obe opravili svoji nalogi, s tem da bo pri uporabi profesionalne barve prav frizer tisti, ki bo iz nje izluščil še več. To pa zato, ker ima veliko strokovnosti in frizerskega znanja, ki mu pomagata pri njegovem delu. Barve v trgovinah imajo zgolj več omejitev pri sami uporabi, to pa zato, ker je njihovo delovanje omejeno z barvnim razvijalcem, ki je dodan setu. Frizer pri delu s profesionalnimi izdelki teh omejitev nima.

2. Ali je prekrivnost sivih las boljša pri frizerju?

Pri frizerju seveda, ker se gre za profesionalno analizo las in strokovno izbiro barvnega tona. Ko krijemo sivine, vedno je potrebno dodati naravni ton v modni ton kako bi prekrivnost bila učinkovita. Napake se dogajajo najbolj pogosto prav zaradi tega ker stranke ne znajo pravilno oceniti kakšno barvo (globino) las imajo.

3. Katere barve so znane po tem, da so enostavne za uporabo?

Najbolj enostavni za uporabo so predpripravljeni barvni seti, pri katerih je že vnaprej dodana barva, barvni razvijalec in ostali izdelki za nego las po barvanju. Ob predpostavki, da je stranka pravilno izbrala barvno nianso, in da se je pri uporabi držala navodil za uporabo, so tovrstne barve najbolj enostavne za uporabo.

4. Kaj je bolje pena, tekočina, barva in hidrogen posebej,..? 

Za barvanje las z oksidativnimi barvami vedno uporabimo dvokomponentni sistem (barva + razvijalec). Barvna mešanica, ki jo na tak način nanašamo, je lahko bodisi v obliki pene, gela, bogate kremne maske, itd. V kakšni obliki je barvna mešanica, niti ni pomembno. Pomembno je le, da je barvna mešanica povsod enakomerno nanešena, saj bomo le na ta način lepo pobarvani.

5. Katera sestavina najbolj “uničuje” lase, ki jo vsebujejo barve za lase? Ali je to amoniak?

Barvanje las je kompleksni proces, ki vključuje več faz. Ključna je pravzaprav ravno faza prodiranja barvil v lase in to je tudi faza, ki nekako ‘uničuje’ lase. Barvanje poteka po visoko alkalnimi pogoji in lasno vlakno ob nepazljivi in prekomerni uporabi izdelkov za barvanje las  postane porozno, suho, itd. Nebi izpostavljala posameznih surovin, ki med barvanjem škodujejo lasem, ker je barvanje las kot proces že sam po sebi ‘lasem škodljiv’.

6. Barve brez amoniaka – ali so dovolj prekrivne za sive lase? V čem so boljše od navadnih barv?

V zadnjem času je na policah veliko barv, ki so brez amoniaka in spadajo v kategorijo obstojnih barv za lase. So prekrivne za sive lase, je pa res, da bodo mogoče sivi lasje spet prej prišli na plano, kot pa bi, če bi uporabili barvo z amoniakom. Prednosti barv za lase brez amoniako so v njihovem prijetnem vonju (ni amoniaka) in nekoliko drugačnem delovanju (niso tako učinkovite pri svetlenju naravnega pigmenta).

9. Mogoče kakšno opozorilo pri barvanju doma? 

Najpomembneje je, da ustrezno ocenite vašo naravno barvo las in morebitni % sivih las. Temu primerno potem izberite barvno nianso. Pri tem upoštevajte priporočila proizvajalca o primernosti posamezne nianse za različne globine naravnih las.

9. Kakšno opozorilo, da si preveč ne uničimo las?

Barvajte jih po potrebi, torej takrat, ko je viden narastek. Pri ponovnem barvanju pazite, da barvate le narastek in da barve na predhodno že barvane lase ne nanašate. Le na tak način se boste izognili prekomernim poškodbam las. Pomembno je tudi, da se dosledno držite proizvajalčevih navodil.

11. Kako pogosto si lahko barvamo lase (npr. narastek je viden že v 1 mesecu,..) in kaj naredimo s preostankom barve ? Npr. Subrina barva linije Charm: ali lahko zmešamo le polovico in polovico pustimo 1 mesec v omari do naslednjega barvanja ali je barva takrat že prestara, ker je bila odprta, če barvamo le narastek in ne celotnih las seveda ?

Lahko zmešamo samo polovice tube, ampak če želite imeti res popolno prekrite sivine in lepo polno barvo, 25g ne bo zadostovalo. Bolj gosti in močni so lasje, večjo količino barve rabijo. Tanjši in redkejši lasje rabijo manjšo količino barvo.  Zato količino barve vedno prilagajamo kvaliteti las. Kratki lasje in izrastek lahko prekrijemo samo z eno tubo (50 ali 60g, odvisno od skupine barv). Srednja dolžina las zahteva približno dve škatlice. Dolgi lasje zahtevajo dve do tri škatlice. Največji problem, ne samo pri uporabnicah, ampak tudi pri frizerjih je ta da »šparajo« barvo. Količina nanešene barve tudi vpliva na rezultat. Več mase je na laseh, barva bo bolj intenzivna in polna. Zato odsvetujem, da se uporablja samo polovica tube.

Drugače pa ni nič ne narobe, če barva stoji en mesec, seveda mora biti dobro zaprta.

12. Kakšen nasvet nasplošno za uporabnice frizerskih profi barv in za tiste, ki se barvajo doma.? 

Če ste vešče temu opravilu, pobarvajte lase same. Če ne, raje zaupajte strokovnemu nasvetu in prepustite barvanje svojih las frizerskemu strokovnjaku. Le on vam lahko primerno svetuje glede nadaljnje nege las in vam kar najhitreje pomaga do vaše sanjske barve las.

Sanja Karasman, Creative Manager

svoj frizer

Upam, da sem postavila dovolj pravih vprašanj in da je gospa Sanja uspela odgovoriti na vsa dovolj poljudno, da razumemo tudi tisti, ki nismo frizerji. Zato držite se nasvetov in želim vam srečno barvanje doma ali pri frizerju. Ob enem se tudi zahvaljujem Subrini in Sanji za odgovore. 

Ostanite v barvah*****Tamara 

*FOTO naslovka : Nives Brelih

Komentarji

comments

Comments are closed.