MARTINOVA POJEDINA z raco, kruhovo raco z brusnicami, krompirjem in rdečim zeljem

  •  SESTAVINE ZA RACO z krompirjem in omakco:
    • Raca
    • mandarina
    • rožmarin
    • žlica soli z zelišči
    • žlica vegete
    • maslo
    • krompir
    • čebula
    • korenje
    • kisla in smetana za kuhanje
    • belo vino
    • paradižnik
    • raca

    PRIPRAVA:

    V kožo race naredimo majhne zareze (vsaj v predelu prsi, ki so bolj puste,..) in jihnapolnimo z maslom in rožmarinom. V notranjost race damo prerezanomandarino, vejico rožmarina in sol z zelišči. Raco zmasiramo z maslom in soljo ter zelišči (lahko dodamo tudi malo vegete,..). Damo v pekač (mi smo jo nabodli na vrtljivo palico – roštilj) in pečemo na 200 stopinj celzija cca. 2 uri. Spodaj v pekač sem dala mešanico krompirja, čebula, rožmarina in korenčka. Na koncu dodam še malo paradižnika, ki ga kasneje dodam v omakco, ki je bila pod raco-jo odlijem.

    omaka

    V omakco dodam tudi malo smetane za kuhanje, kislo smetano, kakšen krompirček, korenček in čebulco pečen v pekaču in malo belega vina. To prevrem na štedilniku in zmiksam z paličnim mešalnikom. Lahko še dodatno začinimo – po okusu. Raco postrežemo z krompirjem, omakco in kruhovo raco ter rdečim zeljem (recepti spodaj).

    martinova pojedina

    SESTAVINE ZA KRUHOVO RACO:

    • Žemlje
    • mleko
    • pražena čebula Kotanyi
    • jajce
    • suhe brusnice namočene v belem vinu
    • malo soli ali vegete
    • kruhova raca

    PRIPRAVA:

    Kruh narezan na kocke namočimo z malo mleka ter dodamo še vse ostale sestavineZ rokami zmečkamo, da se sestavine povežejo. Dodajamo mleko po potrebi (da ne bo premokro ali presuho). Z modelčkom ali ročno oblikujemo račko, ki je bodo otroci še posebej veseli 😉 Pečemo jo zadnje pol ure v pekaču pod raco.

    RDEČE ZELJE tradicionalna priprava naše družine:

    Karameliziramo sladkor, dodamo čebulo in narezano rdeče zelje, podušimo,zalijemo z vodo in malo alkoholnega kisa. Pazimo, da se ne prime in dodajamo vino (belo ali rdeče). Začinimo: sol, vegeta, poper, malo cimeta, klinčki. Na koncu lahko malo zgostimo z moko oz. naredimo podmet in dodamo zelju. Kuhamo slabo uro.

    Zraven postrežemo dobro vino. Mi smo imeli “domačega” muškatnega štajerskega od Plemeniča v hrani in v kozarcih 😉 PA DOBER TEK IN NA ZDRAVJE!

Komentarji

comments

Comments are closed.