FORTUNA SAGANAKI ali morski golaž

Sestavine:

2 rdeči čebuli
2 beli čebuli
2 šalotki
3 stroke česna

Morske dobrote po okusu (sveže morske dobrote in hobotnico prej pokuhamo v soljeni vodi ali v ribji juhšni osnovi, ki ji dodamo vino in jih nato dodamo k čebuli, lahko pa dodamo kar zamrznjene, ki pa jih dodamo kar v čebulo po receptu): ŠKAMPOVI REPKI, CELI ŠKAMPI, KOZICE REPKI, CELE KOZICE, JASTOG, LIGNJI, HOBOTNICA, mešani MORSKI SADEŽI,..

1-2 dcl belega vina (po okusu)
3 x kos različne barve paprike

Dodamo lahko tudi bučke, melancane,…

1 x kos konzervirani pasirani pelati + 5 svežih paradižnikov ( jaz imam že v naprej kuhano in spasirano omako iz pelatov, domačega paradižnika in paprike v zmrzovalniku )
1 x skodelica grških oliv
1 ščepec suhega origana in bazilike in 3 liste sveže bazilike
1 x ščepec kajenski poper
1-2 x kos feta ali saganaki sira

Navodila za pripravo:

Shrimp saganaki je grška jed in jo strežejo v večini kot predjed. Jaz jo pripravim kot glavno jed “poslovenjeno” Fortuna saganaki, ki je kot morski paprikaš oziroma golaž.

Morske dobrote lahko tudi malo prej marinirate v kakšnem olivnem olju s svežimi zelišči.

IMG 3526

V eni posodi pražimo in dušimo sesekljano čebulo in česen, kamor dodamo rake in ostale morske dobrote ter jih na hitro popražimo. Ko se vse skupaj poveže in so sadeži že skoraj popečeni prilijemo belo vino po svojem okusu, ki ga boste potem pili zraven končane jedi (ne presladko). Naj vino oz. alkohol povre, nato odstavimo.

IMG 5349

Med tem v drugi posodi prepražimo malo čebule s papriko in paradižniki (ali kupimo paradižnik v konzervi) ter dodamo še pasiran paradižnik, da je omaka gosta z manjšimi kosi zelenjave (lahko dodamo tudi bučke, melancane,..). V primeru, da ne marate zelenjave omako v celoti spasirajte!

IMG 5342

Potem vse skupaj zmešamo in dodamo origano, baziliko, sol (pazljivo s soljo, kajti na koncu se doda feta sir, ki je zelo slan!), kajenski poper in kuhamo “dobro” uro na najmanjšem ognju. Če je pregosto zalivamo z vinom in ribjo jušno osnovo ali vodo. Če je preredko ne pokrivamo z pokrovko, da odvečna tekočina izpari. Ko je že skoraj kuhano (dovolj gosta omaka lepe barve, dobrega okusa in vonja) dodamo feta sir, ki ga razporedimo po posodi. Počasi kuhamo še 10 min, da se feta vpije v saganaki in naredi jed še bolj kremasto.

IMG 3529

Postrežemo tako, da dodamo še malo fete in oliv za okras ali pa postavimo v jušni osnovi kuhanega jastoga v sredino jedi. Zraven priporočam česnov sveže pečen kruh ali bagete.

NAMIG : V kampu sem tokrat najprej kar v vinu z zelišči, kuhala hobotnico 1 uro. Nato jo narežem in dodam poprej popečenim lignjem s čebulo in česnom, prelijem z belim vinom in podušim nekaj minut in damo v drugo posodo. V tej posodi spet popečemo zelenjavo (malo rdeče čebule, paprika barvna, bučke, melancane,..) in potem spet dodamo podušeno hobotnico in lignje nazaj, dodamo svež paradižnik in nekaj pelatov (lahko že kakšne pasirane iz konzerve,..), sol, kajenski poper, dimljena paprika, in na koncu svež rožmarin in feta sir. Seveda pa brez škampkov ne gre, zato jih že v naprej pokuhane v vodi z vinom, ki je ostala od hobotnice, dodamo za nekaj minut tik pred koncem kuhe. Postrežemo s pisano zelenjavo (Valfrutta mediteranska solata) in feta sirom! Pa srečen tek želim 😉  STEP BY STEP VIDEO >> FB STEP BY STEP

Bolj enostaven način priprave v eni ponvi pa je tukaj >> CAMP SAGANAKI

Pa srečen tek. Dogodivščine iz našega dopusta pa lahko spremljate na našem FBju in Instagramu 🙂

Smo na vezi ** Pozdravčki, Tamara

Komentarji

comments

Comments are closed.